RTÜK - Karar No: 34 - Karar Tarihi: 26.06.2013
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 29.05.2013 tarihli ve 1548 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
TGRT EU logolu yayın kuruluşunda gün içinde muhtelif saatlerde Cavit Özdoğan'ın sunuculuğunu yaptığı "Ab-ı Hayat" adlı sağlık programı yayınlanmaktadır. (Klip 1: Ab-ı Hayat - TGRT EU)
15 Mayıs 2013 tarihinde saat 10.52'de yayınlanan Ab-ı Hayat programı, sunucu Cavit Özdoğan'ın "...Sağlık sorunlarına alternatif çözümleri, uzmanlarıyla ele aldığımız yeni bir programla sizlerin karşısındayız. Programımızın konuğu, Doktor Mustafa Eraslan Hocamız..." ve "...Uzun zamandır Mustafa Eraslan Hocamızla programlar yapıyoruz. Kendisi hastalarımıza çok ciddi alternatif tavsiyeleri sunuyor ve gerçekten uzun bir program sürecinin sonunda Mustafa Bey'in tavsiyelerini uygulayan hayatına geçiren ve ısrarla programımıza katılmak isteyen stüdyomuzda konuk, izleyicilerimiz var..." ifadeleri ile başlamıştır. Program sunucusu Cavit Özdoğan'ın program konukları olarak Dr. Mustafa Eraslan ve Dr. Mustafa Eraslan'ın tavsiyelerini uygulayan ve fayda gördüğünü ifade eden kişilerin stüdyoda yer aldığı görülmektedir.
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Uydu ortamından yayın yaptığı tespit edilen ve İzin ve Tahsisler Dairesi Başkanlığı Yayıncı Bilgileri Veritabanı'nda mevcut durum itibariyle UTV yayın lisansına sahip olduğuna ilişkin bir kayıt bulunmayan TGRT EU logolu yayın kuruluşu hakkında, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 29. maddesinin üçüncü fıkrası hükmünü ihlal ettiği kanaatinin Daire Başkanlığınca bildirildiği
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları yukarıda izah olunduğu üzere,
İzin ve Tahsisler Dairesi Başkanlığı Yayıncı Bilgileri Veritabanı'nda mevcut durum itibariyle UTV yayın lisansına sahip olduğuna ilişkin bir kayıt bulunmayan TGRT EU logosu ile yayın yapmakta kuruluşun, Türkiye'ye yönelik reklam yayınlarını durdurmasına, aksi takdirde 6112 sayılı Kanun’un 29 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında geçen; “Platform ve altyapı işletmecileri, Üst Kuruldan yayın lisansı almayan veya yayın lisansı iptal edilen medya hizmet sağlayıcılar ile Türkiye Cumhuriyetinin taraf olduğu uluslararası andlaşmalar ve bu Kanun hükümlerine aykırı yayın yaptığı Üst Kurulca tespit edilen bir başka ülkenin yargı yetkisi altındaki medya hizmet sağlayıcılarının yayın hizmetlerinin iletimini, Üst Kurul kararının tebliğini müteakiben durdurur. Tebliğe rağmen yayın hizmetlerinin iletimini durdurmayan işletmecinin yayın iletim yetkisi iptal edilir ve bu durum Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna bildirilir.” hükmü çerçevesinde işlem yapılmasına, Üst Kurul Üyesi Süleyman DEMİRKAN’ın karşı oyu ve oy çokluğu ile karar verilmiştir.


Full & Egal Universal Law Academy