RTÜK - Karar No: 34 - Karar Tarihi: 19.09.2013
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 22.08.2013 tarihli ve 2305 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“Kanal 7 yayın kuruluşunda Kalp Gözü adlı üst başlıklı, fakat yayınlandığı gün ve saatte farklı ve yeni alt başlıklı kısa ve tek bölümlük televizyon dizileri yayınlanmaktadır. Adı geçen yayın kuruluşunun 17.08.2013 tarihli ve saat 07:44'de başlayan Kalp Gözü dizisinin içinde de "Namus" adlı tek bölümlük yeni bir televizyon dizisi yayınlanmıştır.
Söz konusu Namus adlı tek bölümlük dizide; eskiden hayat kadını olan fakat eşi tarafından sokaklara atılan hasta ve yaşlı bir kadının dramı anlatılmaktadır. Bu hasta kadına özel hastanede çalışan bir doktor sahip çıkar ve onun tedavi ihtiyaçlarını karşılamaya çalışır. Bu doktora gerek hastaneden gerekse de ailesinden eski bir hayat kadınına sahip çıktığı için çeşitli tepkiler gelir. Doktor bunlara aldırmaz ve kadının tedavisini yaptırarak iyileştirir. Kadın sağlığına kavuştuktan sonra bir iş bulur ve doktorun kendisine gösterdiği iyiliğe karşın, onun çocuğuna bir bebek yapar ve doktorun evine götürerek eşi ile çocuğuna vermeye çalışır. Doktorun eşi, kadına geçmiş hayatını ima ederek hediyeyi çocuğunun almasını engeller. Bu tepkiye çok üzülen eski hayat kadını, evine giderek bir ekmek bıçağı ile bileğini kesip intihar eder.
Kanal 7 yayın kuruluşunda yayınlanan adı geçen dizinin ilgili bölümü Klip1'de de görüleceği üzere, bir intihar sahnesi olup en ince ayrıntısına kadar ekranlara yansımıştır. Kalp Gözü-Namus adlı dizinin başında "7+ ve olumsuz örnek oluşturabilecek davranışlar" uyarıcı sembol işaretleriyle yayınlanmış olsa dahi, adı geçen dizinin yayınlandığı saatin de 07:44 olduğu dikkate alınırsa çocuk ve gençlerin ekran karşısında olduğu saat tespit edilmektedir. Bununla beraber, bir intihar sahnesinin ekranlarda yer almasının en önemli sakıncalarından bir tanesi de, toplumun ruhsal yapısında onarılması zor tahribatlar yapabileceği potansiyelinin her zaman bulunabileceği düşünülmektedir.”
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
KANAL 7 yayın kuruluşunun bu yayını nedeniyle 6112 sayılı Kanun’un 8’inci maddesinin ikinci fıkrası hükmünü ihlal ettiği, kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe : Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın yazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Bir intihar sahnesinin en ince ayrıntısına kadar ekranlara yansıtıldığı söz konusu yayında yer alan görüntüler ve yayınlandığı saat (07:44) dikkate alındığında; 6112 sayılı yasanın Yayın Hizmeti İlkeleri başlıklı 8. maddenin 2 fıkrası hükmünü ihlal ettiği sonucuna ulaşılmıştır.
Bu itibarla KANAL 7 yayın kuruluşu hakkında; Kanunun 8’inci maddesinin ikinci fıkrasının ilk defa ihlali nedeniyle; Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca “Uyarı” yaptırımı uygulanması gerektiği, kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere;
KANAL 7 logosuyla yayın yapan “HAYAT GÖRSEL YAYINCILIK A.Ş.” unvanlı kuruluşun; 6112 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan; “Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlakî gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılmadan yayınlanamaz. " hükmünün ihlali nedeniyle, aynı Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre UYARILMASINA, aynı yayın ilkesinin tekraren ihlali halinde, Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan; “Uyarının ilgili kuruluşa tebliğinden sonra ihlalin tekrarı halinde medya hizmet sağlayıcıya ihlalin ağırlığı ve yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde birinden üçüne kadar idari para cezası verilir.” hükmü uyarınca idari para cezası yaptırımı uygulanacağının yapılacak tebligatta bildirilmesine oy birliği ile karar verilmiştir.


Full & Egal Universal Law Academy