RTÜK - Karar No: 95 - Karar Tarihi: 03.10.2013
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 09.09.2013 tarihli ve 2418 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
"Nisa TV logolu yayın kuruluşunda, Dr.Ömer Coşkun'un bitkisel olduğu ifade edilen ürünlerin tanıtımı ve satışına yönelik ticari iletişim yayınları yapılmaktadır. 02.09.2013 tarihinde saat 10.10'da yayınlanan reklam kuşağında, Şeker, Karaciğer rahatsızlıkları ve zayıflama için bitkisel karışım fomülleri tanıtılmış ve önerilmiş, ayrıca bu ürünlerden sipariş verenlere de kampanya dahilinde %100 doğal rafine edilmemiş mineral kaynağı tuz, besleyici ve dengeleyici çörek otu yağı, doğal dengeleyici ebe gümecili çay, vücut enerjisini korumaya ve enerjinizi arttırmaya yardımcı Panax Enerji hediye edileceği duyurulmuştur. Söz konusu ifadeler aşağıda sunulmuştur. (Klip- Nisa Tv- Reklam)
" Ömer Coşkun: Ne acıdır ki uygulanan tedaviler geçici çözüm yani, insülini vurdunuz 2 saat sonra şeker yeniden yükselebiliyor. Günde 3-4 kere insülin kullananlar var, ömür boyu hap kullanmak zorunda kalanlar var. Bu şeker hastalarına bizden bir bitkisel destek diyoruz 500 cc lik şeker formülümüzü gönül rahatlığı içinde kullanabilirsiniz.
Dış Ses: ...Bir kutu 500 cc'lik özel bitkisel karışım siparişi verenlere %100 doğal rafine edilmemiş mineral kaynağı tuz, besleyici ve dengeleyici çörek otu yağı, doğal dengeleyici ebe gümecili çay, vücut enerjisini korumaya ve enerjinizi arttırmaya yardımcı Panax Enerji hediye. Sizler de bu fırsatlardan yararlanmak için hemen Dr. Ömer Coşkun şubelerine uğrayın. Daha detaylı bilgi için 0212. 470 20 20.
Ömer Coşkun : Fazla kilolar birçok insanın başında. Ben zayıflamak için uzun yılar uğraştım nihayet özel bir formül sayesinde 32 kilo verdim ve rahatladım. Tek yapmanız gereken aç karnına bu formülden kullanmak.
Dış Ses: ...Bir kutu 500 cc'lik özel bitkisel karışım siparişi verenlere %100 doğal rafine edilmemiş mineral kaynağı tuz, besleyici ve dengeleyici çörek otu yağı, doğal dengeleyici ebe gümecili çay, vücut enerjisini korumaya ve enerjinizi arttırmaya yardımcı Panax Enerji hediye. Sizler de bu fırsatlardan yararlanmak için hemen Dr. Ömer Coşkun şubelerine uğrayın. Daha detaylı bilgi için 0212. 470 20 20.
Ömer Coşkun : İnsanın sindirim fabrikası karaciğer. Karaciğer yağlanabiliyor, karaciğere çeşitli toksinler gelebiliyor bu özel formül sizi rahatlatır, karaciğerdeki bütün çalışma fonksiyon yardımcısı olabilir. Karaciğerimizin arkasında safra kesesi var. Safra kesesinde taş olabiliyor, çamur olabiliyor 500 cc'lik özel formülü sizlere tavsiye ediyorum.
Dış Ses: ...Bir kutu 500 cc'lik özel bitkisel karışım siparişi verenlere %100 doğal rafine edilmemiş mineral kaynağı tuz, besleyici ve dengeleyici çörek otu yağı, doğal dengeleyici ebe gümecili çay, vücut enerjisini korumaya ve enerjinizi arttırmaya yardımcı Panax Enerji hediye. Sizler de bu fırsatlardan yararlanmak için hemen Dr. Ömer Coşkun şubelerine uğrayın. Daha detaylı bilgi için 0212. 470 20 20."
Reklam süresince, ürünlerin fiyat ve ücretsiz kargo bilgisi ile danışma hattı numarasına ekranda yer verildiği izlenmiştir." Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Nisa TV logolu yayın kuruluşunun söz konusu yayını ile 6112 sayılı Kanun'un 9/6c bendi hükmünü ihlal ettiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe : Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın yazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun 13.02.2013 tarih ve 18816847 sayılı yazısında; bitkisel ürün/gıda takviyesi/ Kozmetik Kanunu'na tabi olan ve haricen uygulanan jel, krem, maske şampuan, losyon vb. ürünlerin endikasyon bildirerek, hastalık tedavisine yönelik iddia ve ibarelerle reklam/tanıtım ve satışının yapılmasının uygun olmadığı, tedavi amacı ile kullanılan ürünlerin hekim önerisinde ve eczacının uyarısı doğrultusunda kullanılması gerektiği, tedavide etkinliği ve emniyeti kanıtlanmamış olan söz konusu ürünlerin tanıtım ve satışının aldatıcı, yanıltıcı olduğu, halk sağlığının tehdit edildiği ve tüketicilerin yanıltılarak istismar edildikleri düşünceleriyle bu tür reklamların yasaklanması gerektiği belirtilmektedir. Bu nedenle, 6112 sayılı Kanun’un 9 uncu maddesinin 6 ncı fıkrasının (c) bendinin ihlal edildiği sabit görülmüştür.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere; NİSA TV logosuyla yayın yapan NİSA RADYO TELEVİZYON YAYINCILIK A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında; 6112 sayılı Kanun'un 9 uncu maddesinin altıncı fıkrasının (c) bendindeki; "Yanıltıcı olmamak ve tüketicinin çıkarlarına zarar vermemek.” hükmünün ihlali nedeniyle, aynı Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre “UYARI” YAPTIRIMININ UYGULANMASINA, aynı yayın ilkesinin tekraren ihlali halinde, Kanunun 32 nci maddesinin İkinci fıkrasında yer alan; “Uyarının ilgili kuruluşa tebliğinden sonra ihlalin tekrarı halinde medya hizmet sağlayıcıya ihlalin ağırlığı ve yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde birinden üçüne kadar idari para cezası verilir.” hükmü uyarınca idari para cezası yaptırımı uygulanacağının yapılacak tebligatta bildirilmesine, oy birliği ile karar verildi.


Full & Egal Universal Law Academy