RTÜK - Karar No: 53 - Karar Tarihi: 26.06.2013
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 05.06.2013 tarihli ve 1638 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
TV KAYSERİ medya hizmet sağlayıcının 18.05.2013 tarihindeki yayınları içerisinde, saat 12:10 ve akşam 19:30'da başlayan"Haber Saati"isimli haber bültenlerinde, Kayseri ilinde faaliyet gösteren iki ayrı marketin reklamının yapıldığı tespit edilmiştir.
1.Saat 12:10'da başlayan bültende "Şehzade Marketler Zinciriçıldırdı. 4 Haziran tarihine kadar sürpriz indirimler var." başlığında verilen haberde, Şehzade Marketler Zinciri'nin 15 Mayıs - 4 Haziran 2013 tarihleri arasında sürpriz indirimler, kaliteli ürünler, uygun fiyatlarla müşterileri beklediği ifade edilmiştir. Mağaza Müdürü Mustafa Yaşar'ın bu uygulama ile ilgili olarak kampanyada olan ürünleri tanıttığı 5 dakika 19 saniyelik yayında, market içinin ve tüm reyon ürünlerinin flulaştırılmadan açık bir şekilde yansıtıldığı, kampanya ürünleri ile fiyatlarının teker teker tanıtıldığı (Tursil, Canbebe, İdil Islak Mendilleri, Netto Süt, Doğuş Çay, Orkide Ayçiçek Yağı, Öncü Salça, Damla Su, Eti Cicibebe, İnceler marka kuru gıda gibi), ayrıca 50 tl. ve üzeri alışveriş yapanlara kasada 1 lt.lik Algida Dondurma'nın sadece 1 tl.ye alınabileceği belirtilmiştir.
Bunun dışında, mağaza içinde hazırlanan özel bölümlerde Seç Beğen Al uygulaması ile 3.50 tl.ye alınabilecek ürünler ve 2.ürünün %50 indirimle verildiği ürünler görüntülenmiş ve sahip oldukları 12 mağazada da bu uygulamanın yapıldığı vurgulanmıştır. (1.Klip)
2.Saat 19:30'da başlayan bültende ise "Kuruluş yıldönümünde çılgın indirim.Turuncu Market'in 8 inci yaşında tüm ürünlerde %50'ye varan indirimler sürüyor." başlığında verilen haberde de, 15 - 19 Mayıs 2013 tarihleri arasında festival tadında kutlanacağını, akıl almaz fiyatlar, hediyeler, gösteriler, eğlenceler ve ikramların müşterileri beklediği ifade edilmiştir. Turuncu Marketler Zinciri Müdürü Kader Gökçek, indirimde olan ürünleri tanıtmış (Baby Star Bebek Bezi, Viking Çamaşır Suyu, tüm reyonlarda %50 fiyat indirimi, Pastane reyonu, Yudum Zeytinyağı, K.Birlik Ayçiçek yağı, Netto Süt, Neffis meyve suyu, Et reyonu fiyatları gibi), açıklama yaparken tüm ürünler açık bir şekilde sergilenmiştir. (3.Klip)
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Söz konusu yayın ile 6112 sayılı Kanun'un 9/3 maddesi hükmünün ihlal edildiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe: Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın yazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde; TV Kayseri medya hizmet sağlayıcının aynı gün saat 12:10'da ve 19:30'da yer alan "Haber Saati" isimli bültenlerin ilkinde "Şehzade Marketler Zinciri"nin 5 dk. 19 sn. süreyle, ikinci bültende de "Turuncu Market"in 3 dk. 59 sn. süreyle, gerek yukarıda belirtilen ifadeler ve gerekse görüntülerle açık bir şekilde reklamlarının yapıldığıanlaşılmıştır. Bu haliyle anılan yayında Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin “tanımlar” başlıklı 4 üncü maddesinde tanımlanan gizli ticari iletişimin unsurlarının bulunduğu görülmüştür
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere
TV KAYSERİ logosuyla yayın yapan MEDYANET BASIN YAYIN RADYO TELEVİZYON VE YAPIMCILIK A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında; 6112 sayılı Kanun'un 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasındaki; "Gizli ticarî iletişime izin verilemez." hükmünün ihlali nedeniyle, aynı Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre “UYARI” YAPTIRIMININ UYGULANMASINA, aynı yayın ilkesinin tekraren ihlali halinde, Kanunun 32 nci maddesinin İkinci fıkrasında yer alan; “Uyarının ilgili kuruluşa tebliğinden sonra ihlalin tekrarı halinde medya hizmet sağlayıcıya ihlalin ağırlığı ve yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde birinden üçüne kadar idari para cezası verilir.” hükmü uyarınca idari para cezası yaptırımı uygulanacağının yapılacak tebligatta bildirilmesine, oy birliği ile karar verilmiştir.


Full & Egal Universal Law Academy