Sayıştay 1. Daire - Karar No: 10201 - Özel İdareler - Kamu İdaresi: Özel İdareler
Karar Dilini Çevir:




Katkı Payı

2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 12 nci maddesinde,

“,(…,.)

Belediyelerin ve il özel idarelerinin görev alanlarında kalan kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla kullanılmak üzere 29/7/1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 8 inci ve 18 inci maddeleri uyarınca mükellef hakkında tahakkuk eden emlak vergisinin % 10'u nispetinde Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı tahakkuk ettirilir ve ilgili belediyesince emlak vergisi ile birlikte tahsil edilir.



Tahsil edilen miktar, il özel idaresi tarafından açılacak özel hesapta toplanır. Bu miktar, il özel idaresince ve belediyelerce kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan projeler kapsamında kamulaştırma, projelendirme, plânlama ve uygulama konularında kullanılmak üzere il özel idaresine ve il sınırları içindeki belediyelere vali tarafından aktarılır ve bu pay valinin denetiminde kullanılır. Yukarıdaki hükümlere göre, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı olarak tahsil olunan miktarlar tahsil edildiği ayı takip eden ayın onuncu günü akşamına kadar il özel idarelerine bir bildirim ile beyan edilerek aynı süre içinde ödenir. Tahsil ettikleri katkı payını yukarıda belirtilen süre içinde il özel idarelerine yatırmayan belediyelerden, bu katkı payları 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre gecikme zammı tatbik edilerek tahsil edilir. “,denilmektedir.



Yukarıda açıklanan mevzuat hükümleri gereğince belediyeler tahsil ettikleri taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına ait katkı paylarını il özel idareleri nezdinde açılan hesaba tam ve zamanında intikal ettirmekle, il özel idareleri ise katkı paylarına ilişkin gerekli takip ve tahsil işlemlerini yapmakla yükümlüdürler.



Bu itibarla, belediyelerin tahsil ettikleri taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına ait katkı paylarının il özel idaresine zamanında ve tam olarak ödenmediği tespit edilse de, söz konusu katkı paylarının bir kısmının tahsil edildiği ve kalan kısmı için ise gerekli takip ve tahsil işlemlerinin yapıldığı anlaşıldığından, konuya ilişkin İçişleri Bakanlığına yazı yazılmasına gerek olmadığına,



Daire Başkanı …, ve Üye …,’,in,“,Taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına ilişkin katkı payının, ilçe belediyeleri tarafından, il özel idaresine zamanında ve tam olarak ödenmesi gerekmektedir. Her ne kadar tahsilat için zamanaşımı söz konusu olmasa da, söz konusu katkı paylarının tahsil edilme sürecinin hızlandırılmasını teminen konunun İçişleri Bakanlığına yazılması uygun olur.”,



Şeklindeki karşı oylarıyla ve oy çokluğuyla,










Full & Egal Universal Law Academy