RTÜK - Karar No: 8 - Karar Tarihi: 26.06.2013
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 28.05.2013 tarihli ve 1525 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
Urfa'da yayın yapan GTV Yayın Kuruluşu'nun, 20.05.2013 tarihinde altta belirtilen saatlerde "Doğrudan Satış" logosuyla yaptığı yayınlarda; dökülen saçların yerine mucizevi şekilde saç çıkardığı belirtilen "NATURA DERM ÇAM YAĞI" adlı bitkisel ürünün tanıtımına, mevzuata aykırı biçimde yer verdiği tespit edilmiştir.
Yayın Kuruluşu'nun ilgili tarihte, 19:29:02-19:38:58 saatleri arasında yaklaşık 10 dakikalık tanıtımının içeriği aşağıda sunulmuştur:
"Alt ses : "Saçlarınızla başınız mı dertte? Sürekli dökülmeler mi yaşıyorsunuz.? Dökülen saçlarınız artık geri gelmiyor mu? Duyduk duymadık demeyin. Artık saç problemine son veriyoruz. Nasıl mı? Dünyada ve Türkiye'de uzmanlar tarafından etkisi kanıtlanmış "ÇAM YAĞI" mucizesini şimdi sizlere sunuyoruz. İddia etmiyoruz, ispat ediyoruz. İşte karşınızda Türk futbol tarihinin efsanevi futbolcularından gol kralı Tanju Çolak...
T. Çolak: ... Mustafa Denizli ile beraber bu konuda arayış içerisine girdik. Amerika'dan, Çin'den, Avrupa'dan her türlü ürünü getirttik. Denemediğimiz ürün kalmadı. Aramadığımız ülke kalmadı. Buna bir çare bulamadık.
Reklamı yapılan söz konusu ürünün; Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun yazısında belirtilen "... 'Bir hastalığı önleme, tedavi etme veya iyileştirme özelliğine sahip olduğunu bildiren veya böyle özelliklere atıfta bulunan ifadeler yer almaz...' hükmü dikkate alındığında, sağlık beyanında bulunarak tanıtım yapılmasının uygun olmadığı" şeklindeki kararına aykırı olduğu görülmektedir.
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
"Tamamen bitkilerden meydana gelmiş, bildiğimiz çam ağacından yapılmış bir ürün; denemenizde hiçbir şekilde zarar yok; mucizevi şekilde sorun çözüyor; size imkansızı değil mucizeyi sunuyor; İddia etmiyoruz, ispat ediyoruz" şeklinde kesin ifadelerle yaptığı bu yayınlarından dolayı GTV Yayın Kuruluşu'nun, 6112 sayılı Yasa'nın "Yayın Hizmetlerinde Ticari İletişim' başlıklı 9. maddesinin 6. fıkrasının (c) bendinde belirtilen "Yanıltıcı olmamak ve tüketicinin çıkarlarına zarar vermemek" hükümünü ihlal ettiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe: Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın yazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun 13.02.2013 tarih ve 18816847 sayılı yazısında; bitkisel ürün/gıda takviyesi/ Kozmetik Kanunu'na tabi olan ve haricen uygulanan jel, krem, maske şampuan, losyon vb. ürünlerin endikasyon bildirerek, hastalık tedavisine yönelik iddia ve ibarelerle reklam/tanıtım ve satışının yapılmasının uygun olmadığı, tedavi amacı ile kullanılan ürünlerin hekim önerisinde ve eczacının uyarısı doğrultusunda kullanılması gerektiği, tedavide etkinliği ve emniyeti kanıtlanmamış olan söz konusu ürünlerin tanıtım ve satışının aldatıcı, yanıltıcı olduğu, halk sağlığının tehdit edildiği ve tüketicilerin yanıltılarak istismar edildikleri düşünceleriyle bu tür reklamların yasaklanması gerektiği belirtilmektedir. Bu nedenle, 6112 sayılı Kanun’un 9 uncu maddesinin 6 ncı fıkrasının (c) bendinin ihlal edildiği sabit görülmüştür.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere;
GTV logosuyla yayın yapan GÜNEYDOĞU İLETİŞİM VE YAYINCILIK A.Ş.unvanlı kuruluş hakkında; 6112 sayılı Kanun'un 9 uncu maddesinin altıncı fıkrasının (c) bendindeki; "Yanıltıcı olmamak ve tüketicinin çıkarlarına zarar vermemek.” hükmünün ihlali nedeniyle, aynı Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre “UYARI” YAPTIRIMININ UYGULANMASINA, aynı yayın ilkesinin tekraren ihlali halinde, Kanunun 32 nci maddesinin İkinci fıkrasında yer alan; “Uyarının ilgili kuruluşa tebliğinden sonra ihlalin tekrarı halinde medya hizmet sağlayıcıya ihlalin ağırlığı ve yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde birinden üçüne kadar idari para cezası verilir.” hükmü uyarınca idari para cezası yaptırımı uygulanacağının yapılacak tebligatta bildirilmesine, Üst Kurul Üyesi Süleyman DEMİRKAN’ın karşı oyu ve oy çokluğu ile karar verilmiştir.


Full & Egal Universal Law Academy