RTÜK - Karar No: 74 - Karar Tarihi: 19.06.2013
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 22.05.2013 tarihli ve 1463 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
KARADENİZ TV Yayın Kuruluşu'nun "Doğrudan Satış" logosu ile yayınladığı reklam yayınları içinde; tüy dökücü "DEPYCURE" isimli ürünün reklamına, mevzuata aykırı biçimde yer verdiği görülmüştür. (Tüm Klip)
Yayın Kuruluşunun 14.05.2013 tarihinde, 14.12.00-14.27.02 saatleri arasında "DEPYCURE" isimli ürünün reklam yayınına ilişkin deşifre metin şöyledir.
( Raporun bu bölümünde anılan deşifre metinlerine yer verilmiştir. )
Programın sonunda ürüne ilişkin kampanya başlatılmış, arayan ilk 300 kişi, için, bir set içinde iki adet sprey tüy dökücünün olduğu vurgulanarak; 1. set 49 TL, iki set 99 TL, 3. set hediye toplamda altı spey 99TL. Danışma Hattı (0216) 222 28 38 "Depycure Tüy Dökücü Sprey" ile "İstenmeyen Tüylere Son", "Epilasyon ve Ağda Derdine son", "İstenmeyen Tüylere Ağrısız Acısız Çözüm", "Çalışan Bayanlar Müjde 5 Dakikada İstenmeyen Tüylere Elveda Diyebilirsiniz" görüntü ve yazılar program boyunca ekranın altında yer almıştır.
Ancak, reklam programında içeriğine hiç vurgu yapılmayan, "Depycure Sprey'e" ilişkin yapılan araştırmada,-- "DEPYCURE NATURAL FORMULA" internet sitesinde; Ürün içeriğine ilişkin , Önemli Uyarı başlığı altında; Satılan bütün ürünlerin sonuçları her tüketici için tipik değildir, herkes için aynı sonucu vermez. Ürünler ile ilgili bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına yönelik hiç bir taahhüt ve tavsiye yerine geçmez. Depycure ürünleri bitkisel olup, ilaç değildir, tedavi amaçlı olarak kullanılmaz. Detaylı bilgi için 02124747375 Nolu çağrı merkezimizden bilgi alabilirsiniz ---.....(internet sitesi 16.05.2013/09:59) bilgisine yer verilmektedir.
Dolayısıyla, yukarıda deşifre edilen kesin ifadeler, kendi internet sitelerinde yer alan uyarı ile çelişmektedir. Bu nedenle, Reklamı ve tanıtımı yapılan söz konusu bitkisel ürünle ilgili; Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun ilgi yazısında; bitkisel ürün/gıda takviyesi/ Kozmetik Kanunu'na tabi olan ve haricen uygulanan jel, krem, maske, şampuan, losyon vb. ürünlerin endikasyon bildirerek, hastalık tedavisine yönelik iddia ve ibarelerle reklam/tanıtım ve satışının yapılmasının uygun olmadığı, tedavi amacı ile kullanılan ürünlerin hekim önerisinde ve eczacının uyarısı doğrultusunda kullanılması gerektiği, tedavide etkinliği ve emniyeti kanıtlanmamış olan söz konusu ürünlerin tanıtım ve satışının aldatıcı, yanıltıcı olduğu, halk sağlığının tehdit edildiği ve tüketicilerin yanıltılarak istismar edildikleri düşünceleriyle bu tür reklamların yasaklanması gerektiği belirtilmektedir.
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Bu yayın ile 6112 sayılı Yasanın, 9. maddesinin 6. fıkrasının (c) bendi hükmünün ihlal edildiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe: Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın yazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun 11.06.2012 tarih ve 6054653 sayılı yazısında; bitkisel ürün/gıda takviyesi/ Kozmetik Kanunu'na tabi olan ve haricen uygulanan jel, krem, maske şampuan, losyon vb. ürünlerin endikasyon bildirerek, hastalık tedavisine yönelik iddia ve ibarelerle reklam/tanıtım ve satışının yapılmasının uygun olmadığı, tedavi amacı ile kullanılan ürünlerin hekim önerisinde ve eczacının uyarısı doğrultusunda kullanılması gerektiği, tedavide etkinliği ve emniyeti kanıtlanmamış olan söz konusu ürünlerin tanıtım ve satışının aldatıcı, yanıltıcı olduğu, halk sağlığının tehdit edildiği ve tüketicilerin yanıltılarak istismar edildikleri düşünceleriyle bu tür reklamların yasaklanması gerektiği belirtilmektedir. Bu nedenle, 6112 sayılı Kanun’un 9 uncu maddesinin 6 ncı fıkrasının (c) bendinin ihlal edildiği sabit görülmüştür.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere; KARADENİZ TV logosuyla yayın yapan KARADENİZ HAMSİ FM RD VE TV YAY. A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında; 6112 sayılı Kanun'un 9 uncu maddesinin altıncı fıkrasının (c) bendindeki; "Yanıltıcı olmamak ve tüketicinin çıkarlarına zarar vermemek.” hükmünün ihlali nedeniyle, aynı Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre “UYARI” YAPTIRIMININ UYGULANMASINA, aynı yayın ilkesinin tekraren ihlali halinde, Kanunun 32 nci maddesinin İkinci fıkrasında yer alan; “Uyarının ilgili kuruluşa tebliğinden sonra ihlalin tekrarı halinde medya hizmet sağlayıcıya ihlalin ağırlığı ve yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde birinden üçüne kadar idari para cezası verilir.” hükmü uyarınca idari para cezası yaptırımı uygulanacağının yapılacak tebligatta bildirilmesine, Üst Kurul Üyeleri Hülya ALP ve Süleyman DEMİRKAN’ın karşı oyları oy çokluğu ile, karar verilmiştir.


Full & Egal Universal Law Academy