RTÜK - Karar No: 25 - Karar Tarihi: 04.12.2013
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 12.11.2013 tarihli ve 3357 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“Park Tv logosuyla yayın yapan kuruluşda, 10.11.2013 tarihinde, saat 12.24.04'de, 4dk.04sn.süreyle yayınlanan reklam kuşağında, Dr.Ömer Coşkun'un bitkisel olduğu ifade edilen ürünlerinden "Erkeklere Özel" ve "Şeker Destek Seti" adlı ürünlerin tanıtım ve satışına yönelik ticari iletişim yayınlarına yer verildiği tespit edilmiştir.(klip1 erkeklere özel-şeker seti)
Buna göre, 1dk.54sn. süre ile ekrana getirilen "Erkeklere Özel" set içinde bulınan bitkisel ürünlerin tanıtımına yönelik ticari iletişim yayınında yer alan ifadeler şu şekildedir.:
"Sunucu..Evlilik hayatını kurtaracak iki tane ürünümüz var şimdi burda. Nedir onlar? Lionixir'imiz var ve Kişnişimiz var..Lionixir içerisinde 4 tane kapsülümüz var. her birini haftada bir kere aç karnına içmeniz gerekiyor. Bu da ne oluyor 4 hafta sürecek bir ürünümüz. Lionixirimiz erkeklerin cinsel isteğini arttırmada yardımcı,sizlere cinsellikde yardımcı olabilecek, iktidara getirecek bir ürün. Bitkisel bir üründür. İçerisinde çeşitli bitkiler yer almaktadır...Kişnişimizde yine cincel isteği arzuyu arttıracak bir üründür, bir bitkidir..Nasıl içmeniz gerekiyor peki kişnişimizi. Bir bardak sıcak suya bir tatlı kaşığı kişnişi ekliyorsunuz, 10 dk. bekliyorsunuz. Demlendikten sonra tüketebilirsiniz kişnişimizi."
Yayın sırasında, "cinsel isteği arttırmaya yardımcı Lionixir ve Kişniş. Erkeklere Özel KDV dahil Ücretsiz kargo 29TL. Danışma Hattı 02124702020" ibarelerinin ekrana getirildiği görülmüştür.
Yine 2dk.10sn süreyle yayınlanan Şeker Destek Seti adlı ürünün tanıtım ve satışına yönelik ticari iletişim yayınında yer alan ifadelerden bazıları ise şu şekildedir:
"Dr. Ömer Coşkun: Bir çok insanın problemi. Ağız kuruluğu yapıyor, çok idrara çıkartıyor, gece idrara çıkartıyor, Şeker hastalığı insanı güçsüz kuvvetsiz bırakabiliyor. İşte size tavsiyem Şeker Destek Seti...Peki bu set ne yapıyor? Bu set pankreası yaniliyor. Pankreasın içinde insilün üreten beta hücrelerini tamir ediyor... Şeker Destek Seti inanılmaz bir üründür."
Söz konusu yayında, "Şeker Destek Seti. Şeker hastalığına bitkisel çözüm. KDV dahil sadece 130TL. Ücretsiz kargo. Danışma hattı +902124702020 www.dromercoskun.com" ibarelerin ekranda kaldığı ve şeker hastası bir kişinin Şeker Destek Seti kullanarak fayda gördüğünü belirten ifadelerde bulunduğu izlenmiştir.
Yayında yer alan ifadeler değerlendirildiğinde; Erkeklere Özel Set içinde bulunan Lionixir ve Kişniş'in, erkeklerde cinsel isteği arttırmaya yardımcı ürünler olduğunun, Şeker Destek Seti'nin ise pankreası yenileyen, pankreasın içinde insilün üreten beta hücrelerini tamir eden faydalı bir bitkisel ürün olduğunun iddia edildiği görülmektedir. Bu bağlamda, Erkeklere Özel ve Şeker Destek Seti'nin sağlık beyanıyla tanıtım ve satışının yapıldığı, hastaların bitkisel tedavileri kullanmaya teşvik edildiği anlaşılmaktadır. Sağlık Bakanlığı'nın ilgi yazısı incelendiğinde, bitkisel gıda takviyelerinin bu şekilde tanıtım ve satışının yapılmasının toplumu yanıltıcı ve tüketicilerin çıkarlarına zarar verici nitelikte olduğu kanaatine varılmıştır.” Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
PARK TV yayın kuruluşunun; 6112 sayılı Kanun'un 9 uncu maddesinin altıncı fıkrasının (c) bendi hükmünü ihlal ettiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe :Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın yazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca yapılan değerlendirmesi neticesinde;
Söz konusu yayına ait deşifre kayıtlarının ve ilgili video görüntülerinin tetkikinde; tanıtımı yapılan bitkisel ürünün sağlık beyanıyla tanıtım ve satışının yapıldığı ve hastaların bitkisel tedavileri kullanmaya teşvik edildiği anlaşılmıştır. Yayının bu haliyle izleyiciyi aldatıcı, yanıltıcı, abartılı ve izleyicinin sağlığına ve çıkarlarına zarar verici nitelikte olduğu dikkate alındığında 6112 sayılı Kanun'un 9 uncu maddesinin altıncı fıkrasının (c) bendi hükümlerini ihlal edildiği sabit görülmüştür.
Söz konusu kuruluşa 01.04.2013 tarihli yayını nedeniyle evvelce Üst Kurulun 17.04.2013 tarih ve 2013/24 sayılı toplantısında alınan 74 nolu kararıyla 6112 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin 6 ncı fıkrasının (c) bendi uyarınca uyarı yaptırımı uygulandığı Üst Kurul kayıtlarından anlaşıldığından; 6112 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin 6 ncı fıkrasının (c) bendini tekraren ihlali nedeniyle, Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca, anılan Yayın Kuruluşu hakkında “İdari Para Cezası” yaptırımının uygulanması gerektiği, kanaatine varılmıştır.
1- İhlalin tespit edildiği tarihi itibariyle kuruluşun Ekim 2013 ayına ait ticari iletişim gelir beyanının 5.500,00 Türk Lirası olduğu değerlendirilerek, televizyon kuruluşları için idari para cezası 10.000 (onbin) ( 2013 yılı için yeniden değerleme oranına göre belirlenen 11.886 -onbirbinsekizyüzseksenaltı - ) Türk Lirasından az olamayacağından 11.886 TL. İDARİ PARA CEZASI UYGULANMASINA,
2- İdari para cezasının tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde Üst Kurulun T.C. Ziraat Bankası Bilkent Şubesi, Ankara TR 84000 100 1762 00 999999-5001 no’lu hesabına “6112 sayılı kanunun 32 nci maddesine göre ödenen para cezasıdır” şerhiyle ödenmesi gerektiği veya 6112 sayılı kanunun 32 inci maddesinin dokuzuncu fıkrası uyarınca tebliğden itibaren en geç onbeş gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava açılabileceğinin, kanun yoluna başvurmadan önce peşin ödeme yapılması halinde, 5326 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin altıncı fıkrası uyarınca cezanın dörtte üçünün tahsil edileceğinin ve taksitlendirme talebinde bulunabileceğinin, peşin ödemenin kanun yoluna müracaat hakkını engellemeyeceğinin, belirtilen süre içerisinde ödenmeyen ve kesinleşen idari para cezasının 21/7/1953 tarihli ve 6183 Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil edilmek üzere Maliye Bakanlığınca belirlenecek tahsil dairesine gönderileceğinin bildirilmesine,
Oy birliği ile karar verildi.


Full & Egal Universal Law Academy