RTÜK - Karar No: 36 - Karar Tarihi: 28.08.2013
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 24.07.2013 tarihli ve 2085 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“Shopping Channel logolu yayın kuruluşunun 16.07.2013 tarihindeki, 14:55:11 ile 15:05:59 saatleri arasındaki yayınında "Deva Krem 4'lü Set" isimli, vücutta yaşanabilecek her türlü ağrının çözümüne yönelik olduğu iddia edilen ürünün reklamına yer verildiği tespit edilmiştir.
Sunucu "Merhaba değerli dinleyiciler, şimdi hepimizi yakından ilgilendiren bir konudan söz edeceğiz. Bel ağrıları, boyun ağrıları yaşıyorsanız, hayatınızda romatizma ve migren kabusu varsa bugün bizlere dikkatle kulak verin. 'Deva Ağrı Kremleri' ile bu ağrıları hayatınızdan sonsuza dek çıkaracağız ve Türkiye'de yaptığı çalışmalarla adını duyurmuş bir isim bizlere yardımcı olacak. Ömer Hoca programımıza konuk olacak ve aydınlatacak bizleri. Hocam hoş geldiniz programımıza." sözleriyle reklam yayınına başlamış; ardından 'Deva Ağrı Kremleri'nin ağrılara nasıl deva olacağını Ömer Hoca'ya sormuştur.
Ömer Hoca, "Baş ağrısı, bel ağrısı, boyun ağrısı, efendim eklem ağrıları, romatizmal ağrılar, özellikle migren ağrıları. Geceleri uykulardan uyanırsınız, efendim gün içinde yaptığınız birçok işten seni alıkoyar. Bunlar için doktora gidersin, hastane hastane gezersin, birçok ilaç kullanırsın ama yine sonuç hüsran. Niye? Çünkü beli bir zamandan sonra vücudunuz artık o kimyasallara alışır hale gelir ve ağrılarınızı kesmez." diye cevap vermiştir.
Sunucu, Ömer Hoca'yı destekler mahiyette onun bahsettiği ilaçların vücutta bağışıklık yaptığını ve bir türlü ağrılara etki etmediğini, bu nedenle de birçok insanın bu konudan muzdarip olduğunu belirtmiştir.
Ömer Hoca ise daha önce sattıkları bir ürün olan 'Migrene Son İlacı'nda nasıl bir etki gördülerse 'Deva Ağrı Kremleri'yle de yepyeni bir sayfa açacaklarını ve buna ek olarak ağrılardan ve sızılardan tamamiyle kurtulmuş olacaklarını vurgulamıştır.
Bunun üzerine sunucu, 'Deva Krem' bütün ağrılara çare olabilecek mi diye sormuş ve ve bu sorusunu şu sözlerle detaylandırmıştır: "Yani hem bel ağrısı için, hem boyun ağrısı için, hem romatizma için kullanabilecek miyiz bu kremleri?" Ömer Hoca, "İşte 'Deva Kremleri'nin en büyük özelliklerinden biri de budur hanım kızım (...) 'Deva Kremleri' ile ağrıyan neresi varsa oraya bir saat, iki saat beklemenize de gerek yok. O ağrıyan bölgeye şöyle 2-3 dakika masaj yapacaksın ve 5 dakika sonra o ağrıyan bölgeden eser kalmayacak. Bak bu kadar etkili." şeklinde ifade etmiştir.
Sunucu ise "Hocam şunu çok merak ediyorum, o an için ağrıyı geçiriyor ve ilerde oluşabilecek ağrıları da engeller mi bu ürün?" diye sormuştur. Ömer Hoca "Evet orası da çok önemli. O an ağrıyı kestik, 10 dakika sonra yeniden ağrı başladı; o zaman hiçbir anlamı yok. Burda önemli olan şu, o anı kurtarmıyor, ilerde olabilecek ağrıları sızıları da yine önleyen bir kremdir bu 'Deva Kremleri'. Bakın bu 'Deva Kremleri'mizi biz yurtdışında binlerce insana ulaştırdık. Gurbetçilerimizin çok yoğun bir ilgisi var bu anlamda. Türkiye'de bütün eczanelerde, bütün aktarlarda; gidip alıp kullanabilirler. Yaşlı insanlar beni gayet iyi anlayacaklardır. ibadet ederken büyük zorluk çekenler, eğilip kalkmakta zorluk çekenler. Özellikle migren ağrıları olanlar, gece uykularından uyanırlar. Yani Allah şifasını vermiş, doğada mucizeler. Biz işte doğadaki mucizeleri, 'Deva Kremleri'mizin içerisine dahil ettik. Bugün insanlarımızla buluşturacağız. Bir hap değil, bir kapsül değil." demiştir. Sunucu bu kez de "Hocam şunu çok merak ediyorum, yaşlı amcalarımız, teyzelerimiz sizin de söylemiş olduğunuz gibi ibadetlerini yerine getiremiyorlar, romatizma ağrılarından ve şoför kardeşlerimiz var, bel ağrıları, boyun ağrıları yaşayanlar. Yani şunu diyebiliyor muyuz? Bir yaş aralığı veriyor musunuz ya da her yaş grubundan kişinin kullanımına uygun mudur Deva Ağrı Kremleri?" diye sormuştur. Ömer Hoca ağrının ve hastalığın yaşının olmayacağını, örneğin 10 yaşında bir çocuğun ağrı ve sızıdan şikayetçi olabileceğini ve onun da bu kremi kullanabileceğini ifade etmiştir. Sunucu ise bilgisayar başında çalışan genç insanların da bel ve boyun ağrıları gibi şikayetleri olabildiğini hatırlatmıştır. Ömer Hoca, sipariş hattının numarasını söyleyip ağrı sızı çeken kim varsa herkesin rahatlıkla bu kremi kullanabileceğini, kremi kullanmak için herhangi bir yaş aralığının bulunmadığını, herkes kullansın diye bu kremi ürettiklerini dile getirmiştir. Sunucu Deva Kreminin seçkin eczanelerde 120 TL'den satıldığını, ama bugün bir kampanya yapacaklarını; kendilerini dinleyen milyonların olduğunu, insanlara ulaşmışken onlara güzel bir fırsat sunacaklarını söylemiştir. Ömer Hoca da "Tabi 120 TL'ye eczanede satıyoruz ama bugün sizin ısrarınıza istinaden biz bir kampanya düzenleyeceğiz. Yapabileceğimizin en iyisini yapacağız ki herkes ağrılarından, sızılarından kurtulsun diye. Bugün '4'lü Deva Krem Seti'mizi, 4 tane krem aynı ebatlarda aynı büyüklüktedir. 59 TL'ye ulaştıracağız. Herkes alsın diye böyle bir kampanya yapacağız." diye anlatmıştır. Yayın boyunca "Deva Krem ağrıyı sızıyı unutun! 4'lü set 59 TL kargo dahil iade garantili sipariş hattı 0 216 517 57 57" yazısı ekrana yansımıştır. Özetle 'Deva Krem 4'lü Set'in tanıtımında, ürünün bitkisel olduğu ve vücutta yaşanabilecek olan her türlü ağrıya iyi geleceği ifade edilmiştir.”.
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Shopping Channel logolu yayın kuruluşunun, her türlü ağrıya çözüm olacağı iddia edilen ürünlerin reklamına yer vererek 6112 sayılı Kanun'un 9. maddesinin altııncı fıkrasının (c) bendinde belirtilen "Yanıltıcı olmamak ve tüketicinin çıkarlarına zarar vermemek." hükümünü ihlal ettiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe : Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın yazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Söz konusu yayında “Deva Krem 4'lü Set” adlı ürünün endikasyon belirtilerek tanıtımı yapılmıştır. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun 13.02.2013 tarih ve 18816847 sayılı yazısında, endikasyon belirtilen ürünler için Bakanlıkça ruhsat düzenlenmesi gerektiği ve ruhsatlı ürünlerin de münhasıran eczane ve ecza ticarethanelerinde satılması zorunluluğuna değinilmiştir. Diğer yandan yazıda sözkonusu ürünlerin televizyon aracılığı ile endikasyon (ağrıları giderme) belirtilerek ürün satışı veya pazarlanmasının uygun olmayacağı ifade edilmiştir. İhlale konu yayında ise tanıtımı yapılan ürünün pek çok ağrıya iyi geleceği belirtilmiş ve ağrıları kısa süre içerisinde dindireceği dile getirilerek ürün mucizevi etkiye sahipmiş gibi sunulmuştur. Bu nedenlerle İlgi yazı da esas alınmak suretiyle 6112 sayılı Kanun’un 9 uncu maddesinin 6 ncı fıkrasının (c) bendinin ihlal edildiği sabit görülmüştür.
Anılan kuruluşa 16.04.2013 tarihli yayını nedeniyle evvelce Üst Kurulun 08.05.2013 tarih ve 2013/29 sayılı toplantısında alınan 3 nolu kararıyla 6112 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin 6 ncı fıkrasının ( c) bendi uyarınca uyarı yaptırımı uygulandığı Üst Kurul kayıtlarından anlaşıldığından; 6112 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin 6 ncı fıkrasının ( c) bendini tekraren ihlali nedeniyle, Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca, anılan Yayın Kuruluşu hakkında “İdari Para Cezası” yaptırımının uygulanması gerektiği, kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere, SHOPPİNG CHANNEL logosuyla yayın yapan AKSİYON PAZARLAMA RADYO VE TELEVİZYON YAYINCILIK A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında; 6112 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin altıncı fıkrasının (c) bendinde yer alan; “Yanıltıcı olmamak ve tüketicinin çıkarlarına zarar vermemek.”ilkesini tekraren ihlali nedeniyle, 32 nci maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca;
1- İhlalin tespit edildiği tarihi itibariyle kuruluşun Haziran 2013 ayına ait ticari iletişim gelir beyanı bulunmadığı değerlendirilerek, televizyon kuruluşları için idari para cezası 10.000 (onbin) ( 2013 yılı için yeniden değerleme oranına göre belirlenen 11.886 -onbirbinsekizyüzseksenaltı - ) Türk Lirasından az olamayacağından 11.886 TL. İDARİ PARA CEZASI UYGULANMASINA,
2- İdari para cezasının tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde Üst Kurulun T.C. Ziraat Bankası Bilkent Şubesi, Ankara TR 84000 100 1762 00 999999-5001 no’lu hesabına “6112 sayılı kanunun 32 nci maddesine göre ödenen para cezasıdır” şerhiyle ödenmesi gerektiği veya 6112 sayılı kanunun 32 inci maddesinin dokuzuncu fıkrası uyarınca en geç onbeş gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava açılabileceğinin,kanun yoluna başvurmadan önce peşin ödeme yapılması halinde, 5326 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin altıncı fıkrası uyarınca cezanın dörtte üçünün tahsil edileceğinin ve taksitlendirme talebinde bulunabileceğinin, peşin ödemenin kanun yoluna müracaat hakkını engellemeyeceğinin, belirtilen süre içerisinde ödenmeyen ve kesinleşen idari para cezasının 21/7/1953 tarihli ve 6183 Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil edilmek üzere Maliye Bakanlığınca belirlenecek tahsil dairesine gönderileceğinin bildirilmesine,
Üst Kurul Üyeleri Esat ÇIPLAK, Ali ÖZTUNÇ ve Süleyman DEMİRKAN’ın karşı oyu ve oy çokluğu ile karar verildi.


Full & Egal Universal Law Academy