RTÜK - Karar No: 69 - Karar Tarihi: 16.07.2013
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme: İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 13.06.2013 tarihli ve 1723 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
Vizyon Türk logosu ile yayın yapmakta olan medya hizmet sağlayıcının günlük reklam yayınlarının izlenmesi sırasında reklam kuşağı yayınlarının tamamına yakınının hem reklam kapağı ve reklam giriş logosu kullanılarak hem de ekranın sağ üst köşesine tele alışveriş yazısı yerleştirilerek yayınlandığı görülmüştür.(KLİP 1-Bir günlük yayının tamamı)
Medya hizmet sağlayıcının reklam yayınına girerken; ‘Reklam Kapağı’ ve ‘Reklam Giriş Logosunu' (REKLAMLAR) kullandığı, akabinde ‘TELE ALIŞVERİŞ” yazısını ekranın sağ üst köşesine yerleştirdiği ve reklam yayını süresince ekranda tutarak yayını sürdürdüğü, reklamın bitiminde ise ‘Reklam Kapağı’ ve ‘Reklam Çıkış logosu’ ile reklam yayınına son verdiği izlenmiştir. Medya Hizmet Sağlayıcının aynı reklama hem “REKLAMLAR” hem de “TELE ALIŞVERİŞ” yerleştirerek yaptığı bu reklam yayını ile ilgili yönetmelikte belirtilen hükümlere uygun davranmadığı görülmüştür. Bu uygulamayı göstermek üzere 27.05.2013 tarihli yayın içerisinde, 14.00-18.00 saat diliminde, yer alan Tele alışveriş reklam yayınları örnek olarak alınmış ve klipleri oluşturulmuştur.(KLİP-2-3-4-5) Oysa ki ilgili yönetmelikte, Reklam ve tele-alışveriş yayınlarının biçim ve sunuşu, Madde 10-(2)’de ….Reklamlar ve tele-alışverişin ayırt edilebilmesi için; “Televizyon reklam ve tele-alışveriş kuşaklarının önünde ve bitiminde herhangi bir reklam unsuru içermeyen reklam veya tele-alışveriş kapağı kullanılır. Reklam veya tele-alışveriş kapağı en az 3 saniye süre ile ekranda kalır. ….Ancak reklam veya tele-alışveriş kuşaklarının önünde kullanılan reklam kapağı ile birlikte başlamak üzere en az 6 saniye süre ile Ek-2”de yer alan reklam veya tele-alışveriş giriş logosu yayınlanır.Reklam veya tele-alışveriş kuşaklarının bitiminde kullanılan reklam veya tele-alışveriş kapağı yayını ile son bulacak şekilde en az 6 saniye süre ile EK-2”de yer alan reklam veya tele-alışveriş çıkış logosu yayınlanır…..” şeklinde tarif edilmektedir. Üst Kurul tarafından belirlenen reklam, Tele-alışveriş, Kamu Spotu ve Bant Reklam Logolarının nasıl olması gerektiği ise aynı yönetmelik Ek:2”de gösterilmiştir. Yapılan incelemede medya hizmet sağlayıcının 27.05.2013 tarihli bir günlük yayınları içerisinde yukarıda tarif edilen uygulama ile ekrana getirmiş olduğu ‘TELE ALIŞVERİŞ' reklamları bu çerçevede takip edilmiş ve yayın saat ve süreleri aşağıda gösterilmiştir. (Raporun bu bölümünde sürelere ilişkin tespite yer verilmiştir.)”
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Anılan yayının, 6112 Sayılı Kanun'un; 10 uncu maddesinin birinci ve dördüncü fıkra hükümlerine aykırı olduğu kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe : Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın yazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Bir gün içinde toplam 1 saat olması gereken Tele alışveriş yayınlarının süresinin 2 saat 47 dakika olduğu ve tele alışveriş reklam yayınlarının bir defada kesintisiz 15 dakikadan az olmaması gerekirken bu yayınların da sürelerin öngörülen sürenin altında olduğu görülmüştür. Bu nedenlerle anılan yayında 6112 sayılı Kanun’un 10 uncu maddesinin birinci ve dördüncü fıkralarının ihlal edildiği sabit görülmüştür.
Bu itibarla, Yayın kuruluşu hakkında, Kanunun 10’uncu maddesinin birinci ve dördüncü fıkralarının ilk defa ihlali nedeniyle; Kanunun 32 inci maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca “Uyarı” yaptırımı uygulanması gerektiği, kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere;
VİZYON TÜRK TV logosuyla yayın yapan KRAL KARADENİZ RADYO TV YAY. REK.HİZM. SAN. TİC. A.Ş. unvanlı kuruluşun; 6112 sayılı Kanun'un 10 uncu maddesinin birinci fıkrasındaki; "Televizyon ve radyo yayın hizmetlerinde reklamlar ile tele-alışveriş, sesli ve/veya görüntülü bir uyarıyla açıkça fark edilebilecek ve program hizmetinin diğer unsurlarından kolaylıkla ayırt edilebilecek biçimde düzenlenir." Hükmü ve dördüncü fıkrasındaki “İkinci fıkrada belirtilen süreden bağımsız olarak, sesli ve görüntülü bir uyarı ile açıkça belirtilerek, kesintisiz en az onbeş dakika süreyle tele-alışveriş yayını yapılabilir. Bu yayının süresi bir gün içinde toplam bir saati aşamaz.” hükümlerinin ilk defa ihlali nedeniyle aynı Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre “UYARI” YAPTIRIMININ UYGULANMASINA, aynı yayın ilkesinin tekraren ihlali halinde, Kanunun 32 nci maddesinin İkinci fıkrasında yer alan; “Uyarının ilgili kuruluşa tebliğinden sonra ihlalin tekrarı halinde medya hizmet sağlayıcıya ihlalin ağırlığı ve yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde birinden üçüne kadar idari para cezası verilir.” hükmü uyarınca idari para cezası yaptırımı uygulanacağının yapılacak tebligatta bildirilmesine, oy birliği ile karar verilmiştir.


Full & Egal Universal Law Academy