Sayıştay 1. Daire - Karar No: 10212 - 109 - İlam No: 109 - Özel İdareler - Kamu İdaresi: Özel İdareler
Karar Dilini Çevir:




Katma Değer Vergisi

28.02.2004 tarihli ve 25387 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 91 Seri No’lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinde,

“Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 9 uncu maddesinde gerekli görülen hallerde vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

Sorumlu Tayin Edilen ve Tevkifat Yapacak Kuruluşlar,

Bakanlığımıza tanınan yetkiye dayanılarak, aşağıda sayılan kurum ve kuruluşların yine aşağıda belirtilecek işlemlere ait katma değer vergisini tevkifata tabi tutmaları uygun görülmüştür.

-Genel bütçeye dahil daireler, katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler ve bunların teşkil ettikleri birlikler,

2(…)

birbirlerine karşı ifa ettikleri hariç olmak üzere, aşağıda belirtilen hizmetlerde katma değer vergisi tevkifatı yapmakla zorunludur.

Yukarıda sayılan kurum ve kuruluşların,

Yapım işleri ile bu işlere ilişkin mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetleri,

(…)

alımlarına ait bedel üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin aşağıda belirtilen oranlara göre belirlenecek kısmı bu kurum ve kuruluşlarca sorumlu sıfatıyla beyan edilmek ve ödenmek üzere tevkifata tabi tutulacaktır.

Tevkifat oranı, hesaplanan katma değer vergisinin, temizlik, bahçe ve çevre bakım, özel güvenlik, danışmanlık ve denetim hizmetlerinde % 50’si, diğer hizmetlerde ise 1/3’ü dür.

a) Yapım İşleri ile Bu İşlere İlişkin Mühendislik-Mimarlık ve Etüt-Proje Hizmetleri

(…)

Ayrıca, yapım işleri ile birlikte ifa edilen mimarlık ve mühendislik, etüt ve proje, harita ve kadastro, imar uygulama, her ölçekte imar planı hizmetleri ve benzeri hizmetlere de tevkifat uygulanacaktır. Ancak, bu hizmetler yapım işlerinden ayrı olarak danışmanlık ve benzeri hizmetler adı altında verildiği takdirde bu Tebliğin A/5-f bölümü kapsamında değerlendirilecektir.’’

Tebliğin ‘‘Danışmanlık ve Denetim Hizmetleri’’ başlıklı A/5-f bölümünde ise ,



“Bu tebliğin uygulanmasında teknik, ekonomik, mali ve hukuki alanda sunulan danışmanlık ve denetim hizmetleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisi tevkifata tabi tutulacaktır.

Tebliğin A/1 bölümünde sayılan kurum ve kuruluşlara sunulan piyasa etüt- araştırma ve ekspertiz hizmetleri ile bu kuruluşlara yapılan herhangi bir teslim ya da hizmet kapsamında veya bu teslim ya da hizmetin devamı niteliğinde verilen ve bedeli ayrıca belirlenen eğitim hizmetleri danışmanlık hizmeti kapsamında görülecektir.

(…)

Hükümlerine yer verilmiştir.

(…)

Yukarıda ifade edilen düzenleme doğrultusunda, yapım işlerinden ayrı olarak ifa edilen mimarlık ve mühendislik, etüt ve proje hizmetlerinin danışmanlık ve benzeri hizmetler adı altında verildiği takdirde % 50 oranında KDV tevkifatının yapılması gerekmektedir.

Adı geçen işle ilgili olarak yapılan ödemeden gerekli KDV tevkifatının yapılmaması nedeniyle ve hesabı aşağıda gösterildiği üzere … TL kamu zararına sebebiyet verilmiş ise de, söz konusu KDV tevkifatının mükellef tarafından süresi içerisinde vergi dairesine beyan edildiği ve mahsuplaşma sonrası borcunun bulunmadığı anlaşılmış olduğundan yapılan işlemlerin yasal düzenlemelere uygun olduğuna oy birliğiyle karar verildi.






Full & Egal Universal Law Academy