RTÜK - MEDYA TV Yayın Kuruluşunda 11,12,18.05.2013 tarihlerinde yayınlanan “Kafkas Haber” - Karar No: 66
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 29.07.2013 tarihli ve 2144 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“Medya TV logosuyla yayın yapan SRZ Televizyon ve Radyo Yayıncılığı A.Ş. unvanlı kuruluş, Üst Kurulumuza Uydu TV yayın lisansı almak üzere başvuruda bulunmuştur. Üst Kurulumuz tarafından 15/05/2013 tarihinde 2013/30 sayılı toplantıda alınan 15 no'lu karar ile lisans işlemlerinin başlatılmasına karar verilmiştir. Henüz lisans işlemleri tamamlanmamış olan kuruluş için teknik denetim yapılacak olup denetim sonucu kuruluşun teknik açıdan yeterli bulunması halinde lisans işlemleri tamamlanabilecektir.
Medya TV logolu yayın kuruluşunda, linki verilen resmi web sitesinde de (http://www.medyatv.com.tr/yayin_akisi.php) açıkça görüldüğü üzere Cumartesi ve Pazar günleri "Azerbaycan Saati" adlı programın internet sitesinde verilen yayın akışı içerisinde yer almaktadır. 2013 yılı Mayıs, Haziran ve Temmuz ayları içerisinde yapılan yayın taramaları neticesinde, "Azerbaycan Saati" adlı programa haftasonu Cumartesi ve Pazar günleri belirtilen 18:00 saatleri civarında rastlanamamıştır. Söz konusu program yerine farklı adlar ile çeşitli programlar, müzik video klipleri ve tele alışveriş yayınları yer almaktadır.
Ancak Mayıs ayı içerisinde 11.05.2013 Cumartesi, 12.05.2013 Pazar, 18.05.2013 Cumartesi günleri "Kafkas Haber" ve "Azadliq Radiosu TV kanalı" başlıkları adı altında Azeri dilinde ve Azerbaycan ile ilgili yaklaşık birer saatlik programlara Medya TV logosu ile yayın yapan yayıncı kuruluşun yayın akışı içerisinde yer verildiği yayın kliplerinde de yer aldığı üzere tespit edilmiştir.
11.05.2013 tarihli yayın içeriğinde yer alan, haber spikerliği alt yazıda "Ayanda Mürsaliyeva" olarak belirtilmiş, spiker tarafından programın müellifi olarak takdim edilen ve değerlendirmelerine yer verilen konuşmacının adı "Ganimet Zahid" olarak ifade edilmiştir. Söz konusu yayından, verilen tarih ve saatlerde bazı örnek deşifre metinleri Azeri Türkçesinden anlaşıldığı kadarıyla şöyledir: (Klip 1)
11.05.2013 tarihinde Medya Tv üzerinden ortak yayın veya yeniden iletim şeklinde 18:00'da yayınlanmış olan "Kafkas Haber" adlı haber bülteninin haber başlıkları ve yayın içeriğinden örnek deşifre metinler aşağıda sunulmuştur:(Raporun bu kısmında söz konusu deşifre metinler yer almaktadır.)
Bu programdan bazı başlıklar ise şöyledir:
"Polis yürüyüşe izin vermedi. (Buna ilişkin görüntüler ekrana gelmiştir.)", "Azerbaycanda serbest toplaşmak azadlığı yok." Bu benzeri haberlerin ardından yaklaşık bir saat süren yayın, 19:04:57'de Türksat ve Hotbird peyklerinde, mobil uygulamalarda azadliq radyo kanal ve uygulamalarının tanıtımını yapılmakta ve program "Bu program Majör Medyanın desteği ile hazırlandı." ifadesi ile sona ermektedir.
Daha sonra bu ortak yayın veya yeniden iletim yoluyla yayının ardından Medya TV logolu yayın kuruluşunun rutin yayınına geçilmekte ve Tele alışveriş yayını başlamaktadır.
12.05.2013 tarihinde 18:02:04'da "Kafkas Haber" tekrar yayına girmiş olup bu tarihte yayınlanan yayının 18:04 ile 19:04 arasındaki büyük bir bölümünün SKAAS'ta yayın kaydı bulunmamaktadır.
18.05.2013 tarihinde de 18:00:28'de "Kafkas Haber" tekrar yayına girmiş olup bu tarihte yayınlanan yayının SKAAS yayın kayıtlarında program bütünlüğünü anlamaya mani ciddi yayın kopuklukları bulunmaktadır.
Özetle; "Kafkas Haber" ve " Azadliq Radiosu TV" isimleri ile Medya TV yayın kuruluşu üzerinden yapılan ve içeriğinde Azerbaycan Hükümeti aleyhinde olduğu değerlendirilen bir anlatım diline sahip bu yayınların 11,12 ve 18 Mayıs 2013 tarihlerinde yayınlandığı tespit edilmiş ve içerikleri ile bilgiler yukarıda arz edilmiştir.18.05.2013'ten sonraki tarihlerde ise hafta sonu yayın kayıtlarında 18:00 civarındaki kayıtlar taranmış ancak benzer isim ve içerikte veya web sitesinde tanıtımı yapıldığı şekliyle "Azerbaycan Saati" adında mutad bir yayına rastlanmamıştır.”
Şeklinde değerlendirmelere yer verilmiş olduğu
MEDYA TV Yayın Kuruluşu’nun söz konusu yayınları ile, 6112 sayılı Kanun hükümlerinin herhangi birini ihlal etmediği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Gerekçe:Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nınyazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Yayıncı kuruluşun rapora konu yayınlarının düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında ele alınabileceği, haberde geçen isnatların doğruluk veya yanlışlığının tespitinin mümkün olamayacağı değerlendirilmekle mezkûr yayında herhangi bir mevzuat ihlali olmadığı kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere; MEDYA TV logosuyla yayın yapan SRZ TELEVİZYON VE RADYO YAYINCILIĞI A.Ş. hakkında; bahse konu yayını nedeniyle, 6112 sayılı Kanun kapsamında herhangi bir İDARİ YAPTIRIM UYGULANMASINA YER OLMADIĞINA, Üst Kurul Üyesi Ali ÖZTUNÇ’un karşı oyuyla, oy çokluğuyla karar verildi.


Full & Egal Universal Law Academy