RTÜK - Karar No: 39 - Karar Tarihi: 06.06.2013
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 06.05.2013 tarihli ve 1151 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
Ulusal 1 Yayın Kuruluşu'nda 21.04.2013 tarihinde saat 21:06'da "Spartacus" adlı yabancı film yayınlanmıştır. Filmin başında, filmin 13 Yaş ve Üzeri için uygun olduğu anlamına gelen 13+ ve filmin şiddet ve korku içerdiğine dair bilgi veren "Şiddet/Korku" koruyucu sembolleri yer almıştır.
Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'in "Koruyucu sembol sistemi" başlıklı 23. maddesinde, izleyicileri program hizmetlerinin içeriği hakkında bilgilendirmeyi amaçlayan sembollere ilişkin düzenlemeler yer alır. Bu doğrultuda 13 Yaş ve Üzeri için uygun olduğuna karar verilen bir programın 21:30'dan sonra yayınlanabileceği ve bu uyarı sembolünün ekranın bir köşesinde program boyunca sabit olarak yer alması gerektiği hüküm altına alınmıştır.
Ulusal 1 Yayın Kuruluşu, Yönetmelik'in bu hükümlerine rağmen "Spartacus" adlı film için 13+ sembolünü koymasına rağmen filmi 21:06'da başlatmış ve bu uyarıyı da sürekli ve sabit olarak yayınlamamıştır.
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
ULUSAL 1 Yayın Kuruluşu'nun söz konusu yayını ile 6112 sayılı Kanun'un 8 inci maddesinin ikinci fıkrası hükmü ile 24. maddesinin ikinci fıkrası hükmünü ihlal ettiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe : Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın yazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Söz konusu yayına ait deşifre kayıtlarının tetkikinde; yayın kuruluşunun "Spartacus" adlı film için 13+ sembolünü koymasına rağmen filmi 21:06'da başlatması ve bu uyarıyı da sürekli ve sabit olarak yayınlamaması ve bu durumun Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'in "Koruyucu sembol sistemi" başlıklı 23 üncü maddesine aykırı olması nedeniyle, 6112 sayılı Kanun'un 24 üncü maddesinin ikinci fıkrasında ifade edilen "Koruyucu sembol sistemi ile ilgili usul ve esaslar Üst Kurulca belirlenir." hükmünün ve anılan yayının, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlakî gelişimine zarar verebilecek türde olması ve bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde yayınlanmış olması nedeniyle de, Kanunun 8. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan "Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlakî gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılmadan yayınlanamaz." hükmünün ihlal edildiği sabit görülmüştür.
Bu itibarla ULUSAL 1yayın kuruluşu hakkında; Kanunun 8 inci maddesinin ikinci fıkrası ile Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'in "Koruyucu sembol sistemi" başlıklı 23. maddesi ihlaline istinaden 24 üncü maddesinin ikinci fıkrasının ilk defa ihlali nedeniyle; Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca “Uyarı” yaptırımı uygulanması gerektiği, kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere; ULUSAL 1 logosuyla yayın yapan ULUSAL KANAL İLETİŞİM HİZMETLERİ SAN. VE TİC. A.Ş unvanlı kuruluş hakkında;
6112 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan; “Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlakî gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılmadan yayınlanamaz.” hükmü ile Yayın Hizmeti Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik'in "Koruyucu sembol sistemi" başlıklı 23 üncü maddesi düzenlemesine aykırılık nedeniyle Kanunun 24 üncü maddesinin ikinci fıkrasındaki; “Koruyucu sembol sistemi ile ilgili usul ve esaslar Üst Kurulca belirlenir.” hükmüihlal edilmiş olduğu için, aynı Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre “UYARI” YAPTIRIMININ UYGULANMASINA, aynı yayın ilkesinin tekraren ihlali halinde, Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan; “Uyarının ilgili kuruluşa tebliğinden sonra ihlalin tekrarı halinde medya hizmet sağlayıcıya ihlalin ağırlığı ve yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde birinden üçüne kadar idari para cezası verilir.” hükmü uyarınca idari para cezası yaptırımı uygulanacağının yapılacak tebligatta bildirilmesine, oy birliği ile karar verilmiştir.


Full & Egal Universal Law Academy