RTÜK - TGRT HABER’de 30/10/2013 tarihinde yayınlanan “FUAT KOZLUKLU İLE ANA HABER” - Karar No: 83
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 07.11.2013 tarihli ve 3301 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“TGRT HABER medya hizmet sağlayıcı 30.10.2013 günü saat 18.00.00'da başlayan ve Fuat Kozluklu'nun sunduğu Ana Haber Bülteni'nde, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Dolmabahçe'de oturup Kadıköy'den gelen vapurdaki kadınları dikizliyor." şeklinde Başbakan'a yönelik söylediği sözlere karşılık, Başbakan'ın cevabından oluşan bir haber ekrana getirmiştir.Söz konusu haberin bülten içerisinde 18.03.20 ve 19.04.54 saatlerinde iki kez ekrana getirildiği tespit edilmiştir. Ana haber bülteni spikeri Fuat Kozluklu'nun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cevabi konuşmasını ekrana getirmeden önce, 02 dakika 17 saniye süreyle ve aşağıdaki ifadelerle haberi izleyiciye takdim ettiği görülmüştür.
"Spiker:Önce çoluk çocuğun uyarılması gerekiyor bu haber öncesinde. Lütfen 18 yaşından küçük çocuklarınıza izlettirmeyin dinlettirmeyin bu haberimizi. Çünkü maalesef Türkiye'yi yönetmeye talip bir siyasetçinin ağzından çıkan edep dışı sözlere ilişkin bir haber var sırada. Uyarımızı yaptık bundan sonra habere geçelim hemen.
Kemal Kılıçdaroğlu Cumhuriyet Halk Partisi'nin Genel Başkanı. Türkiye'nin ana muhalefet partisi lideri. Bu ülkeyi yönetebileceği iddiasında. Kılıçdaroğlu, Antalya milletvekili ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, evlilik dışı ilişkisini Baykal gibi milletvekili olan metresi ile birlikteliğini dikizleyenlerin hazırladığı ayıplı görüntülerin internette yayınlanması ile bugünkü makamına oturmuş bir isim. Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'ın ifadesini alıntılayarak söylersem, bir dikiz kaseti maharetiyle Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanlığı görevine gelmişti. Kemal Kılıçdaroğlu dün siyasi tarihimizin en rezil sözleri arasına giren sözler sarf etti, Ankara Tandoğan Meydanında ki alternatif Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için 'Dolmabahçe'de oturup Kadıköy'den gelen vapurlardaki kadınları dikizliyor' demişti. Yanlış duymadınız böyle demişti. Gerçekten en hafifinden tarif edersek rezalet ötesi sözler. İnsanın aklı almıyor bu nasıl bir üslup? Nasıl bir siyasetçi tarzı? Kimse bir gaf veya pot kırma diyemez. Tasarlayarak sarf edilmiş sözler bunlar. Bundan sonra Kılıçdaroğlu'nun konuşmalarını canlı yayında ekrana hiç bir televizyon kanalı taşıyamayacak gibi. Zira ne zaman ayıplı laflar edeceğini kestirmek imkansız. Evet Kemal Kılıçdaroğlu ana muhalefet lideri ve bir başbakan için gemiden çıkan kadınları dikizliyor diye utandıran ifadeler kullanabiliyor. İddia ortaya atıyor. Başbakan Erdoğan Cumhuriyet Halk Partisi liderinin kendisine yönelik sözleri için "Böyle bir ahlak dışı yaklaşım olabilir mi? Böyle bir ifade olabilir mi? diye sordu."
Yukarıdaki deşifre metin ve ekteki klip 1'den de açıkça anlaşılacağı üzere, haber spikerinin tarafsız olma sorumluluğunu göz ardı ederek, adı geçen kişilerin manevi şahsiyetlerine saldırı niteliğinde ifadelerle haberi ekrana taşıdığı tespit edilmiştir."
Şeklinde değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Yayın Kuruluşu'nun bu yayınının, 6112 sayılı Kanun'un 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendini ihlal ettiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe :Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nınyazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Her ne kadar Daire Başkanlığınca, söz konusu yayında 6112 sayılı Kanun'un 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendindeki; " İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez." hükmünün ihlal edildiği kanaati belirtilmiş ise de;
Anılan "Ana Haber Bülteni" yayınında Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Başbakan'a yönelik söylediği sözlere karşılık, Başbakan'ın cevabından oluşan bir haberin ekrana getirilmesi öncesinde bu kapsamda spiker tarafından kullanılan ifadelerin, "üslup" ve "siyasetçi tarzı" açılarından yorum ve eleştirilerden ibaret olduğu, herhangi bir hakaret ve eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ve aşağılayıcı nitelik taşımadığı değerlendirilmekle, mezkûr yayında herhangi bir mevzuat ihlalinin olmadığı kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere; TGRT HABER logosuyla yayın yapan TGRT HABER TELEVİZYON A.Ş .hakkında bahse konu yayını nedeniyle, 6112 sayılı Kanun kapsamında herhangi bir İDARİ YAPTIRIM UYGULANMASINA YER OLMADIĞINA, Üst Kurul Üyeleri Esat ÇIPLAK, Süleyman DEMİRKAN ve Ali ÖZTUNÇ'un karşı oylarıyla, oy çokluğu ile karar verildi.


Full & Egal Universal Law Academy