RTÜK - Karar No: 29 - Karar Tarihi: 06.06.2013
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 09.05.2013 tarihli ve 1253 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
Üst Kurulumuzdan aldığı genel yayın türünde lisans ile uydu üzerinden yayın yapmakta olan OTO TV logolu yayın kuruluşu, ağırlıklı olarak Dr. Ömer Coşkun adlı kişi tarafından üretildiği ifade edilen bitkisel ürünlerin tanıtımı ve satışına yönelik ticari iletişim yayınlarına yer vermektedir. Söz konusu ticari iletişim yayınlarının bir kısmında "Reklam" ve "Tanıtıcı Reklam" ibarelerinin yer aldığı reklam giriş ve çıkış kapağı kullanılırken, bu ticari iletişim yayınlarının büyük bir bölümünde herhangi bir reklam veya tele alışveriş kapağı ve logosu kullanılmamaktadır.
Yayıncı kuruluş tarafından herhangi bir reklam veya tele alışveriş kapağı ve logosu kullanılmadan yayınlanan ticari iletişim yayınlarının niteliğinin, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'da ifade edilen tanımlar kapsamında değerlendirilmesinin uygun olacağı düşünülmüştür. 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un "Tanımlar" başlıklı 3. maddesinin 1. fıkrasının (ü) bendinde tele alışveriş, "Taşınmazlar, hak ve yükümlülükler dâhil olmak üzere, mal veya hizmetlerin bir ücret karşılığında temini amacıyla kamuya yönelik doğrudan arz yayınını,..." şeklinde tanımlanmıştır. Bu bağlamda OTO TV logolu yayın kuruluşunda hiç bir logo, kapak veya yazılı ibare kullanılmaksızın yayınlanan ve ürünlerin fiyatının belirtildiği, sipariş hattı bilgilerinin verildiği ve "Kargo Ücretsiz" ibaresinin kullanıldığı ticari iletişim yayınlarının, tanıtımı yapılan ürünlerin kamuya yönelik doğrudan arz yayını niteliğinde olduğu yani tele-alışveriş yayını olduğu anlaşılmaktadır (Klip: Örnek Kapaksız- Logosuz Tele Alışveriş).
OTO TV yayın kuruluşunda 07.05.2013 günü 00:00:01- 03:00:00 saatleri arasında aşağıda belirtilen saat ve sürelerde tele alışveriş yayınına yer verildiği tespit edilmiştir (Klip:00:00-03:00 Arası Yayın):
(Raporun bu bölümünde sürelere ilişkin tespite yer verilmiştir.)
6112 sayılı Yasa'nın 10. maddesinin 4. fıkrası hükümleri doğrultusunda tele alışveriş yayınlarının toplam süresi bir gün içinde bir saati aşamaz ve tele alışveriş yayını her bir girişte en az 15 dakika sürmelidir. Dolayısıyla bir yayınca günde en fazla dört tele alışveriş yayınlayabilir. Halbuki yukarıda yapılan incelemeden de görüleceği üzere OTO TV logolu yayın kuruluşu 07.05.2013 gününde 00:00:01-03:00:00 saatleri arasında yayını toplam 20 kez tele alışveriş yayını için kesmiş; bu üç saatlik sürede toplam 1 saat 24 dakika tele alışveriş yayınına yer vermiştir. . Söz konusu 20 tele alışveriş yayınının ondokuzunda herhangi bir giriş ve çıkış kapağı ya da logosu kullanılmamış, saat 00:30:36'da başlayan tele alışveriş yayının başında "Tanıtıcı Reklam" ibaresinin yer aldığı giriş kapağı kullanılmış, ancak çıkış kapağı ve giriş-çıkış logosu kullanılmamıştır. Söz konusu tele alışveriş yayınlarından en uzunu 10 dakika 20 saniye sürmüştür. Raporda 00:00:01-03:00:00 saatleri arasındaki üç saatlik süre değerlendirilmiş olmakla birlikte Yayıncı Kuruluş 07.05.2013 tarihli yayının devamında da gün boyu benzer niteliklerde tele alışveriş yayını yapmaya devam etmiştir (Klip:07.05.2013 tarihli yayının tamamı)
Şeklinde değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
OTO TV Yayın Kuruluşu'nun söz konusu yayını ile 6112 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin birinci ve dördüncü fıkralarını ihlal ettiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe : Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın yazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Söz konusu yayına ait deşifre kayıtlarının tetkikinde; reklam yayınlarının büyük bir bölümünde reklam kapağı ve logosu kullanılmadığı ve toplam 20 kez tele alışveriş yayını yapıldığının anlaşıldığı ve bu nedenlerle 6112 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinin birinci fıkrası ve dördüncü fıkrasının ihlal edildiği sabit görülmüştür.
Bu itibarla OTO TV yayın kuruluşu hakkında, Kanunun 10’uncu maddesinin birinci ve dördüncü fıkralarının ilk defa ihlali nedeniyle; Kanunun 32 inci maddesinin ikinci fıkrasındaki; “8 inci maddenin birinci fıkrasının diğer bentleri ile ikinci ve üçüncü fıkralarında ve bu Kanunun diğer maddelerinde belirlenen ilke, yükümlülük veya yasaklara aykırı yayın yapan medya hizmet sağlayıcıları uyarılır.” hükmü uyarınca “Uyarı” yaptırımı uygulanması gerektiği, kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere; OTO TV logosuyla yayın yapan MİSKET MEDYA YAYINCILIK TANITIM HİZMETLERİ TİC.A.Ş. unvanlı kuruluş hakkında; 6112 sayılı Kanun'un 10 uncu maddesinin birinci fıkrasındaki; "Televizyon ve radyo yayın hizmetlerinde reklamlar ile tele-alışveriş, sesli ve/veya görüntülü bir uyarıyla açıkça fark edilebilecek ve program hizmetinin diğer unsurlarından kolaylıkla ayırt edilebilecek biçimde düzenlenir." hükmü ve dördüncü fıkrasındaki “İkinci fıkrada belirtilen süreden bağımsız olarak, sesli ve görüntülü bir uyarı ile açıkça belirtilerek, kesintisiz en az onbeş dakika süreyle tele-alışveriş yayını yapılabilir. Bu yayının süresi bir gün içinde toplam bir saati aşamaz.” hükümlerinin ilk defa ihlali nedeniyle aynı Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre “UYARI” YAPTIRIMININ UYGULANMASINA, aynı yayın ilkesinin tekraren ihlali halinde, Kanunun 32 nci maddesinin İkinci fıkrasında yer alan; “Uyarının ilgili kuruluşa tebliğinden sonra ihlalin tekrarı halinde medya hizmet sağlayıcıya ihlalin ağırlığı ve yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde birinden üçüne kadar idari para cezası verilir.” hükmü uyarınca idari para cezası yaptırımı uygulanacağının yapılacak tebligatta bildirilmesine, oy birliği ile karar verilmiştir.


Full & Egal Universal Law Academy