RTÜK - Karar No: 8 - Karar Tarihi: 06.06.2013
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 08.05.2013 tarihli ve 1180 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
VİVA TV logosu ile 24 saat Türkçe müzik yayını yapan medya hizmet sağlayıcısında, 03.05.2013 tarihinde, saat 01:40:35'de, klip yayını kesilerek, ekranda, "Gergedan üreticisi Ömer Bey canlı yayında Sipariş hattı 0210 945 02 02" yazısı ve "Bir son dakika gelişmemiz var arkadaşlar. Bir kaç gündür kendisine ulaşmaya çalıştığımız, bir türlü kendisi ile irtibata geçemediğimiz, tüm Türkiye'nin yakından tanıdığı, yapmış olduğu bitkisel çalışmalarla Türkiye'nin dünya çapında parlayan yıldızı olan sevgili Ömer Hocamla irtibata geçtiğimizi söylüyor arkadaşlarımız. Kendisini fazla bekletmeyeceğim. Hocam hoş geldiniz" anonsu ile Gergedan Performans Artırıcı Kapsül'ün tanıtım ve satışının yapıldığı bir yayın ekrana getirilmiştir.
11 dakika süren ve canlı yayınmış gibi ekrana taşınan reklamın, önceden blok halinde hazırlanıp sunulduğu anlaşılmaktadır.
Tele- alışveriş formatında hazırlanıp sunulan bu yayında, Gergedan kapsül üreticisi Ömer Hocanın ürünün güvenilirliği ve içeriği konusunda; "Elinde bakanlıktan aldığı izin belgesi ile gerek Türkiye'de gerekse Avrupa'da birçok derneğin verdiği dünyanın en güvenilir ve en etkili ürün ödülü belgesinin bulunduğunu, şu anda bu ürünü kullanan 170 bin vatandaşın mutlu olduğunu gösteren istatistiki bilgiye sahip olduğunu, amacının 3 milyon kişiye ulaşmak olduğunu, ağaç yada çim büyütmediklerini, büyük düşünen vatandaşın bu tableti kullanması halinde 1 saat içerisinde etkisini göreceğini, ürün setinin içinde bayanlar için gergedan boynuzunun özünü kullanarak istek artırıcı bir damla hazırladıklarını, meyve suyu, su veya çaya 7-8 damla katarak içtiğinde o bayanın 20 dakika bir yerde sabit oturmasının mümkün olmadığını, bu damlanın Türkiye'de bir ilk olduğunu, bu ürünü kullanıpta memnun kalmayan herkesin parasının kuruşuna kadar iade edileceğini" şeklindeki konuşmaları ile, programın sonunda, "...Gardaşım adımıza yakışan neyse biz onu yaptık. Vatandaşımız da adına yakışır hareketler yapsın. Umutsuzluğa kapılmasın. Boynu bükük gezmesin. Adından bahsettirsin. Artık umutsuzluğa kapılmanın günü değil, gün şaha kalkmanın günüdür... fiyatı 169 TL olan bu ürünü, yani Gergedan performans artırıcı kapsülü, yanında geciktirici spreyle, büyütücü tablet ve istek artırıcı damlasıyla birlikte 10 dakika içinde 0212 945 0202 telefon numarasını arayan herkese 59 TL vereceğini" belirttiği ifadeleri ekranda yer almaktadır.
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Söz konusu yayın ile; 6112 sayılı Kanun'un 9 uncu maddesi'nin altıncı fıkrasının (c) bendi ve 10 uncu maddesinin birinci fıkrası hükmünün ihlal edildiği, kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe :Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nınyazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca yapılan değerlendirmesi neticesinde;
Söz konusu yayının T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün bitkisel gıda takviyelerinin mevzuata uygun olmayan bir şekilde reklam ve tanıtımıyla ilgili yazısı kapsamında değerlendirilmesi neticesinde, rapora konu yayında"Gergedan Seti" isimli bir bitkisel ürün hakkında cinsel problemlerini ortadan kaldıracağı iddiası ile bilgiler verilmek suretiyle yayıncı kuruluşun, 6112 sayılı Kanun’un 9’uncu maddesinin altıncı fıkrasının (ç) ve (c) bendleri hükümlerinin ihlal edildiği sabit görülmüştür. Ayrıca söz konusu yayında reklama girerken ve reklam bittiğinde her hangi bir reklam logosu kullanılmaması nedeniyle Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrası hükmünün de ihlal edildiği sabit görülmüştür.
Bu itibarla; VİVA TV yayın kuruluşu hakkında Kanunun 9 uncu maddesinin altıncı fıkrasının (c) ve (ç) bendlerinin ve 10 uncu maddesinin birinci fıkrası hükmünün ilk defa ihlali nedeniyle; Kanunun 32 inci maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca “Uyarı” yaptırımı uygulanması gerektiği, kanaatine varılmıştır.


Full & Egal Universal Law Academy