RTÜK - Karar No: 97 - Karar Tarihi: 31.10.2013
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 25.09.2013 tarihli ve 2746 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“E Haber logosuyla yayın yapmakta olan medya hizmet sağlayıcı kuruluşun 04.09.2013 tarihili 06.00-24.00 saatleri arasındaki yayınları incelenmiştir. 18 saatlik yayın diliminde, ilgili kuruluşun 213 dk. (03 sa. 33 dk.) reklam yayını yaptığı görülmüştür. Kalan süre 867 dk. (14 sa. 27 dk).'dır. Diğer yayınlar ise aşağıdaki gibidir:
TÜR- SÜRE
Belgesel 349 dk. ( 05 sa. 49 dk.)
Müzik Programları 103 dk. ( 01 sa 43 dk.)
Kuşak Programları 152 dk. ( 02 sa. 32 dk.)
Eğlence Programları 30 dk. ( 00 sa. 30 dk.)
Film ve Çizgi Film 103 dk. ( 01 sa. 43 dk.)
Haber ve Haber Programları 65 dk. ( 01 sa. 05 dk.)
Kapaklar ve Girişler 65 dk. ( 01 sa. 05. dk.)
TOPLAM 867 dk. ( 13 sa. 27 dk.)
E Haber TV logolu yayın kuruluşu, tematik yayın (haber yayını) yapma lisansı bulunan bir yayın kuruluşudur. 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un "Tanımlar" başlıklı 3 uncu maddesinin birinci fıkrasının (y) bendinde tanımı yer alan "Tematik yayın: Günlük yayın süresinin en az yüzde yetmişini haber...veya benzeri konularda olmak üzere sadece belli bir türe veya genel izleyici kitlesi dışında belli bir izleyici kesimini hedef alan programlara ayıran yayını ifade eder." hükmünün unsurlarını taşımadığı, belirtilen tarih ve saatlerdeki incelemeler sonucunda anlaşılmıştır. İzlenen bir günlük 1080 dk.'lık (18 sa.) yayının, reklam, kapaklar ve girişler 278 dk (4 sa. 38 dk.) düşüldükten sonra kalan 802 dk.'nın(13 sa. 36 dk.) sadece 65 dk.'lık (1 sa. 5 dk.) kısmında haber ve benzeri konularda yayın yaptığı bunun da %8,1'e takabül ettiği görülmektedir.
Yukarıdaki bilgiler ışığında söz konusu medya hizmet sağlayıcı kuruluşun ilgili tarihteki yayını incelendiğinde 1080 dk'lik toplam yayın süresinin mevzuat gereği 756 dk'lik kısmını haber programına ayırması gerekirken sadace 65 dk'lik kısımda haber yayını yaptığı için 28103 Sayılı Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında yönetmelik'in 17 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Tematik yayın izni alan kuruluşlar, günlük yayınlarının haber bültenleri ve reklamlar hariç 06:00-24:00 saatleri arasındaki bölümünün en az %70´inde, lisans belgesinde belirtilen türe uygun programlara yer vermek zorundadırlar." hükmünü ihlal ettiği tespit edilmiştir.”
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
E HABER yayın kuruluşunun 6112 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin ikinci fıkrasını ihlal ettiği, kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe : Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın yazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Söz konusu yayına ait deşifre kayıtlarının tetkikinde; yayın lisans türü "haber konulu tematik yayın" olduğu halde günlük yayınlarının en az yüzde yetmişinde haber türündeki yayınlara yer vermediği anlaşılan E HABER yayın kuruluşunun, söz konusu yükümlülüğünü yerine getirmediği, dolayısıyla 6112 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinin ikinci fıkrasını ihlal ettiği sabit görülmüştür.
Bu itibarla E HABER yayın kuruluşu hakkında, Kanunun 14 üncü maddesinin ikinci fıkrasının ihlali nedeniyle; Kanunun 32 inci maddesinin altıncı fıkrası hükmü uyarınca 30 günlük süre verilerek, lisans türüne uygun yayın yapması ya da lisans türünü değiştirmesi gerektiğinin bildirilmesi gerektiği kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere; 6112 sayılı Kanun’un 14 üncü maddesinin ikinci fıkrasındaki; “Yayın hizmetlerinin Üst Kurula bildirilen türde…yapılması zorunludur…Lisans belgesinde belirtilen türe uygun yayın yapmayan kuruluş yayın lisansı şartlarını ihlal etmiş sayılır.” hükmünün ihlali nedeniyle, aynı Kanunun 32 nci maddesinin altıncı fıkrasında yer alan; “Yayın lisansı verilmesi için bu Kanunda aranan şartlardan birinin kaybedilmesi halinde, ilgili medya hizmet sağlayıcı kuruluşa bu şartı yerine getirmesi için otuz günlük süre verilir. Verilen süreye rağmen şartı yerine getirmeyen kuruluşun yayınları üç ay süreyle durdurulur. Bu süre zarfında şartın yerine getirilmemesi halinde ise, ilgili kuruluşun yayın lisansı iptal edilerek kanal ve frekans kullanımına son verilir.” hükmü uyarınca, E HABER logosuyla yayın yapan MEG MEDYA RADYO TELEVİZYON VE BASIN YAYINCILIK A.Ş. unvanlı kuruluşa; lisans türüne uygun yayın yapması ya da lisans türünü değiştirmesi gerektiği konusunda uyarı yazısının yazılmasına ve bu hususlar için kendisine 30 günlük süre verildiğinin yapılacak tebligatta bildirilmesine, oy birliği ile karar verildi.


Full & Egal Universal Law Academy