RTÜK - YENİ ASIR TV-A HABER’de 14/05/2013 tarihinde saat 18.15’te yayınlanan “Bİ SORMAK LAZIM” - Karar No: 36
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 29.05.2013 tarihli ve 1546 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
A Haber logosu ile yayın yapmakta olan kuruluşun yayınları arasında Selin Ongun'un sunduğu "Bi Sormak Lazım" isimli program yer almaktadır.Yapıma, 14 Mayıs 2013 tarihinde Yeni Şafak Gazetesi yazarı gazeteci Hakan Albayrak konuk olarak katılmış ve Hatay Reyhan'lıdaki bombalama eyleminin ardından bölgedeki tespitlerini aktarmıştır.
İlgi yazıda, Hakan Albayrak'ın Hatay'da görev yapan hekimlere ilişkin " Mezhebi, ideolojik düşmanlık yüzünden yaralılara kötü davranan 4 doktor var" , " Yaralılara Sünni diye eziyet eden doktorlar var", "Antakya Hastanesine yaralı götürsek mi götürmesek mi diye düşünüyoruz." ve "Otopsi raporlarının polis baskısıyla doktorlar tarafından değiştirildiğini" iddia ettiği belirtilerek 6112 Sayılı Kanun'un 8 (ç) ve (i) maddeleri doğrultusunda Yayıncı Kuruluş'un cezalandırılması talep edilmiştir. Ayrıca Hatay Tabip Odası ve Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanlığı'nın cevap hakkını kullanabilmesi için yayıncı kuruluşa ulaştığı ancak bu hakkın kullandırılmadığı belirtilerek, 6112 Sayılı Kanun'un 8 (o) maddesi ile yukarıda belirtilen ilkelere aykırılık bulunması nedeni ile 6112 Sayılı Yasanın İdari Yaptırımlar başlıklı 32. maddesinin 2. fıkrasına göre idari yaptırım olarak uyarılmasına karar verilmesi talep edilmiştir. Şikayete konu yayın incelenmiş olup, Gazeteci Hakan Albayrak'ın aktardıklarının şikayet dilekçesinde de belirtildiği üzere " iddia " olduğu, ifade edilenlerin doğruluğunun tarafımızdan tespit edilmesinin mümkün olmadığı değerlendirilmiştir.
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
A Haber Yayın Kuruluşu'nun söz konusu yayınında 6112 sayılı Kanun hükümlerini ihlal eder bir husus tespit edilmediği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları yukarıda izah olunduğu üzere; Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi'nin 16.05.2013 tarihli şikâyet dilekçesinde belirttiği talebi ile ilgili olarak; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığınca uygulanan işlemin, ihlal konusu teşkil ettiği iddia edilen yayın görüntüsünün ve yayın deşifre metninin sunulmasına ve ardından konunun yeniden Üst Kurul gündemine alınmasına, oy birliği ile karar verilmiştir.


Full & Egal Universal Law Academy