RTÜK - Karar No: 71 - Karar Tarihi: 13.11.2013
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 03.10.2013 tarihli ve 2988 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“SRT logosuyla yayın yapan yayın hizmet sağlayıcı kuruluş gün içinde farklı zamanlarda "tanıtıcı reklam" logosuyla ticari iletişim yayını yaptığı görülmüş söz konusu yayına ilişkin elde edilen tespitler aşağıda sunulmuştur.
20.09.2013 tarihinde ekrana getirilen ve tedavi edici olduğu iddiasıyla izleyicilere sunulan ilgili reklamda "manuel terapi" adı verilen bir tür terapi yöntemin anlatıldığı görülmüştür. Söz konusu yöntemin Kadir şekinde hitap edilen ve manuel terapi uzmanı olduğu iddia edilen bir şahıs vasıtasıyla izleyicilere tanıtıldığı izlenmiştir. Kadir isimli şahsın manuel terapinin ne olduğu ve nasıl uygulandığı, bel ve boyun fıtığı şikayeti olan başka bir şahıs üstünde uygulamalı olarak gösterildiği yayında söz lü olarak da yönteme ilişkin kimi açıklamaların yapıldığı tespit edilmiştir. Buna göre manuel terapi yönteminin Osmanlı ve Avrupa'da çok yaygın olduğu, Türkiye'ye Erkan isimli çok değerli bir hoca tarafından getirildiği, bu uygulamayla bel, boyun fıtığı, topuk dikeni ve menisküs yırtığı gibi hastalıkların ameliyata ihtiyaç duymaksızın kısa sürede iyileştirildiği belirtilmektedir. Bununla birlikte adı geçen şahıs izleyicileri ameliyat olmamaları konusunda uyarmakta, manuel terapinin ufak hareketleri sayesinde söz konusu hastalıkların yüzde doksan oranında iyileştiğini ve dolayısıyla ameliyata gerek kalmadığını vurgulamaktadır.
Yapılan yayının ilerleyen kısımlarında sunucu uygulama hareketlerinin bedeni üzerinde gösterildiği hastaya mikrofonu uzatılarak manuel terapi hakkında fikir beyan etmesinin istendiği görülmektedir. Hasta ise ilk terapiye on beş gün önce başladığını ve bel, boyun, bacaklarında bulunan çeşitli ağrıların büyük oranda azaldığını belirtmiştir. Hastanın görüşlerinin alınmasını takiben Kadir isimli şahsın manuel terapiyle hastanın kendini yüzde doksan oranında iyi hissedeceği tekrar belirtilerek havlu yardımıyla yapılacak bir kaç egzersiz hareketi daha gösterdiği ve gösterilen hareketlerin yapılması halinde kendilerine ihtiyaç duyulmayacağı belirtmiştir. Klipte de görüleceği üzere, yayın süresince iletişim kurulabilecek telefon numaraları "Lütfen randevu alınız: 0(376) 222 33 37 GSM: 0507 144 40 75"şeklindeki ifade ile ekranda yer almıştır.”
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
SRT logolu yayın kuruluşunun söz konusu yayını ile 6112 sayılı Kanun'un 11’inci maddesinin ikinci fıkrası hükmünü ihlal ettiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe: Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın yazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca yapılan değerlendirmesi neticesinde;
Söz konusu yayına ait deşifre kayıtlarının tetkikinde; bel ve boyun fıtığına ilişkin bir tedavi yönteminin tanıtımının yapıldığı ve iletişim kurulabilecek telefon numaralarının verildiği anlaşılan yayında, Kanunun 11’inci maddesinin ikinci fıkrasındaki; “Reçeteye tabi ilaçlar ve tedaviler hakkında ticarî iletişim yapılamaz.” hükümlerinin ihlal edildiği kanaatine varılmıştır.
Bu itibarla; SRT logolu Yayın Kuruluşu’nun; söz konusu yayını ile 6112 sayılı Kanunun 11’inci maddesinin ikinci fıkrasının ihlali nedeniyle uyarılması gerektiği, kanaatine varılmıştır.
SRT logosuyla yayın yapan “MEGA AJANS VE REKLAMCILIK TİC.A.Ş.” unvanlı kuruluş hakkında; 6112 sayılı Kanun'un 11’inci maddesinin ikinci fıkrasındaki; “Reçeteye tabi ilaçlar ve tedaviler hakkında ticarî iletişim yapılamaz.” hükmünün ihlali nedeniyle, aynı Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre “UYARI” YAPTIRIMININ UYGULANMASINA, aynı yayın ilkesinin tekraren ihlali halinde, Kanunun 32 nci maddesinin İkinci fıkrasında yer alan; “Uyarının ilgili kuruluşa tebliğinden sonra ihlalin tekrarı halinde medya hizmet sağlayıcıya ihlalin ağırlığı ve yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde birinden üçüne kadar idari para cezası verilir.” hükmü uyarınca idari para cezası yaptırımı uygulanacağının yapılacak tebligatta bildirilmesine, oy birliği ile karar verildi.


Full & Egal Universal Law Academy