RTÜK - Karar No: 83 - Karar Tarihi: 23.10.2013
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 17.09.2013 tarihli ve 2533 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“Vizyon Türk logosuyla yayın yapmakta olan medya hizmet sağlayıcı kuruluşta günün belirli saatlerinde "Klip Saati" adlı müzik programı yayınlanmaktadır.
Adı geçen yayın kuruluşunun 09.09.2013 tarihli yayını incelendiğinde, 09.57.20'de yayınladığı "Klip Saati" adlı programında yayınlanan bir müzik klibi esnasında müzik klibi ile ilgisi bulunmaksızın ansızın 10.15.36-10.15.54 saatleri arasında "Sizin Emlak"ofisinin tabelası ve satış-kiralık ilanlarını içeren afişler klip 2-ihlal'de de görüleceği üzere 09sn. süre ile ekrana getirilerek söz konusu emlak ofisinin reklamına yer verilmiştir. Programın başında ise klip 1-tüm program'da görüleceği üzere ürün yerleştirme uygulaması yapıldığına dair herhangi bir bilgilendirmeye rastlanmamıştır.
Yukarıdaki bilgiler ışığında, 6112 Sayılı Kanun'un "Tanımlar" başlıklı 3'üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendinde tanımı yer alan "Gizli ticari iletişim: Medya hizmet sağlayıcı tarafından reklam yapmak maksadıyla veya kamuyu yönlendirebilecek şekilde; mal veya hizmet üreticisinin faaliyetinin, ticarî markasının, adının, hizmetinin ve ürününün reklam kuşakları dışında ve reklam yapıldığına ilişkin açıklayıcı bir ses veya görüntü bulunmaksızın programlarda sözcükler veya resimler ile tanıtılmasını ifade eder." hükmündeki gizli ticari iletişimin unsurlarına ilgili yayında rastlanmıştır.”
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Vizyon Türk logolu yayın kuruluşunun bu yayını ile 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un "Yayın Hizmetlerinde Ticari İletişim" başlıklı 9'uncu maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan "Gizli ticari iletişime izin verilemez." hükmünü ihlal ettiği kanaatinin daire başkanlığınca bildirildiği
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır
Gerekçe :Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nınyazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Söz konusu yayında “Sizin Emlak Ofisi” görüntülerine yer verilmiş; görüntü reklam yapmak maksadı ile ve kamuyu yönlendirebilecek şekilde marka ismi de zikredilmek sureti ile program içinde herhangi bir açıklayıcı ses, görüntü olmaksızın ekrana getirilmiş ve Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin “tanımlar” başlıklı 4 üncü maddesinde tanımlanan gizli ticari iletişimin unsurlarının bulunduğu görülmüştür.
Bu itibarla; 6112 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasının ilk defa ihlali nedeniyle; Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre “Uyarı” yaptırımının uygulanması gerektiği, kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere VİZYON TÜRK TV logosuyla yayın yapan KRAL KARADENİZ RADYO TV YAY. REK. HİZM. SAN. TİC. A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında; 6112 sayılı Kanun'un 9 ncu maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan; "Gizli ticarî iletişime izin verilemez." hükmünün ihlali nedeniyle, aynı Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre “UYARI” YAPTIRIMININ UYGULANMASINA, aynı yayın ilkesinin tekraren ihlali halinde, Kanunun 32 nci maddesinin İkinci fıkrasında yer alan; “Uyarının ilgili kuruluşa tebliğinden sonra ihlalin tekrarı halinde medya hizmet sağlayıcıya ihlalin ağırlığı ve yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde birinden üçüne kadar idari para cezası verilir.” hükmü uyarınca idari para cezası yaptırımı uygulanacağının yapılacak tebligatta bildirilmesine, oy birliği ile karar verildi.


Full & Egal Universal Law Academy