Sayıştay 1. Daire - Karar No: 10198 - Özel İdareler - Kamu İdaresi: Özel İdareler
Karar Dilini Çevir:




Gecikme cezası



9 adet sondaj matkabı alımı için idareyle tedarikçi … Sondaj Ekipmanları İth.İhr. San Tic. Ltd. Şti. arasında imzalanan 27.12.2010 tarihli sözleşmenin 6 ncı maddesinde sözleşme bedelinin … TL (KDV hariç) olduğu, 9 uncu maddesinde işin süresinin işe başlama tarihinden itibaren 20 (yirmi) takvim günü olduğu, 10 uncu maddesinde işe başlama tarihinin sözleşme tarihinden itibaren 3 (üç) gün olduğu ve 34.2 nci maddesinde de yüklenicinin sözleşmeye uygun olarak malı süresinde teslim etmemesi halinde, gecikilen her takvim günü için sözleşme bedelinin %1’i oranında gecikme cezası uygulanacağı hükümlerine yer verilmiştir.

Sözleşme tarihi 27.12.2010 olduğuna göre işe başlama tarihi 30.12.2010 ve malzemelerin teslim edilmesi gereken son gün de 19.01.2011 olacaktır.

Savunmalar ekinde gönderilen alımı yapılan malzemelere ilişkin sevk irsaliyesi 19.01.2011 tarihini taşıyor olmakla birlikte, malzemelerin teslim alındığına ilişkin Taşınır İşlem Fişi 26.01.2011 tarihini taşımaktadır. Sevk irsaliyesinin düzenlenme tarihi aynı zamanda malların teslim edildiği tarih anlamına da gelmemektedir. Zira 213 sayılı Vergi Usul Kanununun “Faturanın şekli” başlıklı 230 uncu maddesinde,

“Faturada en az aşağıdaki bilgiler bulunur:

(…)

5. (Değişik : 4/12/1985 - 3239/19 md.) Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası, (Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlemesi ve taşıtta bulundurulması şarttır.”

Denilmektedir.

Dolayısıyla sevk irsaliyesi tarihi satılan malzemelerin alıcıya teslimi için yola çıkarıldığı tarih için bir karine olmakla birlikte, o tarihte alıcıya teslim edildiği anlamını taşımamaktadır.

Sorumlular, malzemelerin süresi içerisinde teslim edilmesine rağmen muayene kabul komisyonun kurularak kabul işlemlerinin gerçekleştirilmesinin 26.01.2012 tarihinde yapıldığını ifade etmişler ise de, kabul işlemlerinin gecikmesi ihtimali bulunan durumlarda Taşınır Mal Yönetmeliğinin 10/d maddesinde belirtildiği üzere Taşınır Geçici Alındısının düzenlenerek teslim alma işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Ödeme evrakı ekinde bulunan Taşınır İşlem Fişi 26.01.2011 tarihini taşıması nedeniyle satın alınan malzemelerin teslim edildiği tarih olarak bu tarihe itibar edilmesi gerekir.

Açıklanan nedenlerle ve hesabı aşağıda gösterildiği üzere … TL kamu zararının gerçekleştirme görevlisi … … ile harcama yetkilisi … … ‘a

müştereken ve müteselsilen,

6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53 üncü maddesi gereği işleyecek faizi ile birlikte ve temyiz yolu açık olarak ödettirilmesine,

Üye … … ve üye … …’ün,

“Sorumlular savunmalarında, satın alınan malzemelerin 19.01.2011 tarihli sevk irsaliyesinde de görüleceği üzere satıcı tarafından aynı tarihte gönderildiğini, idare tarafından da bu tarihte teslim alındığını, alımı yapılan malzemelerin muayene kabul komisyonunca muayene ve kabulünün 26.01.2011 tarihi itibariyle yapılması nedeniyle taşınır işlem fişinin bu tarihte düzenlendiğini belirtmişlerdir. Konuyla ilgili belgelerin incelenmesinde de malzemelerin 19.01.2011 tarihinde gönderildiği anlaşılmakta olup, malzemelerin bu tarihte idare tarafından teslim alınmadığını veya geç teslim alındığını gösterir her hangi bir belge bulunmamaktadır. Kaldı ki idare yetkilileri söz konusu malı bu tarihte teslim aldıklarını kabul ettiklerine ve bu konuda aleyhte başkaca bir delil bulunmadığına göre yetkililerin bu beyanın kabulü gerekir. Dolayısıyla yapılan işlemin yasal düzenlemelere uygun olduğuna karar verilmesi gerekir.”

Şeklindeki karşı oylarıyla ve oy çokluğuyla,






Full & Egal Universal Law Academy