Sayıştay 1. Daire - Karar No: 10212 - 109 - İlam No: 109 - Özel İdareler - Kamu İdaresi: Özel İdareler
Karar Dilini Çevir:




Encümen ödeneği

5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 25 inci maddesinde,

“İl encümeni valinin başkanlığında, il genel meclisinin her yıl kendi üyeleri arasından bir yıl için gizli oyla seçeceği beş üye ile biri mali hizmetler birim amiri olmak üzere valinin her yıl birim amirleri arasından seçeceği beş üyeden oluşur.

Valinin katılamadığı encümen toplantısına genel sekreter başkanlık eder.”

28. maddesinde,

“Encümen başkanına 14.000, üyelerine 12.000 gösterge rakamının Devlet memurları için belirlenen aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık brüt ödenek verilir. Encümenin memur üyelerine encümen üyeleri için belirlenen gösterge rakamının yarısı ödenir.”

29 uncu maddesinde,

“Vali, il özel idaresinin başı ve tüzel kişiliğin temsilcisidir.”

32 inci maddesinde,

“Vali, görev ve yetkilerinden bir kısmını uygun gördüğü takdirde, vali yardımcılarına, yöneticilik sıfatı bulunan il özel idaresi görevlileri ile ilçelerde kaymakamlara devredebilir.”

35 inci maddesinde,

“Genel Sekreter, il özel idaresi hizmetlerini vali adına ve onun emirleri yönünde, mevzuat hükümlerine, il genel meclisi ve il encümeni kararlarına, il özel idaresinin amaç ve politikalarına, stratejik plan ve yıllık çalışma programına göre yürütür. Bu amaçla il özel idaresi kuruluşlarına gereken emirleri verir ve bunların uygulanmasını gözetir ve sağlar.

Genel Sekreter yukarıda belirtilen hizmetlerin yürütülmesinden valiye karşı sorumludur.”

hükümleri yer almaktadır.

Söz konusu hükümlerde ifade edildiği üzere vali, encümenin başkanı olup kendisine 14000, il genel meclisince seçilen üyelere 12000 ve vali tarafından birim amirleri arasından seçilen memur üyelere de 6000 gösterge rakamı üzerinden aylık ödenek ödenecektir. Madde metninde genel sekreterin valinin katılmadığı toplantılara başkanlık edeceği belirtilmiş ancak bu durumda kendisine başkanın alacağı ödeneğin verileceğinden bahsedilmemiştir. Zira bu ödenek üyelerin encümen toplantılarına katılıp katılmamasına göre değil, encümen üyesi sıfatını taşımaları nedeniyle ödenmektedir. Encümen üyesi olmayan kişilere ise bahsi geçen 28 inci madde gereğince her hangi bir ödeme yapılması söz konusu değildir. 5302 sayılı Kanunun 35 inci maddesinde ifade edildiği üzere Valinin katılmadığı Encümen toplantılarına başkanlık etmek İl Özel İdaresi Genel Sekreterinin kanunen verilmiş asli görevlerindendir. Diğer taraftan bir şahıs tarafından yerine getirilen görev veya hizmet için iki kişiye ücret ödenmesi hukuken mümkün değildir.

6289 sayılı Kamu Görevlileri sendikaları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla 4688 sayılı Kamu Sendikaları Kanununa eklenen geçici 14 üncü maddenin ikinci fıkrasında,

“Konusu suç teşkil etmemek ve kesinleşmiş bir yargı kararına müstenit olmamak kaydıyla, 15/3/2012 tarihine kadar, memur temsilcileri ile toplu iş sözleşmesi akdederek veya başka bir tasarrufta bulunarak 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 15 inci maddesi kapsamındaki idarelerde çalışan kamu personeline her ne ad altında olursa olsun ek ödemede bulunmaları nedeniyle kamu görevlileri hakkında idari veya mali takibat ve yargılama yapılamaz, başlatılanlar işlemden kaldırılır.”

Denilmektedir.

Madde metninde belirtilen ek ödemelerin niteliği itibariyle daha önce ortada olmayan ve memur temsilcileriyle akdedilen bir toplu sözleşme ya da idarece yapılan bir başka tasarrufla ihdas edilen bir ödeme olması gerekmektedir. Bir başka ifade ile bu ödemelerin hukuki dayanağı toplu sözleşme ya da idare tarafından gerçekleştirilen bir işlem olması gerekir ki, 5302 sayılı Kanunun 28 inci maddesine dayanılarak yapılan ödemelerin söz konusu Geçici 14 üncü madde düzenlemesiyle bir ilgisi bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle İl Özel İdaresi Genel Sekreteri …’a Valinin katılmadığı İl Encümen toplantılarına başkanlık etmesi nedeniyle 5302 sayılı Kanunun 28. maddesine göre ödenek verilmesi sonucunda ve hesabı aşağıda gösterildiği üzere fazla ödenen toplam … TL kamu zararından,

… TL’sinin Harcama Yetkilisi … ile Gerçekleştirme Görevlisi …’dan,

… TL’sinin Harcama Yetkilisi … ile Gerçekleştirme Görevlisi Görevlisi …’den,

müştereken ve müteselsilen,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile birlikte ve temyiz yolu açık olmak üzere tazminen tahsiline oy birliğiyle,






Full & Egal Universal Law Academy