RTÜK - Karar No: 67 - Karar Tarihi: 20.08.2013
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 22.07.2013 tarihli ve 2004 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“İstanbul Yıldız Radyo Yayıncılık Rek.Hiz.A.Ş’nin sahibi olduğu Tempo Türk Yayın Kuruluşun’dan Alo RTÜK 444 1 178 hattına gelen şikayetlere istinaden Bölge Temsilciliğimiz tarafından istenen 21/05/2013 tarih, 09:00-18:00 saatleri arasındaki yayınların kopya CD’si incelenmiş olup, inceleme sonucunda, saat 09:05’de başlayan ve her saat başı yayınlanan reklam kuşağı ve tele alışveriş programlarında bir ürünün tanıtımı ve pazarlaması yapılmıştır. Program esnasında;
“ Pazarlamacı: Biz sizlere mükemmel bir set tanıtacağız ve bu tanıtımla ben bu ürünü satmayacağım Özge’ciğim.
Sunucu: Nasıl yani?
Pazarlamacı: Satmayacağım. Tanıtımını yaptığım ürünün birazdan telefon numarasını vereceğim ve o telefon numarasını arayan ilk 400 kişiye ücretsiz olarak hediye olarak göndereceğim.
Sunucu: Şaka gibi yani 400 kişiye ücretsiz göndereceksiniz?
Pazarlamacı: Numarayı söylediğim andan itibaren bizleri arayan ilk 400 kişiye mükemmel bir set, bakım setinizi de hediye olarak gönderiyoruz (….).
Sunucu: Çok fazla fiyat ödemeyeceğiz, hediye göndereceksiniz
Pazarlamacı: Kesinlikle çok fazla fiyat ödemeyeceksiniz, hediye göndereceğiz (…).
Sunucu: Nasıl bedava veriyorsunuz?
Pazarlamacı: Hem bugün reklamını yapıyoruz, tanıtımını yapıyoruz hem de bugün arayan 400 kişiye vücut bakım setini hediye edeceğiz, bedava göndereceğiz (…). 79 liraya kampanyalı sattığımız ürünü bedava gönderiyoruz (…). Hemen verelim telefon numaralarını: 02129550952” şeklinde ifadelere yer verilmiştir.”
Şeklinde değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Söz konusu yayın ile 6112 sayılı Kanun'un 9 uncu maddesinin altıncı fıkrasının (c) bendi hükmünün ihlal edildiği, kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe : Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın yazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Anılan yayında sunucu ve pazarlamacı arasında geçen diyalogun canlı yayınlanıyor gibi verilmesi, “Süremiz başladı, 10 dakika içinde hemen arayın, telefonlar gelmeye başladı, şu ana kadar 300 kişi aramış bizi, acele edin 100 kişi kaldı gibi ifadeler sebebiyle, belirtilen saatlerde yayınlanan reklam programlarında izleyicinin aldatıldığı, ayrıca “Çok fazla fiyat ödemeyeceğiz” ifadesiyle, bedava verileceği söylenen ürünün bedelinin kargo ücreti karşılığında alınacağı kanaati hasıl olmuştur. Bu nedenle Tempo Türk Yayın Kuruluşu’nun bu yayını ile, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un Yayın Hizmetlerinde Ticari İletişim başlıklı 9/6 .maddesi hükmünü ihlal ettiği kanaatine varılmıştır.
Bu itibarla, anılan Kuruluşun 6112 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin altıncı fıkrasının (c) bendini ihlali nedeniyle, Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrası hükmü gereğince uyarılması gerektiği, kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere; TEMPO TÜRK- KRAL TÜRK çağrı adıyla yayın yapan İSTANBUL YILDIZ RADYO YAYINCILIĞI REK. HİZ. A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında; 6112 Sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin altıncı fıkrasının (c) bendindeki; "Yanıltıcı olmamak ve tüketicinin çıkarlarına zarar vermemek." hükmünün ihlali nedeniyle, aynı Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre “UYARI” YAPTIRIMININ UYGULANMASINA, aynı yayın ilkesinin tekraren ihlali halinde, Kanunun 32 nci maddesinin İkinci fıkrasında yer alan; “Uyarının ilgili kuruluşa tebliğinden sonra ihlalin tekrarı halinde medya hizmet sağlayıcıya ihlalin ağırlığı ve yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde birinden üçüne kadar idari para cezası verilir.” hükmü uyarınca idari para cezası yaptırımı uygulanacağının yapılacak tebligatta bildirilmesine,oy birliği ile karar verildi.


Full & Egal Universal Law Academy