Sayıştay 1. Daire - Karar No: 10212 - 109 - İlam No: 109 - Özel İdareler - Kamu İdaresi: Özel İdareler
Karar Dilini Çevir:




A- Makam tazminatı / Temsil tazminatı

5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun “Norm kadro ve personel istihdamı” başlıklı 36 ncı maddesinin dördüncü fıkrasında,

“Genel Sekreterlik kadrosuna atananlar, büyükşehir belediyesi bulunan illerde genel idare hizmetleri sınıfına dahil bakanlık genel müdürü, diğer illerde ise genel idare hizmetleri sınıfına dahil müstakil daire başkanı için ilgili mevzuatında öngörülen tüm haklardan aynen yararlanırlar, bunlar valinin teklifi ve İçişleri Bakanlığının onayı ile atanır.”

hükmü yer almaktadır.

Madde metninde sadece Genel Sekreterlik unvanı için bir düzenleme yapılmış olup, Genel Sekreter Yardımcısı, Daire Başkanı ve Hukuk Müşavirinin özlük haklarına ilişkin her hangi bir hükme yer verilmemiştir. Savunmalarda belirtilen Genel Sekreter Yardımcısı, Daire Başkanı ve Hukuk Müşavirine yapılacak ödemelerle ilgili düzenleme ise 24.10.2011 tarih ve 661 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 62 nci maddesiyle yapılmış olup bu tarihten sonrası için bir hüküm ifade etmektedir. Ödemenin yapıldığı 2010 yılı içerisinde ise 5302 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinde böyle bir hüküm mevcut değildir.

Makam tazminatı ile ilgili düzenlemenin yer aldığı 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Ek 26 ıncı maddesinde,

“a) (Yeniden düzenleme: 18/5/1994 - KHK - 527/10 md.) Bu Kanuna ekli IV sayılı cetvelde unvanları yazılı görevlerde bulunanlara hizalarında gösterilen gösterge rakamlarının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan miktarda makam tazminatı ödenir. Makam tazminatı damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz ve ödemelerde aylıklara ilişkin hükümler uygulanır. Bu tazminattan yararlananlara ayrıca yüksek hakimlik tazminatı ödenmez.”

Hükmüne yer verilmiş ve makam tazminatı ödenecek unvanların sayıldığı, Kanuna ekli IV Sayılı Cetvelde İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı, Daire Başkanı ve Hukuk Müşavirine yer verilmemiştir.

Ayrıca, 4505 sayılı Sosyal Güvenlikle İlgili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Temsil Tazminatı Ödenmesi Hakkında Kanunun 5 inci maddesi ile temsil tazminatının, Görev Tazminatı Ödenmesi Hakkında Bakanlar Kurulu Kararının 1 inci maddesi ile de görev tazminatının, makam veya yüksek hakimlik tazminatı öngörülen kadrolara atanmış olanlara ödeneceği hüküm altına alınmıştır.

Bu durumda İl Özel İdaresinde görevli Genel Sekreter Yardımcısı, Daire Başkanı ve Hukuk Müşavirine makam ve temsil tazminatı ödenmesi yasal düzenlemelere aykırılık teşkil etmektedir.

6289 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla 4688 sayılı Kamu Sendikaları Kanununa eklenen geçici 14 üncü maddenin ikinci fıkrasında,

“Konusu suç teşkil etmemek ve kesinleşmiş bir yargı kararına müstenit olmamak kaydıyla, 15/3/2012 tarihine kadar, memur temsilcileri ile toplu iş sözleşmesi akdederek veya başka bir tasarrufta bulunarak 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 15 inci maddesi kapsamındaki idarelerde çalışan kamu personeline her ne ad altında olursa olsun ek ödemede bulunmaları nedeniyle kamu görevlileri hakkında idari veya mali takibat ve yargılama yapılamaz, başlatılanlar işlemden kaldırılır.”

Denilmektedir.

Madde metninde belirtilen ek ödemelerin, niteliği itibariyle daha önce ortada olmayan ve memur temsilcileriyle akdedilen bir toplu sözleşme ya da idarece yapılan bir başka tasarrufla ihdas edilen bir ödeme olması gerekmektedir. Bir başka ifade ile bu ödemelerin hukuki dayanağı toplu sözleşme ya da idare tarafından gerçekleştirilen bir işlem olması gerekir. Burada söz konusu ödeme ise 5302 sayılı Kanunun 36 ncı maddesi dayanak gösterilerek yapılmıştır. Dolayısıyla bu ödeme 4688 sayılı Kamu Sendikaları Kanununun Geçici 14.maddesinin ikinci fıkrası kapsamında değerlendirilmesi yasal olarak mümkün görülememektedir.

Açıklanan nedenlerle … İl Özel İdaresinde Genel Sekreter Yardımcısı, Hukuk Müşaviri ve Daire Başkanı görevlerinde bulunan personele makam ve temsil tazminatı ödenmesi sonucunda oluşan, hesabı aşağıda gösterildiği üzere toplam … TL kamu zararından,

… TL’sinin Harcama Yetkilisi … ile Gerçekleştirme Görevlisi …’dan,

… TL’sinin Harcama Yetkilisi … ile Gerçekleştirme Görevlisi …’den,

müştereken ve müteselsilen,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile birlikte ve temyiz yolu açık olmak üzere tazminen tahsiline oy birliğiyle karar verildi.



B) Ek Ödeme

16.08.2008 tarih ve 26969 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 3 üncü Maddesi Uyarınca Yapılacak Ek Ödemeye İlişkin 2008/14012 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının 1 inci maddesinde,

“(1) Bu Karar, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesi uyarınca yapılacak ek ödemenin tutarı ile usul ve esaslarını düzenlemektedir.”

3 üncü maddesinde,

“(1) Bu Karar uyarınca personele yapılacak ek ödeme, en yüksek Devlet memuru aylığına (ek gösterge dâhil) ekli "Ek Ödeme Cetveli"nde yer alan oranların uygulanması suretiyle hesaplanır.”

Hükümlerine yer verilmiş ve kararnameye ekli Ek Ödeme Cetvelinde ek ödeme oranları,

2- Kadroları Teknik Hizmetler Sınıfında yer alan personelden, Ek Ödeme Oranı

a) Başmühendis kadrosunda bulunanlar 82

b) Mühendis, mimar, bölge plancısı ve şehir plancısı kadrolarında bulunanlar 82

c) Jeolog, hidrolog, hidrojeolog, jeofizikçi, kimyager, fizikçi, jeomorfolog, arkeolog, matematikçi, istatistikçi ve astronom kadrolarında bulunanlar

77

ç) Bu sınıfta yer alan diğer kadro unvanlarında bulunanlar 68



Şeklinde düzenlenmiştir.

Bu durumda kadroları Teknik Hizmetler Sınıfında yer alan ve unvanları cetvelde belirtilmeyen personele %68 oranında ek ödeme yapılması gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, … İl Özel İdaresinde “Teknik Öğretmen” kadrosunda görev yapan personele % 68 yerine % 77 oranında ek ödemede bulunulması sonucu oluşan ve hesabı ekli tabloda gösterilen … TL kamu zararının sorumlularına müştereken ve müteselsilen ödettirilmesine karar verilmesi gerekmekte ise de bu tutarın, tarih ve sayıları savunmalarda belirtilen belgelerle tahsil edilmiş olduğu anlaşıldığından ilişik kalmadığına oy birliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy