RTÜK - Karar No: 74 - Karar Tarihi: 13.11.2013
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 01.10.2013 tarihli ve 2891 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“AS TV logolu medya hizmet sağlayıcı kuruluşun gün içinde yapmış olduğu yayınlar incelenmiş, elde edilen ve mevzuata aykırı olduğu düşünülen hususlar aşağıda görsel ve yazılı argümanlar eşliğinde sunulmuştur.
Bu çerçevede bahsi geçen yayın kuruluşunda günün muhtelif saatlerinde spor programı yayınlanmaktadır. Yayınlanan bu spor programları sponsor desteği almakta ve Duralli Yatakları'nın programa sponsor olduğu görülmektedir. 10 Eylül 2013 tarihinde saat 15.11'de başlayan spor programına sponsor desteği veren "Duralli Yatakları" adlı ticari firma bilgilerinin programın başında ve sonrasında ekrana getirildiği ve firmaya ilişkin olarak "Dünyada her üç kişiden biri yanlış yatak seçimi yüzünden uykusuzluk çekiyor. Size sağlıklı mükemmel uykunun garantisini veren "Duralli Yatakları" spor haberlerini sunar/sundu." biçiminde ifadelerin kullanıldığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte sponsorluk uygulamasının program başında ve sonunda 11'er saniye süreyle ekrana getirildiği izlenmiştir. Sponsorluk uygulamasına ilişkin mevzuat hükümleri gereğince, program desteği veren firmanın ürün ve hizmetlerine aşırı vurgu yapılmaması bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Buna karşın sponsor firmanın, şirket ve ürünlerine ilişkin görsel öğelerin eşlik ettiği istatistik bilgi ve ürünlerle ilgili olarak "sağlıklı ve mükemmel uykunun garantisi" biçimindeki niteleme ile, sponsorluk uygulamasından ziyade kuşak reklamı görüntüsü arz eden ve aşırı vurgu içerdiği düşünülen bir uygulamanın ortaya koyulduğu tespit edilmiştir.”
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
AS TV logosuyla yayın yapmakta olan medya hizmet sağlayıcının söz konusu yayını ile 6112 sayılı Kanun'un 12'inci maddesinin birinci ve beşinci fıkrası hükümlerini ihlal ettiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe : Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın yazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Söz konusu yayına ait deşifre kayıtlarının tetkikinde; sponsor firmaya ilişkin ürünlerle ilgili olarak "sağlıklı ve mükemmel uykunun garantisi" biçimindeki niteleme ile, programı destekleyene aşırı vurgu yapıldığı anlaşılmakla, Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'in 13. maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Bir program tamamen veya kısmen destek görmüşse... Programın başında ve sonunda, program içindeki reklam kuşaklarına giriş ve çıkışta görsel ve/veya işitsel unsurlarla 5’er saniye süre ile belirtilir. Destek verenin ismi, markası, logosu, ürün görüntüleri ve imajı dışında hiçbir görüntü ve ifadeye yer verilemez." ilkesinin ve dolayısıyla 6112 sayılı Kanun'un 12'inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Bir program tamamen veya kısmen destek görmüşse, bu husus programın başında, program içindeki reklam kuşaklarına giriş ve çıkışta ve programın sonunda uygun ibarelerle belirtilir..." hükmünün ve ayrıca Kanun’un 12 nci maddesinin beşinci fıkrasındaki “Program desteklemesinin, medya hizmet sağlayıcının editoryal bağımsızlığını ve sorumluluğunu etkilemesine izin verilmez. Programın başında, program içindeki reklam kuşaklarına giriş ve çıkışta ve programın sonunda program desteklemesi yapıldığı belirtilirken, programı destekleyenin ürün veya hizmetlerinin kiralanması veya satın alınması doğrudan teşvik edilemez ve ürün veya hizmetlere aşırı vurgu yapılamaz.” hükmünün ihlal edildiği tespit edilmiştir.
Bu itibarla yayın kuruluşu hakkında; 6112 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin birinci ve beşinci fıkralarının ilk defa ihlali nedeniyle; Kanunun 32 inci maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca “Uyarı” yaptırımı uygulanması gerektiği, kanaatine varılmıştır.
6112 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasındaki; “Bir program tamamen veya kısmen destek görmüşse, bu husus programın başında, program içindeki reklam kuşaklarına giriş ve çıkışta ve programın sonunda uygun ibarelerle belirtilir….” ve 12 nci maddesinin beşinci fıkrasındaki; “Program desteklemesinin, medya hizmet sağlayıcının editoryal bağımsızlığını ve sorumluluğunu etkilemesine izin verilmez. Programın başında, program içindeki reklam kuşaklarına giriş ve çıkışta ve programın sonunda program desteklemesi yapıldığı belirtilirken, programı destekleyenin ürün veya hizmetlerinin kiralanması veya satın alınması doğrudan teşvik edilemez ve ürün veya hizmetlere aşırı vurgu yapılamaz.” hükümlerinin ihlali nedeniyle, aynı Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre “UYARI” YAPTIRIMININ UYGULANMASINA, aynı yayın ilkesinin tekraren ihlali halinde, Kanunun 32 nci maddesinin İkinci fıkrasında yer alan; “Uyarının ilgili kuruluşa tebliğinden sonra ihlalin tekrarı halinde medya hizmet sağlayıcıya ihlalin ağırlığı ve yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde birinden üçüne kadar idari para cezası verilir.” hükmü uyarınca idari para cezası yaptırımı uygulanacağının yapılacak tebligatta bildirilmesine, oy birliği ile, karar verildi.


Full & Egal Universal Law Academy