Sayıştay 1. Daire - Karar No: 10214 - 129 - İlam No: 129 - Özel İdareler - Kamu İdaresi: Özel İdareler
Karar Dilini Çevir:




DERS ÜCRETİ

2006/10730 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki ….. Bakanlığı ….. Genel Müdürlüğünce Düzenlenen Hizmetiçi Eğitim, Kurs ve Seminerler ile Benzeri Eğitim Etkinliklerinde Ücretle Okutulacak Ders Saatlerinin Sayısı, Ders Görevi Alacakların Nitelikleri ve Diğer Hususların Tespitine İlişkin Kararın “Kapsam” başlıklı 2’nci maddesinde, “Bu Karar, ….. Genel Müdürlüğüne bağlı ….. Koleji, ….. Birlikleri, il ve ilçe teşkilatlarınca yapılacak hizmetiçi eğitim, kurs, seminer, tatbikat ve konferanslar ile sergi ve benzeri eğitim etkinliklerini kapsar.”

Kararın “Hukuki dayanak” başlıklı 3’üncü maddesinde, “Bu Karar, 9/6/1958 tarihli ve 7126 sayılı ….. Kanununun 14 ve 23 üncü, 5/6/1964 tarihli ve 6/3150 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan ….. ile İlgili Şahsi Mükellefiyet, Tahliye ve Seyrekleştirme, Planlama ve Diğer Hizmetler Tüzüğünün 69 ve 89 uncu maddeleri ile 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 89 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.”

Aynı Kararın “Ders görevinin fiilen yapılması” başlıklı 11’inci maddesinde, “Bu Karar kapsamında ders ücreti ödenebilmesi için ders görevinin fiilen yapılmış olması şarttır.

Hizmetiçi eğitim, kurs, seminer, tatbikatlar ile sergi ve benzeri eğitim faaliyetlerinde yönetici olarak görevlendirilenlerin, fiilen yerine getirdikleri ders görevleri hariç bu görevleri ek ders görevinden sayılmaz.”

Denilmektedir.

Bu hükümlere göre, ….. Koleji, ….. Birlikleri ile il ve ilçe teşkilatlarınca verilecek eğitimlerde ders vermekle görevlendirilen personele, ders ücreti ödenebilmesi için ders görevinin fiilen yapılmış olması gerekmektedir.

Rapor, mazeret izni, yıllık izin ve başka yerlerde (dalış eğitimi faaliyetlerinde) görevlendirme gibi ders verilen mahalde bulunmaya ve ders vermeye engel durumlarda, ders ücretinin ödenmemesi icap etmektedir.

Böyle bir durumda olmayan personel, aksi tespit edilmediği takdirde görevinin başında olduğu ve ders verdiği kabul edilebilir. Ancak, ilgili personelin kendi inisiyatifiyle gerçekleşen ve iş yerinde bulunmaya mani olan izin ve rapor gibi durumlarda dersin fiilen verildiğinin, görevli personel, ders, mahal, gün ve saat olarak ispatlanması gerekmektedir.

İlgili personelin başka bir yerde görevli olması, aynı zaman diliminde ders verilmesine engel teşkil edeceğinden, aynı ispatın, bunlar için de yapılması zorunludur.

Savunma ekindeki belgeler, rapor, mazeret izni, yıllık izin veya başka yerde görevli olma gibi nedenlerle görevde olmayan personelin ders verdiğini, görevli personel, ders, mahal, gün ve saat olarak ispatlamamaktadır. Sadece eğitim programlarının tehirini göstermektedir. Bu nedenle, ödemeye dayanak oluşturmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle, mevzuata aykırı olarak ders ücreti ödenmesi sonucu oluşan ….. Türk Liralık kamu zararının,

Gerçekleştirme görevlisi ….. ile harcama yetkilisi …..,

Müştereken ve müteselsilen, 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53’üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile tazminen tahsiline, temyiz yolu açık olmak üzere, oy birliğiyle,






Full & Egal Universal Law Academy