Samsun Asliye Ticaret Mahkemesi 2022/1301 Esas 2023/588 Karar
Karar Dilini Çevir:

Dairesi: Samsun Asliye Ticaret Mahkemesi
Esas No: 2022/1301
Karar No: 2023/588
Karar Tarihi: 10.05.2023

T.C. ... ASLİYE TİCARET MAHKEMESİEsas-Karar No: ... Esas - ...
T.C.
...
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ TÜRK MİLLETİ ADINA
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO: ...
KARAR NO: ...
BAŞKAN: ...
ÜYE: ...
ÜYE: ...
KATİP: ...
DAVACI : ...
VEKİLİ: ...
DAVALILAR : ...
VEKİLİ:...
DAVA: İtirazın İptali (Bankacılık işlemlerinden kaynaklanan)
DAVA TARİHİ: 24/11/2022
KARAR TARİHİ: 10/05/2023
KARAR YAZIM TARİHİ : 15/05/2023
Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine açılan davanın mahkememizde yapılan açık yargılaması sonunda:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
İddia ve savunmaların özeti;
Davacı vekili 24/11/2022 tarihli dava dilekçesinde özetle; müvekkili Banka ile dava dışı ... Akaryakıt Ltd. Şti arasında akdedilen kredi sözleşmesini ...'ın müşterek borçlu müteselsil kefil sıfatıyla imzaladıklarını, ...'un vefat ettiğini, davalıların mirasçıları olduklarını, ödemelerin zamanında yapılmadığından bahisle hesabın kat edilerek davalılar aleyhine ... İcra Müdürlüğü’nün ... Esas sayılı dosyası ile takip başlatıldığını, davalıların itirazı nedeniyle takibin durduğunu beyanla davalıların itirazın iptaline, takibin devamına, davalılar aleyhine %20 icra inkar tazminatına hükmedilmesine karar verilmesini dava ve talep etmiştir.
Davalılar vekili 21/12/2022 tarihli cevap dilekçesinde özetle; davaya konu sözleşmede asıl borçlu olan şirketin, bu kredi kullanımından sonra yeni ticari krediler kullanıldığını ve her yeni krediye başka kişilerin kefil olduklarını, asıl borçlunun, bahsettiğimiz gibi daha sonra davalı ile yaptıkları kredi sözleşmelerinde, muris ...'un ne kefil veya şirketin hissedarı olmadığını, davacı bankanın, müvekkillerden talep ettikleri borcun hangi kredi kullanımına ait olduğunun bilinmediğini, muris ...'un kefil olduğu kredi borcunun çoktan ödendiğini, talep edilen borcun borçlu şirketin daha sonradan kullandıkları kredilere ilişkin borçlar olduğunu, davacı tarafın aynı borç sebebi ile müvekkillere karşı ... İcra Dairesi'nde ...esas nolu ipoteğe dayalı ilamlı icra takibi başlattığını, akabinden de davaya konu ... İcra Dairesi ... esaslı ilamsız takibi başlattığını, davalının iyi niyetli davranmadığını, davaya konu kefalet sözleşmesinde kefalet süresi, gerçek kişi olan ... adına hem "sınırsız", hem de "10 yıl" olarak belirlenmiş ise de gerçek bir kişinin sınırsız olarak bir borca kefil olmasının hukuka uygun olmadığını, ayrıca kefilin el yazısı ile ve şüpheye düşmeyecek ifadelerle yazması gerektiği kısımlar hem süre belirlerken ikileme düşülerek yazıldığını, kefalet tarihinde 86 yaşında olan kefilden herhangi bir sağlık raporu alınmadan sözleşme imzalandığını, beyanla davanın reddine, davacı aleyhine %20'den az olmamak üzere kötüniyet tazminatına hükmedilmesi gerektiğini savunmuştur.
Davacı vekili 23/12/2022 tarihli cevaba cevap dilekçesinde özetle; muris ...'un 05/10/2017 tarihli KGS'yi kefil olarak imzaladığını, sözleşmedeki yazı ve imzaların ...'a ait olduğunu, ... İcra Müdürlüğünün ... Esas sayılı dosyası tahsilde tekerrür olmayacak şekilde açıldığını, dava dilekçesini tekrarla davanın kabulüne karar verilmesini talep etmiştir.
Davalılar vekili 13/01/2023 tarihli ikinci cevap dilekçesinde özetle; davanın yetkisiz mahkemede açıldığını, davanın ve takibin Sivas Mahkeme ve İcra Dairelerinde açılması gerektiğini, cevap dilekçesini tekrarla davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Toplanan deliller:
05/10/2017 tarihli GKS aslı, ödeme planı, faiz genelgeleri, hesap kat ihtarnamesinin tebliğ şerhli örneği, Ticaret Sicil Gazetesi suretleri, nüfus kayıtları, ... İcra Müdürlüğü’nün ... Esas sayılı dosyası ve arabuluculuk son tutanağı, Mahkememizin ...Esas sayılı dosyası ve tüm dosya kapsamı.
Delillerin tartışılması, değerlendirilmesi ve GEREKÇE:
Dava, kredi sözleşmesine dayalı takibe yapılan itirazın iptaline ilişkindir.
1-Tüm dosya kapsamından; dava dışı ... Akaryakıt Tarım Turizm Ticaret ve Sanayi Limited Şirketi ile davacı banka arasında kredi sözleşmelerini davalılar murisi ...'un kefil sıfatıyla imzaladığı, davacı banka tarafından ...26. Noterliği'nin 02/08/2022 tarih ... yevmiye nolu ihtarnamesi ile hesabın kat edildiği ve davalılar aleyhine ... İcra Müdürlüğü'nün ... Esas sayılı dosyasından takip başlatıldığı, davalıların itirazı nedeniyle takibin durduğu, davalıların itirazının iptali amacıyla işbu davanın açıldığı anlaşılmıştır.
2-Mahkememizin ...Esas sayılı dosyasının incelenmesinde davacının iş bu dosyanın davalıları olduğu ve kredi sözleşmesindeki imzaların muris ...'a ait olmaması murisin fiil ehliyetinin bulunmaması ve bir kısım başkaca hukuki gerekçelerle borçlu olmadığının tespitinin talep edildiği, her iki dosyada aynı kredi sözleşmelerinin incelenmesinin gerektiği, öncelikle davacılar murisinin borçlu olmadığına ilişkin davada değerlendirmenin yapılması ve bundan sonra iş bu dava dosyasında asıl alacak ve fer'ilerinin tespitinin gerektiği bu şekilde aralarında hukuki ve fiili irtibat bulunduğu, biri hakkında verilecek kararın diğerini etkilediği, yargılamanın birlikte yürütülmesinin usul ekonomisine uygun olduğu anlaşılmakla, HMK 166. maddesi gereği iş bu dosyanın ... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin ... Esas sayılı dosyası ile birleştirilmesine karar vermek gerekmiş, aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Mahkememizin iş bu dosyası ile yine mahkememizin ... Esas sayılı dosyası arasında fiili ve hukuki bağlantının bulunması nedeniyle BİRLEŞTİRİLMESİNE,
2-Yargılamanın Mahkemizin ... Esas sayılı dosyası üzerinden yürütülmesine.
3-Mahkememiz esasının birleştirme nedeniyle kapatılmasına.
4-Harç, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin birleşen dosya üzerinde karara bağlanmasına.
5-Birleştirme kararının taraflara tebliğine,
Dair, davacı vekilinin ve davalılar vekilinin yüzüne karşı esas hükümle birlikte İstinaf yoluna başurma hakkı açık olmak üzere oybirliğiyle verilen karar açıkça okunup usülen anlatıldı.10/05/2023
Başkan...
¸e-imzalıdır
Üye ...
¸e-imzalıdır
Üye ...
¸e-imzalıdır
Katip ...
¸e-imzalıdır

Bu belge 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamında E-İMZA ile imzalanmıştır!



Full & Egal Universal Law Academy