RTÜK - Karar No: 76 - Karar Tarihi: 19.06.2013
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 17.05.2013 tarihli ve 1322 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
"OUTLET TV-SHOPPING TV logolu medya hizmet sağlayıcı tarafından 10.05.2013 tarihinde saat 01.56’da "Cobalt 3’lü Set” adlı bitkisel olduğu ifade edilen ürünün tanıtımının yapıldığı izlenmiştir. (yayının saati skaas kayıtlarından alınmıştır) 13 dk. 49 sn. dakika süren söz konusu ürünün tanıtımına ait yayın, Sağlık Bakanlığı’nın ilgi yazısı ve 6112 sayılı Kanun kapsamında incelenmiştir.Gizlilik ilkeleri ve kişiye özel olarak teslim edileceği belirtilen "Cobalt 3’lü Set” adlı ürünün tanıtımına ait ifadelerden bazılarının deşifresi aşağıda sunulmuştur.
“Sunucu: …özel bir ürünümüz var,..bu güzel ürün +18 yani cinsel içerikli bir ürün,… Ürün Tanıtıcısı: Kapsülleri yarım saat önceden bol su ile içmelerini tavsiye ediyoruz kullanıcılara, spreyi de yaklaşık 10 dk. önceden üç dört püskürtme yaparak kullanıyorlar, damlayı da yaklaşık 15-20 dk. önceden bayanın içeceği herhangi bir meşrubatın içerisine 8 ile 10 damla arasında damlatmaları yeterli olur ki bu 15-20 dk. sonra etkisini gösteriyor zaten, kullanımı çok basit kullanıp da yararını görmeyecekleri bir durumla karşılaşmayacaklar kesinlikle, ürün tamamıyla bitkisel içerisinde hiçbir kimyasal bulundurmadığı için haliyle bir yan etki yapma gibi bir durum da söz konusu olmayacak… şeker ve kalp ve damar rahatsızlığı olanlara özellikle tavsiye ediyoruz. Çünkü kalp ve damar rahatsızlığı olanlara damar açıcı özelliğiyle ürün tamamıyla şifa olacak, kesinlikle şifa olacak… 18 yaşın üstünde herkes rahatlıkla güvenle kullanabilir… Kapsülü sertleşme problemi yaşayan herkes kullanabilir çünkü bunu daha çok orta yaş ve üstünde gördüğümüz bir problem. Bu problemden dolayı cinsel hayatı gerçekten sekteye uğramış insanlarla karşılaşıyoruz….% 100 etkili bir ürün…bu ürün öncelikle zaten eczanelerde satılan bir üründür, bir Shoppıng Tv’ye özel bir sunumla tanıtım amacıyla bunu burada hani tanıtım amacıyla herkese ulaşsın istiyoruz, bu dünyada yirmi milyonu aşkın kullanıcısı olan bir ürün aslında. Yani şu anda kesinlikle bilindik bir ürün ama herkes bilmiyordu bunu en azından dediğim gibi Shoppıng Tv aracılığıyla bunu herkese duyurmaya halkımıza açmaya böyle bir kolaylık sağlamaya başladık. Normalde bu ürünün burada satılış fiyatı üçte birine geliyor normalde 200tl’yi bulan bir set bu, bunu normal şartların altında 200 tl’nin altında kesinlikle alamazlar… Bu performans ürünü aynı zamanda gıda takviyeli bir ürün olduğu için bütün performansı da maksimum seviyeye çıkaran bir ürün.
Sunucu: Kobaltın bir spreyinden bahsediyoruz bu da beylerin kullandığı bir ürün değil mi galiba?
Ürün Tanıtıcısı: …Sprey de erken boşalma yaşayan beylerin kullanması gereken bir ürün…3-4 püskürtme gerçekleştirilerek kullanılıyor ve erken boşalma süresini yaklaşık 30 dk. ileriye atıyor….damlayı da isteksizlik problemi yaşayan bayanların özellikle kullanması gereken bir ürün olduğunu söylemek istiyorum….çok güzel bir ürün hakikaten tamamıyla gıda takviyeli bir ürün, hiçbir şekilde yan etkisi yok bunu başından beri söylüyoruz zaten….genelde bize şöyle soruyorlar, alkolle alabiliyor muyuz? Kimyasal içerik içermediği için ürün biz alkollü alkolsüz her içecekte kullanılabileceğini söylüyoruz zaten bayanlara. …gıda takviyeli bir ürün niye zararlı olsun?...bu ürün %100 bitkisel olduğu için içerisinde hiçbir kimyasal içermediği için haliyle de alkolle de kullanabilirsiniz alkolsüz içeceklerde de kullanabiliyorsunuz hiçbir şekilde yan etki yapmıyor….
Tanıtım süresince "Açık eksiltme/ "Cobalt 3’lü Set” / 4050 sms gönder/Sipariş Hattı 444 80 90/Kargo Bizden/Paket İçeriği Gizlidir/” yazılarının ekranda yer aldığı görülmüştür.
Yukarıda verilen deşifre metinden de anlaşılacağı gibi tamamen bitkisel olduğu özellikle vurgulanarak gıda takviyeli olduğu ifade edilen ve cinsel isteksizlik ve erken boşalma gibi cinsel sorunlarının çözümü olarak sunulan "Cobalt 3’lü Set” adlı ürünün Sağlık Bakanlığı’nın yazısında belirtilen hususları kapsadığı düşünülmüştür..
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
OUTLET TV-SHOPPING TV logolu medya hizmet sağlayıcının bu yayını nedeniyle, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 9.maddenin 6.fıkrasının (c) bendinde ifade edilen “Yanıltıcı olmamak ve tüketicinin çıkarlarına zarar vermemek” hükümlerinin ihlal edildiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe: Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın yazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun 13.02.2013 tarih ve 18816847 sayılı yazısında; bitkisel ürün/gıda takviyesi/ Kozmetik Kanunu'na tabi olan ve haricen uygulanan jel, krem, maske şampuan, losyon vb. ürünlerin endikasyon bildirerek, hastalık tedavisine yönelik iddia ve ibarelerle reklam/tanıtım ve satışının yapılmasının uygun olmadığı, tedavi amacı ile kullanılan ürünlerin hekim önerisinde ve eczacının uyarısı doğrultusunda kullanılması gerektiği, tedavide etkinliği ve emniyeti kanıtlanmamış olan söz konusu ürünlerin tanıtım ve satışının aldatıcı, yanıltıcı olduğu, halk sağlığının tehdit edildiği ve tüketicilerin yanıltılarak istismar edildikleri düşünceleriyle bu tür reklamların yasaklanması gerektiği belirtilmektedir. Bu nedenle, 6112 sayılı Kanun’un 9 uncu maddesinin 6 ncı fıkrasının (c) bendinin ihlal edildiği sabit görülmüştür.
Bununla beraber, yayında söz konusu ürünün nasıl ve ne şartlar altında kullanılacağının anlatılmasında kullanılan ifadelerin çocuk ve genç izleyici kitlesinin fiziksel ve zihinsel gelişimlerine zarar verebileceği ve bu nedenlerle 6112 sayılı Kanun’un 9 uncu maddesinin 6 ncı fıkrasının (ç) bendinin ihlal edildiği sabit görülmüştür.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere;
OUTLET TV-SHOPPİNG TV logosuyla yayın yapan PARAGON TV YAYIN HİZMETLERİ A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında; 6112 sayılı Kanun'un 9 uncu maddesinin altıncı fıkrasının (c) bendindeki; "Yanıltıcı olmamak ve tüketicinin çıkarlarına zarar vermemek.” ve 9 uncu maddesinin altıncı fıkrasının (ç) bendindeki “Çocukların fiziksel, zihinsel veya ahlakî gelişimine zarar vermemek, deneyimsizliklerini veya saflıklarını istismar ederek, çocukları bir ürün veya hizmeti satın almaya veya kiralamaya doğrudan yönlendirmemek; çocukları reklamı yapılmakta olan ürün veya hizmetleri satın almak için ebeveynlerini veya başkalarını ikna etmeye doğrudan teşvik etmemek; çocukların ebeveynlerine, öğretmenlerine veya diğer kişilere duyduğu güveni istismar etmemek veya sebepsiz olarak çocukları tehlikeli durumlarda göstermemek,.”hükümlerinin ihlali nedeniyle, aynı Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre “UYARI” YAPTIRIMININ UYGULANMASINA, aynı yayın ilkesinin tekraren ihlali halinde, Kanunun 32 nci maddesinin İkinci fıkrasında yer alan; “Uyarının ilgili kuruluşa tebliğinden sonra ihlalin tekrarı halinde medya hizmet sağlayıcıya ihlalin ağırlığı ve yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde birinden üçüne kadar idari para cezası verilir.” hükmü uyarınca idari para cezası yaptırımı uygulanacağının yapılacak tebligatta bildirilmesine, Üst Kurul Üyeleri Hülya ALP ve Süleyman DEMİRKAN’ın karşı oylarıyla, oy çokluğu ile karar verilmiştir.


Full & Egal Universal Law Academy