RTÜK - Karar No: 80 - Karar Tarihi: 03.10.2013
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 10.09.2013 tarihli ve 2431 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
"TV 2000 logolu Radyo İkibin Uydu Yayıncılık reklam Matbaa Tan. ve Org. Hiz. A.Ş unvanlı yayın kuruluşunda, Ağrı Kesici Krem olduğu ifade edilen ürünlerin tanıtımı ve satışına yönelik ticari iletişim yayınları yapılmaktadır. TV 2000 logolu yayın kuruluşunun 04.09.2013 tarihinde saat 21.16'da yayınladığı Ağrı Kremi (Bitkisel Ağrı Kremi) adlı ürünün tanıtım ve satışına yönelik ticari iletişim yayınında yer alan ifadelerden bazıları şu şekildedir:
Klip-2'de geçen şu ifadeleri içermektedir: Kerem adlı sunucu, "İşte böylesine muhteşem bir krem. Ağrın var mı? Kardeşim var! Bunun için şifa arıyorsun, bir şey gelsin de bana yardımcı olsun diye kendince düşünce içerisine giriyorsun, al getirdik işte. Garantisini verdik. Beş dakikada ağrıyı kesmezse geri gönder dedik. Hem de bu ürünü kullan bir hafta kullandıktan sonra memnun kalmazsan geri iade et demiyoruz. Bu kapıya geldiği an itibariyle süreceksin paran da cebinde kalacak hemen parasını verme sür kardeşim ağrıyan bölgene. Eğer ki beş dakikada ağrıyı kesmezse "Allaha'a şükürler olsun" dedirtmezse ürünü bana geri gönder. Bu kadar güvendiğimiz bir krem. Kaybedeceğiniz ne var sadece ağrılarınız. Kaybedeceğiniz hiçbir şey yok. Peki gelelim fiyatına böylesine muhteşem bir krem. Bakın hiç bir yerde bulamazsanız. Hiçbir yerde yok. Nerde var TV 2000 izleyenlerine var. Kobra Show'u izleyenelerine sunduğumuz bir imkan ve imkanımız şu: Fiyatı 139 lira kremimiz, cep kremimiz 69 liraya indiriyoruz bunun yanında aynı setten bir tane daha veriyoruz yine Sekiz kat güçlendirilmiş krem fiyat bunları alıyorsunuz 69 liraya dört kremi ağrılarınızdan kurtuluyorsunuz, romatizmadan kurtuluyorsunuz, kireçlenmeden, migrenden, eklem ağrılarından, ya bel fıtığından diyoruz bel fıtığından kurtuluyorsunuz. Boyun fıtığı diyoruz boyun fıtığından kurtuluyorsunuz. Bunların ağrılarını tarihe karıştırıyorsunuz.
Murat isimli sunucu kendisinin bu kremi kullanarak menisküsten kurtulduğunu söyleyip aşağıdaki hastalıklardan da kurtaracağını ifade etmiştir.
Murat isimli sunucu: "Lif kopmalarına kadar tamir eden, menisküse, bel fıtığına, boyun fıtığına, migren ağrılarına, boyun tutulmasına" iyi geldiğini belirtmiş, daha sonra da kendisinin bu kremi kullanıp ağrılardan kurtulduğunu belirtmiştir. Sunucuların kendi aralarında yaptıkları konuşmada da "aynı zamanda bitkisel olduğunu için 2 yaşındaki 3 yaşındaki çocuğuna kadar kullanabilir" ve "herkes kullanabilir, çoluğunuza çocuğunuza gönül rahatlığıyla sürebilirsiniz, kimyasal madde yok, tene hiçbir zarar yok bu yüzden diyorum ki mutlaka faydalanın" ifadeleri tespit edilmiştir.
Söz konusu yayın esnasında "Ağrı Kremi (Bitkisel Ağrı Kremi) 0212 430 43 33 Toplam 4 Adet 69 TL" ibarelerinin ekranda yer aldığı görülmektedir. Ticari iletişim yayını içinde bu ürünü kullandığını ve fayda gördüğünü belirten Murat adlı sunucunun ifadelerine de yer verilmiş, bu kişi: Menisküs olduğunu bu kremden sonra hastalağının geçtiğin ayrıca boynundaki ağrılarına da iyi geldiğini söylemiştir.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun yazısında; bazı TV ve radyo kanallarının reklam veya programlarında gıda takviyelerinin, muhtelif hastalıklara iyi geldiği şeklindeki sağlık beyanlarıyla tanıtımı ve satışının yapıldığı, yayınlarda sürekli olarak hastaların bitkisel tedavileri kullanmaya teşvik edildiği, hastaların tıbbi tedaviden uzaklaştırıldığı ve yüksek maliyetli ürünleri kullanmak zorunda bırakıldığı belirtilmiştir.
TV 2000 logolu yayın kuruluşunun 04.09.2013 tarihinde saat 21.16'da yayınladığı ticari iletişim yayınında yer alan ve yukarıda belirtilen ifadeler değerlendirildiğinde; Ağrı Kremi (Bitkisel Ağrı Kremi) adlı ürünün romatizma, menisküs, migren, bel ve boyun fıtığını tedavi edici bir bitkisel ürün olduğunun iddia edildiği görülmektedir. Bu bağlamda, bitkisel bir ürün olduğunun belirtilmesine rağmen Ağrı Kremi (Bitkisel Ağrı Kremi) adlı ürünün sağlık beyanıyla tanıtım ve satışının yapıldığı, hastaların bitkisel tedavileri kullanmaya teşvik edildiği anlaşılmaktadır. Sağlık Bakanlığı'nın ilgi yazıları incelendiğinde, bitkisel gıda takviyelerinin bu şekilde tanıtım ve satışının yapılmasının toplumu yanıltıcı ve tüketicilerin çıkarlarına zarar verici nitelikte olduğu sonucuna ulaşılmıştır."
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Anılan yayında 6112 sayılı Kanun'un 9 uncu maddesinin altıncı fıkrasının (c) bendi hükmünün ihlal edildiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe : Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın yazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Söz konusu yayının Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun 13.02.2013 tarih ve 18816847 sayılı bitkisel gıda takviyelerinin mevzuata uygun olmayan bir şekilde reklam ve tanıtımıyla ilgili yazısı kapsamında değerlendirilmesi neticesinde, içeriği tam belli olmayan ve tedavide etkinliği kanıtlanmamış bitkisel ürünler hakkında endikasyon belirtilerek bilgiler verilmesi nedeni ile “Yanıltıcı olmamak ve tüketicinin çıkarlarına zarar vermemek” hükmünün ihlal edildiği sabit görülmüştür.
Anılan kuruluşa 04.05.2013 tarihli yayını nedeniyle evvelce Üst Kurulun 29.05.2013 tarih ve 2013/33 sayılı toplantısında alınan 97 nolu kararıyla 6112 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin 6 ncı fıkrasının (c) bendi uyarınca uyarı yaptırımı uygulandığı Üst Kurul kayıtlarından anlaşıldığından; 6112 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin 6 ncı fıkrasının (c) bendini tekraren ihlali nedeniyle, Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca, anılan Yayın Kuruluşu hakkında “İdari Para Cezası” yaptırımının uygulanması gerektiği, kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere, TV 2000 logosuyla yayın yapan RADYO İKİBİN UYDU YAYINCILIK REKLAM MATBAA TAN. VE ORG. HİZ. A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında; 6112 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin altıncı fıkrasının (c) bendinde yer alan; “Yanıltıcı olmamak ve tüketicinin çıkarlarına zarar vermemek.”ilkesini tekraren ihlali nedeniyle, 32 nci maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca;
1- İhlalin tespit edildiği tarihi itibariyle kuruluşun Ağustos 2013 ayına ait ticari iletişim gelir beyanının 15.271,19 Türk Lirası olduğu değerlendirilerek, televizyon kuruluşları için idari para cezası 10.000 (onbin) ( 2013 yılı için yeniden değerleme oranına göre belirlenen 11.886 -onbirbinsekizyüzseksenaltı - ) Türk Lirasından az olamayacağından 11.886 TL. İDARİ PARA CEZASI UYGULANMASINA,
2- İdari para cezasının tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde Üst Kurulun T.C. Ziraat Bankası Bilkent Şubesi, Ankara TR 84000 100 1762 00 999999-5001 no’lu hesabına “6112 sayılı kanunun 32 nci maddesine göre ödenen para cezasıdır” şerhiyle ödenmesi gerektiği veya 6112 sayılı kanunun 32 inci maddesinin dokuzuncu fıkrası uyarınca en geç onbeş gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava açılabileceğinin,kanun yoluna başvurmadan önce peşin ödeme yapılması halinde, 5326 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin altıncı fıkrası uyarınca cezanın dörtte üçünün tahsil edileceğinin ve taksitlendirme talebinde bulunabileceğinin, peşin ödemenin kanun yoluna müracaat hakkını engellemeyeceğinin, belirtilen süre içerisinde ödenmeyen ve kesinleşen idari para cezasının 21/7/1953 tarihli ve 6183 Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil edilmek üzere Maliye Bakanlığınca belirlenecek tahsil dairesine gönderileceğinin bildirilmesine,
Oy birliği ile karar verildi.


Full & Egal Universal Law Academy