RTÜK - Karar No: 71 - Karar Tarihi: 30.07.2013
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 01.07.2013 tarihli ve 1911 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“ATV AVRUPA medya hizmet sağlayıcının 18.06.2013 tarihli yayınında, saat 10.26.20'de ekrana gelen reklam kuşağı içinde TANFER KLİNİK ve HOSPITADENT isimli diş kliniklerinin reklamlarının peş peşe yayınlandığı görülmüştür. (Klip1) İlk sırada yayınlanan TANFER KLİNİK, "TANFER KLİNİK'ten bir ilk. Garantili Avrupa implant 485, porselen diş sadece 100 euro. Sizler için konforu ve kaliteyi yükseltip fiyatları düşürdük. Temmuz ayından itibaren Bodrum şubemizle de hizmetinizdeyiz. TANFER KLİNİK ağız ve diş sağlığında 32 yıllık tecrübe ve uzman kadro." sözleriyle tanıtılmış, reklamda kliniğin iletişim bilgileri ile web adresinin de ekranda yazılı olarak verildiği görülmüştür.
TANFER KLİNİK reklamının hemen ardından yayınlanan HOSPITADENT isimli diş sağlığı grubunun 10.yılına özel olarak yapılan implant kampanyasının reklamında "Avrupa'nın ve Türkiye'nin lider diş sağlığı grubu HOSPITADENT 10 yaşında. 10.yıla özel Avrupa implant 450 avro. Yanlış duymadınız, ömür boyu garantili Avrupa implant 450 avro. Kampanya son gün 31 Ağustos. Randevu ve bilgi için acele ediniz. Bütün işimiz diş. www.hospitadent.com" ifadelerine sözlü olarak yer verilirken, aynı zamanda da ekranda da yazılı olarak "son gün 31 Ağustos. 00 90 444 99 22 Avrupa İmplant 450 euro. www.hospitadent.com" ibarelerinin yer aldığı izlenmiştir. (Klip 2)”
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
ATV AVRUPA logolu yayın kuruluşunun söz konusu yayını ile 6112 sayılı Kanun'un 11’inci maddesinin ikinci fıkrası hükmünü ihlal ettiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe : Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın yazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca yapılan değerlendirmesi neticesinde;
Söz konusu yayına ait deşifre kayıtlarının tetkikinde; bazı özel sağlık ve tedavi merkezlerinin ve bu merkezlerde uygulanan tedavilerin tanıtımlarının yapıldığı, tanıtımlarda, tedavi merkezlerinin ve hastanelerin sunduğu tıbbi hizmetlerden bahsedilerek sunulan bu tedavilerin özellikle vurgulandığı ,dolayısıyla Kanunun 11’inci maddesinin ikinci fıkrasındaki; “Reçeteye tabi ilaçlar ve tedaviler hakkında ticarî iletişim yapılamaz.” hükümlerinin ihlal edildiği kanaatine varılmıştır.
Bu itibarla; ATV AVRUPA logolu Yayın Kuruluşu’nun; söz konusu yayını ile 6112 sayılı Kanunun 11’inci maddesinin ikinci fıkrasının ihlali nedeniyle uyarılması gerektiği, kanaatine varılmıştır.
6112 sayılı Kanun'un 11’inci maddesinin ikinci fıkrasındaki; “Reçeteye tabi ilaçlar ve tedaviler hakkında ticarî iletişim yapılamaz.” hükmünün ihlali nedeniyle, aynı Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre “UYARI” YAPTIRIMININ UYGULANMASINA, aynı yayın ilkesinin tekraren ihlali halinde, Kanunun 32 nci maddesinin İkinci fıkrasında yer alan; “Uyarının ilgili kuruluşa tebliğinden sonra ihlalin tekrarı halinde medya hizmet sağlayıcıya ihlalin ağırlığı ve yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde birinden üçüne kadar idari para cezası verilir.” hükmü uyarınca idari para cezası yaptırımı uygulanacağının yapılacak tebligatta bildirilmesine, oy birliği ile karar verilmiştir.


Full & Egal Universal Law Academy