RTÜK - Karar No: 77 - Karar Tarihi: 27.11.2013
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 30.10.2013 tarihli ve 3152 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“HRT Akdeniz logosuyla yayın yapmakta olan medya hizmet sağlayıcı kuruluşta 01.10.2013 tarihinde, saat 10.59.15-11.27.10 arasında "Her İşin Başı Sağlık" adlı sağlık program yayınına yer verilmiştir (Klip- 01102013HRT-HerİşinBaşıSağlık). Dr. Mehmet İlteber BAHADIR'ın konuk olduğu programda "Sedef Hastalığı" konusunda detaylı bilgilendirme yaptığı görülen doktor, programın sonlarında'kendilerinin bu konuda dünyadaki en iyi tedavi yöntemini keşfettiklerini ve yaptıkları özel bir kür ile alt yazıda görülen telefondan ulaştıklarında kendilerine bu kürü gönderdiklerini ve evlerinde uygulayabileceklerini'ifade etmektedir.
Değişik zamanlarda ekranın altında "Her İşin Başı Sağlık" program yazısıyla beraber izleyici ilgisini çekmeye ve izleyiciyi yönlendirmeye dönük yazılar görülmüştür: "Dr. Mehmet İlteber BAHADIR Sedef Hastalığı Hakkında Bilgiler Veriyor...", "Sedef Hastalığı Kimlerde Görülür?", "Sedef Hastalığı Tedavi Edilebilir Mi?...", "Sedef Hastalığının Tedavisinde, Evlerinizde Kolayca Uygulayabileceğiniz Kürler...", "Dr. Mehmet İlteber BAHADIR. Sedef Hastalığının Tedavisi Mümkündür", "Sedef Hastalığının Tedavisinde Özel Yöntemler!", "Sedef Hastaları Ekran Başına!". Bu alt yazılara ek olarak ekranın altında sabit olarak "Bilgi İçin: 0212 504 31 31" şeklinde telefon numarası içeren bir yazıya yer verilmektedir. Program süresince herhangi bir bitkisel ürünün görüntüsü veya adı geçmese de "Bilgi için: 0212 504 31 31" alt yazısıyla izleyiciler telefon numarasına yönlendirilmektedir.
Klipte de görüleceği üzere ürünün tanıtımında aşağıda yer alan ifadelere başvurulmuştur:
(Raporun bu bölümünde deşifreye yer verilmiştir.)
Ayrıca, programda her ne kadar ürün ismi verilmemiş olsa da telefon numarası verilmek suretiyle istenildiğinde danışma hizmeti alma ve ürüne ulaşmanın yolu açık olarak gösterilmiştir. Bu haliyle anılan yayında Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin "tanımlar" başlıklı 4 üncü maddesinde tanımlanan gizli ticari iletişim unsurlarının bulunduğu görülmüştür.
Yukarıda ifade edilen nedenlerle, HRT Akdeniz logolu yayın kuruluşunun söz konusu yayını ile 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (l) bendinde yer alan"Genel sağlığa, ... zarar verecek davranışları teşvik edemez."hükmünü ve aynı Kanun'un 9. maddesinin 3. fıkrasında yer alan"Gizli ticarî iletişime izin verilemez."hükmünü ihlal ettiği düşünülmektedir.”
Şeklinde değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
HRT AKDENİZ yayın kuruluşunun, söz konusu yayınları nedeniyle 6112 Sayılı Yasa’nın 29’uncu maddesinin üçüncü fıkrasını ihlal ettiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe :Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nınyazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
HRT AKDENİZ medya hizmet sağlayıcının Üst Kurulumuzdan yayın lisansı almadığı, yurtdışından TÜRKSAT üzerinden yayın yaptığı ve söz konusu yayına ait deşifre kayıtlarının değerlendirilmesi neticesinde yayıncı kuruluşun, Kanunun 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen "Gizli ticarî iletişime izin verilemez." ilkesinin ihlal edildiği tespit edilmiştir. Bu nedenlerle yayıncı kuruluş hakkında 6112 sayılı Kanunun 29 uncu maddesinin üçüncü fıkrası hükmüne göre işlem yapılması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları yukarıda izah olunduğu üzere; Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından yayın lisansı almadığı ve 6112 sayılı Kanun’un 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasına aykırı yayın yapması nedeni ile iletimi uygun görülmeyen HRT AKDENİZ logosuyla yayın yapmakta olan Kuruluş’un, 6112 sayılı Kanun’un 29 uncu maddesinin üçüncü fıkrasındaki; “Platform ve altyapı işletmecileri, Üst Kuruldan yayın lisansı almayan veya yayın lisansı iptal edilen medya hizmet sağlayıcılar ile Türkiye Cumhuriyetinin taraf olduğu uluslararası antlaşmalar ve bu Kanun hükümlerine aykırı yayın yaptığı Üst Kurulca tespit edilen bir başka ülkenin yargı yetkisi altındaki medya hizmet sağlayıcılarının yayın hizmetlerinin iletimini, Üst Kurul kararının tebliğini müteakiben durdurur. Tebliğe rağmen yayın hizmetlerinin iletimini durdurmayan işletmecinin yayın iletim yetkisi iptal edilir ve bu durum Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna bildirilir.” hükmü gereği kuruluşun TÜRKSAT’taki iletiminin durdurulmasına yönelik işbu kararın İzin ve Tahsisler Dairesi Başkanlığı tarafından tebliğine ve bu tebliğe rağmen yayın hizmetlerinin iletiminin durdurulmaması halinde 6112 sayılı Kanuna göre işlem yapılmasına, Üst Kurul Üyesi Süleyman DEMİRKAN’ın karşı oyuyla, oy çokluğu ile karar verildi.


Full & Egal Universal Law Academy