RTÜK - Ulusal 1 Yayın Kuruluşunda 07/05/2013 tarihinde saat 08.46-08.58’de yayınlanan “Reklamlar” (ULUSAL KANAL İLETİŞİM HİZMETLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.) - Karar No: 91
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme: İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 09.05.2013 tarihli ve 1259 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
Ulusal 1 Yayın Kuruluşu'nun 07.05.2013 tarihli yayınında, 08.46.40 ile 08.58.40 saatleri arasında, "Diet Slim İncelme Bandı" adlı bir ürünün tanıtım ve satışına yönelik, ticari iletişim niteliğinde yayın yapılmıştır.
Söz konusu yayında, %100 doğal bitkilerden mürekkep olduğu ve hiçbir yan etkisi bulunmadığı iddia edilen ürünün, "çiğ yağları yakıp parçaladığı ve uyurken doğal yolla kilo vermeye yardımcı olduğu" ifade edilmiştir. Ürünün tanıtımını yapan şahıs, mezkur ürünün kesinlikle herhangi bir kimyasal madde içermediğini, ürünü kullanan kişilerin asgari 4 ile 6 kilogram zayıflayacaklarını, ürünü 14 yaşından küçük, kalp pili kullanan, hamile veya çocuk emziren kişiler hariç herkesin gönül rahatlığıyla kullanabileceğini ifade etmiştir. Ürünün tanıtımı esnasında, "Bir alana bir bedava. Kargo dahil 79 lira. 0212 4384382" şeklinde ibareler de ekrana gelmektedir. (klip 1)
Bahsi geçen yayında reklam ve tanıtımı yapılan söz konusu ürünle ilgili; Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun ilgi yazısında; 1262 sayılı Tıbbi ve İspençiyari Müstahzarat Kanunu gereğince ruhsatlandırma prosedüründen geçmeden (piyasaya arz öncesi farmakolojik, toksikolojik, teknolojik incelemeleri yapılmadan, analizleri gerçekleştirilmeden ve ruhsatlandırılmadan) firmaların Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna yaptıkları bildirim ve Kurum tarafından gerçekleştirilen piyasa kontrolüyle işleyen Kozmetik Mevzuatı doğrultusunda piyasaya arz edilen ve haricen uygulanan jel, krem, maske, şampuan, losyon vb. gibi kozmetik ürünlerin;
- Vücutta yağ yakımını sağlamak, 4 haftada 6-8 kilo vermek, fazla kilolardan kurtulmak, garantili zayıflamayı sağlamak,
- %100 bitkisel içerik,
- Hiçbir yan etkisi olmayan formül,
- Hamile ve çocukların kullanımına uygun, gibi bilimsel içerik ve gerçeklikten yoksun, tamamen ticari hedefle, ürünlerin satışına yönelik olarak planlanmış iddia ve ibarelerle, konuyla ilgili bilimsel uzmanlığa sahip olmayan kişiler tarafından reklam/tanıtım ve satışının yapılmasının uygun olmadığı belirtilmiştir."
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Ulusal 1 Yayın Kuruluşu'nun söz konusu yayını ile 6112 sayılıKanun'un9. maddesinin altıncı fıkrasının (c) bendinde yer alan “Yanıltıcı olmamak ve tüketicinin çıkarlarına zarar vermemek,”
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe: Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın yazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Her ne kadar Daire Başkanlığınca, rapora konu yayında, geliştirilen bitkisel ürünler hakkında tedavi edici olduğu iddiası ile bilgiler verilmek suretiyle yayıncı kuruluşun, “Yanıltıcı olmamak ve tüketicinin çıkarlarına zarar vermemek” şeklindeki yayıncılık ilkesinin ihlal edildiği belirtilse de, yayında tanıtımı yapılan ve zayıflatıcı olduğu iddia edilen ürününün, Sağlık Bakanlığı'nın İlgili yazısında belirtilen endikasyon ( hastada belirli bir tedavi veya müdahale uygulanmasına karar verilmesi gerektiren durum ya da emare ) grubuna dahil olduğuna dair elimizde somut bir veri de mevcut olmadığından, anılan ürünün bu kapsamda değerlendirilemeyeceği anlaşılmakla, mezkur yayında herhangi bir mevzuat ihlalinin olmadığı kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere;
ULUSAL 1 logosuyla yayın yapan ULUSAL KANAL İLETİŞİM HİZMETLERİ SAN. VE TİC. A.Ş. hakkında, bahse konu yayını nedeniyle, 6112 sayılı Kanun kapsamında herhangi bir İDARİ YAPTIRIM UYGULANMASINA YER OLMADIĞINA, oy birliği ile karar verilmiştir.


Full & Egal Universal Law Academy