RTÜK - Karar No: 98 - Karar Tarihi: 31.10.2013
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 25.09.2013 tarihli ve 2732 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“Kanal T logolu yayın kuruluşu 30.06.2013 tarihinde saat 13.31'de "Çapraz Sorgu" isimli bir tartışma programı yayınlamıştır. 13.09.2013 tarih ve 25679 sayılı yazıda Rahmi Koç'un Vekili Av. Uğur Çapkın, söz konusu program'da Müvekkil'i hakkında beyan edilen ifadelerin 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'a aykırı olduğu gerekçesiyle şikayette bulunmuştur. İlgili şikayet üzerine program yeniden incelenmiştir.
Yapılan inceleme sonucunda program içerisinde Rahmi Koç'un isminin geçtiği kısımlar deşifre edilmiştir. Deşifre metni aşağıdaki gibidir:
"Sunucu İsmail Türk: Taksim olaylarının arifesinde Ergenekon adıyla yapılan, darbe yapan, darbeye teşebbüs eden asker ve askere yakın görev yapan inasanlar içeri tıkıldı biliyorsun. Bir kısmı da ceza aldı...Bir de bunun sivil yanı vardı. Gazeteciler, işadamları, üniversitelerden kişiler vardı. Ama onlardan kimse tutuklanmadı. Bunu da kamuoyu eleştiriyordu. Aldığımız bilgilere göre bir kaç yetkili savcıya bu soruşturma başlatıldı, hatta bu soruşturmalar bitmek üzereydi. Sivil, hatta Rahmi Koç'un bile gözetim altına alınacağı söyleniyor. Bunlar arasında Kanadoğlu da dahil. O sırada taksim olayları patlak verdi. Bu tevafuk mudur, tesadüf müdür yoksa hani faiz lobisi diyor ya sayın Başbakan burayı mı kast ediyor? Nedir, sizin bu konuda biraz araştırmalarınız var çünkü./ Konuk Ramazan Akgün:Yorum şeklinde söyleyebiliriz, özel bilgiye sahip olabilecek özel bilgilere sahip durumda değiliz...(13.46.22)
Konuk: Sivil kanatla ilgili soruşturma var. Sanırım ifade aşamasına gelindi./ Sunucu:Doğru mu, Rahmi Koçun.../ Konuk: İsimleri bilmem, benimki de yorum olur. Seninki de yorum olur. Onu savcılar biliyor...Şimdi Migros orda kumanya dağıttı, yani gördük orda./ Sunucu: Nerde./ Konuk: Gezi parkında Migros kumanyaları dağıttı./ Sunucu: Öyle mi?/ Konuk:Evet, herkes gördü orda...Sayın Başbakan Divan Otel'ini kast ederek ben o otelin sahiplerinin ne yaptığını biliyorum diyor. O ormanı nasıl katlettiklerini biliyorum diyor. Türkiye'nin iki büyük ailesini ifade etmedi mi, Sayın Başbakan...Türkiye'de askeri yargılamak kolay, sivili yergılamak kolay mı onu göreceğiz. Şimdilik kolay olmadığını gördük./ Sunucu: Suçlu kimse yargılansın. Kolay olmadığını söylerken bunu mu kast ediyorsun. Yargılamayı engellemek için Taksimi yaptılar./ Konuk: Askerimiz vicdanlı, yargılanırken kimseyi proveke edip, kimseyi alet etmediler, kendi masumiyetlerini, kendi kırgınlıklarını bir şekilde ifade ediyorlar./ Sunucu: Siviller daha ahlaksız mı diyorsun?/ Konuk:Siviller herkesi yakacak kadar ahlaksız, ülkeyi yakacak kadar ahlaksız olduklarını gezi parkında ben gördüm...(13.55.09).
Yukarıda aktarılan ifadelerle programın sunucusu İsmail Türk ve programa konuk olan Ramazan Akgün'ün Gezi Parkı'nda başlayan ve çeşitli kentlerde de görülen toplumsal olaylar ile Ergenekon'un sivil kanadına ilişkin soruşturma arasında bağ kurdukları görülmektedir. Bu çerçevede, Rahmi Koç'un gözaltına alınabileceğine dair duyumları, sunucunun soru formatında konuğa ilettiği görülmüştür. Ramazan Akgün'ün isimleri bilmediğini, bunun ancak bir yorum olabileceğini ifade ettiği tespit edilmiştir. İkinci olarak, Ergenekon Terör Örgütü içinde yer aldığı iddia edilen siviller ile askerler karşılaştırılmıştır. Ergenekon'un sivil kanadının kendini korumak amacıyla insanları provoke ettiği ve kullandığı ifade edilmiş ve bu durumu ahlaksızlık olarak değerlendirmişlerdir. Gezi Parkı eylemlerinin Ergenekon Terör Örgütü sivil kanadı tarafından organize edildiği, bu organizasyonu yapan Ergenekon Terör Örgütü sivil kanadının ahlaksızlık yaptığı, sunucu ve konuk tarafından ifade edilmektir. Ancak, program bir bütün olarak değerlendirildiğinde, doğrudan veya dolaylı olarak Rahmi Koç'a ahlaksız denildiği söylenemez.
AİHM'in Romanya-Dalban Kararı, Monica Macovei'nin görüşleri ve Sinan Bayındır ve Özge Apiş'in çalışması gözönünde bulundurularak, ilgili yayın değerlendirildiğinde programın sunucusunun ve konuğunun bazı spekülasyonları ifade ettikleri görülmektedir. Ayrıca, doğrudan Rahmi Koç kast edilerek ahlaksız ifadesinin kullanılmadığı; Ergenekon Terör Örgütünün sivil kanadını oluşturan ve kendilerini korumak için insanları proveke eden kişiler kast edilerek; bunlar için ahlaksız ifadesinin kullanıldığı görülüp, değerlendirilmiştir.”
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
KANAL T logolu yayın kuruluşunu söz konusu yayınının 6112 sayılı Kanunun herhangi bir hükmünü ihlal etmediği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe : Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın yazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Her ne kadar Daire Başkanlığınca; mezkûr yayında, 6112 sayılı Kanunun herhangi bir hükmünün ihlal edilmediği kanaati belirtilmiş ise de; anılan programda konuğun; "Siviller herkesi yakacak kadar ahlaksız, ülkeyi yakacak kadar ahlaksız olduklarını gezi parkında ben gördüm..." şeklindeki ifade ile sunucunun soru formatında konuğa ilettiği "Rahmi Koç'un gözaltına alınabileceğine dair duyumlarına ilişkin ifadeleri" bir arada değerlendirildiğinde, eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü nitelikte olan "ahlaksız" ifadesinin, işadamı Rahmi Koç’a atfen ( kinaye yoluyla) yapılmış olduğu değerlendirilmekle, mezkûr yayında 6112 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinin ihlal edildiği sabit görülmüştür.
Bu itibarla KANAL T logolu yayın kuruluşu hakkında; Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinin ilk defa ihlali nedeniyle; Kanunun 32 inci maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca “Uyarı” yaptırımı uygulanması gerektiği, kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere; KANAL T logosuyla yayın yapan T FİLM YAY. YAP. VE PROD. HİZ. SAN. VE TİC. A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında;
6112 sayılı Kanun'un 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendindeki “... kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez.” hükmünün ihlali nedeniyle, aynı Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre “UYARI” YAPTIRIMININ UYGULANMASINA, aynı yayın ilkesinin tekraren ihlali halinde, Kanunun 32 nci maddesinin İkinci fıkrasında yer alan; “Uyarının ilgili kuruluşa tebliğinden sonra ihlalin tekrarı halinde medya hizmet sağlayıcıya ihlalin ağırlığı ve yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde birinden üçüne kadar idari para cezası verilir.” hükmü uyarınca idari para cezası yaptırımı uygulanacağının yapılacak tebligatta bildirilmesine, oy birliği ile karar verilmiştir.


Full & Egal Universal Law Academy