RTÜK - Karar No: 43 - Karar Tarihi: 25.06.2013
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 29.05.2013 tarihli ve 1554 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
Sunuculuğunu Gülay Çakmak’ın yaptığı söz konusu programın 16.05.2013 tarihli 10:31:41-11:45:32 saatleri arasında yayınlanan bölümüne uzman doktor olduğu belirtilen Dinçer Erdinç konuk olarak katılmış bazı bitkilerin ve bitkisel ürünlerin tanıtımını yapmıştır. Program arasında da “Tele-Alışveriş” yayınına yer verilmiştir.
Sunucu Gülay Çakmak’ın, “Önemli sağlık problemlerini konuşacağız bugünkü programımızda. Bugün damar tıkanıklıkları ve buna bağlı hastalıkları konuşacağız uzman Doktor Dinçer Erdinç’le” sözleriyle başlayan program, Dinçer Erdinç’in kalp ve damar sağlığı, damar tıkanıklığına bağlı olan hastalıklar ve bitkilerin hangi hastalıklara iyi geldiği ile ilgili görüşlerini anlatmasıyla devam etmiştir.
Dinçer Erdinç konuşmasının bir bölümünde “(10:45:50) Ben kendimden de örnek vererek konuyu olgunlaştıralım. Şimdi benim babamda hiper tansiyon problemi var, ama şu an Allah’a şükür yok gibi görünüyor. Yani bitkisel desteklerle biz Allah’ın izniyle onu tamamen şu an silmişiz gibi görünüyor. Bu ne demek ailesel yatkınlık, damarsal olabilir demek. Benim hiçbir şikayetim yok, ama ben her gün düzenli olarak PANAX kapsülümü içerim. Ve ne kaybediyorum? Hiçbir şey. Ne kazanıyorum? Bir, korunuyorum. İki, başlamış bir şey varsa benim haberim yoksa onu tamir ettiriyorum. Üç, ben aynı PANAX’ın sayesinde hafızamın daha iyi çalıştığını hissediyorum. ….Bugün bahsedeceğim bitkiler hem damarlarımızın korunması, hem mevcut bir sorun varsa tedavisi, hem de genel vücut direncinin, dinçliğinin, gücün kuvvetin performansın her türlü performansın hem erkekte, hem kadında artması için ideal, vazgeçilmez ve bana göre bulunmaz bitkiler olacak. Bulanlar size ulaştırmaya hazır onu da biraz sonra Didem Hanım’ın kampanyalarında hep birlikte göreceğiz. İnşallah da birçok insanın şifasına vesile olacaktır diye düşünüyorum” (Klip1 Dinçer Erdinç) şeklinde konuşarak PANAX'ın tanıtımını yapmıştır.
Program konuğu Dinçer Erdinç, bitkilerin faydalarından, hasta olmadan önce hastalığın önlenebileceğinden, günümüz tıbbının iyileşmez dediği hastalıkların PANAX ile tedavi edilebileceğini dile getirmiştir. Yayın süresince de ekranın alt kısmında, “Damar Tıkanıklığına karşı bitkisel çözüm. Uzm. Dr. Dinçer Erdinç anlatıyor. Danışma Hattı: 0 212 647 76 76” şeklinde bir yazıya yer verilmiştir.
Sunucunun “(10:52:26) Biliyorsunuz bugün damar tıkanıklıklarını konuşuyorduk, bununla ilgili bir VTR’miz olacak izleyelim” şeklindeki ifadeleriyle Dinçer Erdinç’in hastası olan Emine Tek ile yapılan röportaj ekrana getirilmiştir. Emine Tek huzursuz bacak sendromu, şeker ve bir çok sağlık probleminden PANAX sayesinde kurtulduğunu iddia ederek PANAX'ı herkese tavsiye etmiştir. (Klip 2 Emine Tek)
Yayın esnasında sunucunun, “(11.02.14) Biliyorsunuz günün fırsat ürünü oluyor her gün. Bugün de muhteşem bir fırsat ürünü var. Didem yerinde hazır bekliyor sözü hemen Didem’e bırakıyorum.” sözleriyle programa ara vererek “Tele-Alışveriş” yayınına geçilmiş, PANAX isimli ürünün tanıtımı ve pazarlaması 5 dakika 15 saniye süre ile yapılarak fiyatı ve sipariş hattı numarası verilmiştir. “Tele-Alışveriş” reklamında yer alan 0.212 647 76 76 numaralı telefonun program içerisinde yer alan telefon numarası ile aynı olduğu tespit edilmiştir. (Klip 3 Tele Alışveriş) Böylece, verilen telefon numarası ile izleyicinin doğrudan bitkisel ürüne yönlendirilmesinin sağlandığı anlaşılmaktadır. Programın ilerleyen dakikalarında “Tele-Alışveriş” yayını 4 dakika 34 saniye ile tekrar yayınlanmıştır. Her iki reklamın da Yasa'da belirtilen kesintisiz en az onbeş dakika süreyle yayınlanma kuralına uymadığı tespit edilmiştir.
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Koza TV Yayın Kuruluşu'nun söz konusu yayını ile 6112 sayılı Kanunun 9’uncu maddesinin üçüncü fıkrası ile 10’uncu maddesinin dördüncü fıkrasını ihlal ettiği, kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe :Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nınyazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Dinçer Erdinç ve program sunucusu karşılıklı sohbetlerinde bitkisel destekli ürünlerin sağlık sorunlarına alternatif çözümler ürettiğini vurgulamış, bu ürünlerin hastalıkların tam tedavisini sağlayacağını iddia etmişlerdir. Bu anlayışta yayınlanan bir programın insanların doktorlara, hastanelere ve tıbbi tedavi yöntemlerine duydukları güvenin sarsılmasında etken olacağı ve bu doğrultu da toplum sağlığının olumsuz yönde etkilenebileceği değerlendirilerek 6112 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasının ihlal edildiği sabit görülmüştür. Ayrıca her iki reklamın da Yasa'da belirtilen kesintisiz en az onbeş dakika süreyle yayınlanma kuralına uymadığı değerlendirilerek Kanunun 10’uncu maddesinin dördüncü fıkrasının ihlal edildiği sabit görülmüştür.
Bu itibarla KOZA TV yayın kuruluşu hakkında, Kanunun 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrası ile 10’uncu maddesinin dördüncü fıkrasının ilk defa ihlali nedeniyle; Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre “Uyarı” yaptırımının uygulanması gerektiği, kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere;
1- Bahse konu yayında;
a) 6112 sayılı Kanun'un 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasındaki; "Gizli ticarî iletişime izin verilemez."hükmünün ihlali olduğuna, Üst Kurul Üyesi Süleyman DEMİRKAN’ın karşı oyuyla, oy çokluğu ile,
b) 6112 sayılı Kanun'un 10’uncu maddesinin dördüncü fıkrasındaki; “İkinci fıkrada belirtilen süreden bağımsız olarak sesli ve görüntülü bir uyarı ile açıkça belirtilerek, kesintisiz en az on beş dakika süreyle tele-alışveriş yayını yapılabilir. Bu yayının süresi bir gün içinde bir saati aşamaz.” hükmünün ihlali olduğuna oy birliği ile,
2-KOZA logosuyla yayın yapan ADANA KOZA RADYO TELEVİZYON YAYINCILIĞI A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında; 6112 sayılı Kanun'un9 uncu maddesinin üçüncü fıkrası ile 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrasının ilk defa ihlali nedeniyle aynı Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre “UYARI” YAPTIRIMININ UYGULANMASINA, aynı yayın ilkesinin tekraren ihlali halinde, Kanunun 32 nci maddesinin İkinci fıkrasında yer alan; “Uyarının ilgili kuruluşa tebliğinden sonra ihlalin tekrarı halinde medya hizmet sağlayıcıya ihlalin ağırlığı ve yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde birinden üçüne kadar idari para cezası verilir.” hükmü uyarınca idari para cezası yaptırımı uygulanacağının yapılacak tebligatta bildirilmesine, oy birliği ile karar verilmiştir.


Full & Egal Universal Law Academy