RTÜK - Karar No: 23 - Karar Tarihi: 04.12.2013
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 12.11.2013 tarihli ve 3354 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“Park Tv logosuyla yayın yapan kuruluşta, 10.11.2013 tarihinde, saat 11.12.40'da, 7dk.33sn süren reklam kuşağında, "Böbrek Destek Seti" ve "Akciğer Destek Seti" isimli ürünlerin taıtım ve satışına yönelik ticari iletişim yayınının ekrana getirildiği tespit edilmiştir.(Klip1 böbrek-akciğer)
1dk.49sn. süreyle yayınlanan "Böbrek Destek Seti" adlı ürünün tanıtım ve satışına yönelik ticari iletişim yayınında yer alan ifadelerden bazıları şu şekildedir.
" Alt ses : Böbrek Destek Seti yaşamınız için hayati görevler üstlenen böbreklerimizi korumak üzere Dr. Ömer Coşkun tarafından özel olarak formülize edilmiş bitkisel destek ürünümüzdür.
Dr.Ömer Coşkun : ...Böbrek yetmezliği insanı üre, ürik asit, kreatin gibi maddelerin yükselmesiyle perişan edebiliyor. Böbreklerimize bitkisel gıda takviyesi Böbrek Destek Seti diyoruz.
Alt ses : Böbrek Destek Seti'mizi böbrek yetmezliği, böbreklerde taşlanma, iltihap ve tüm böbrek rahatsızlıklarınızda Dr.Ömer Coşkun güvencesi ile bitkisel gıda takviyesi olarak kullanabilirsiniz. "
Yayın esnasında, "Böbrek Destek Seti 130 TL K.D.V. Dahil, Altınbaşak Hediye. Böbrek Bitkisel Karışım Hediye. Bilgi ve Sipariş Hattı, 0212 470 20 20 " ibareleri ekrana getirilmiş, ayrıca bu ürünü kullandığını ve faydalandığını belirten kişinin ifadelerine de yer verildiği görülmüştür.
5dk.46sn. süreyle yayınlanan "Akciğer Destek Seti" adlı ürünün tanıtım ve satışına yönelik ticari iletişim yayınında yer alan ifadelerden bazıları ise şu şekildedir.
" Dr. Ömer Coşkun : ...Akciğer Destek Seti'nin içinde harika bitkiler var. Bu bitkiler sizin aldığınız havanın vücut tarafından daha rahat alınmasına yardımcı oluyor. Yani insan oksijen almalı, akciğerin zarı sıkıntılıysa akciğerde bronşit, bronşektazi, pünomani, anfizem gibi önemli sıkıntılar varsa, bronşlar iltihaplıysa Akciğer Destek Seti'ne ihtiyaç duyar...belli bir yaşın üzerinde de akciğer kanseri ortaya çıkabilir. Tedbir alın, 1 ay Akciğer Destek Seti kullandığınızda trachea'dan larynx'den sağ sol akciğelere kadar inanılmaz bir gıda almış olursunuz. Bu gıda sadece akciğerlerinizi değil tepeden tırnağa bütün vücudunuzu rahatlatır...Bir çok akciğer hastasında midede asit artışı vardır, gastrid vardır, ülser olabilir. İşte bütün bunlara karşı Akciğer Destek Set'i harikadır....inanılmazdır Çörtük Suyu ....Akciğerlerde hangi sıkıntı olursa olusun buradaki Çingevenli çay çok faydalıdır. Atraganus membran aseus bugün tıp çevreleri tarafından kabul gören en önemli bitkilerden biridir. Tek başına değil içinde melisa ofisinialis, içinde harika hibiskus, harika kuşburnu gibi bitkiler de bulunur ....işte biz diyoruz ki oksijen almanıza en önemli engeller nelerdir, bunlardan kurtulun.. işte bu setin içindeki önemli bir komponet .Nicdur.Yani Nicdur normalde 99 TL 'lik bir ürün. Ama bu Set'te ücretsiz. İçinde 60 tablet var. Bir hafta boyunca, sigara içmeden dilinzin üzerine saatte bir tablet koyun, sigarayı bırakma olasılığınız %98....işte bu Set'teki Nicdur size sigarayı bıraktırır. Bu Set'in içindeki Okaliptus nefesinizi açar, sizi rahatlatır, bu setin içindeki kapsüller müthiştir. Akciğerler tepeden tırnağa yenileriniz."
Yine söz konusu yayın esnasında, " Akciğer Bitkisel Karışım Hediye. Nicdur Hediye. Bilgi ve Danışma Hattı 0212 470 20 20-130 TL Ücretsiz kargo K.D.V Dahil " ibarelerinin ekrana getirildiği görülmüştür.
Yukarıda belirtilen ifadeler değerlendirildiğinde; Böbrek Destek Seti'nin, böbrek yetmezliğine, böbreklerde taşlanma, iltihap ve tüm böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiği, Akciğer Seti'nin ise bronş iltihabına, bronşit, bronşektazi, pünomani, anfizem, midede asit artışı, gastrit, ülser gibi rahatsızlıklara faydalı olduğu iddia edilmektedir. Ayrıca Set'in içinde bulunan Nicdur adlı ürünün sigara alışkanlığını bırakmaya etkili olduğu ileri sürülmektedir. Bu bağlamda, bitkisel gıda takviyesi olduğunun belirtilmesine rağmen "Böbrek Destek Seti" ve "Akciğer Destek Seti" adlı bitkisel ürünlerin sağlık beyanıyla tanıtım ve satışının yapıldığı, hastaların bitkisel tedavileri kullanmaya teşvik edildiği anlaşılmaktadır. Sağlık Bakanlığı'nın ilgi yazıları incelendiğinde, bitkisel gıda takviyelerinin bu şekilde tanıtım ve satışının yapılmasının toplumu yanıltıcı ve tüketicilerin çıkarlarına zarar verici nitelikte olduğu kanaatine varılmıştır.”
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
PARK TV yayın kuruluşunun; 6112 sayılı Kanun'un 9 uncu maddesinin altıncı fıkrasının (c) bendi hükmünü ihlal ettiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe:Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın yazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca yapılan değerlendirmesi neticesinde;
Söz konusu yayına ait deşifre kayıtlarının ve ilgili video görüntülerinin tetkikinde; tanıtımı yapılan bitkisel ürünün sağlık beyanıyla tanıtım ve satışının yapıldığı ve hastaların bitkisel tedavileri kullanmaya teşvik edildiği anlaşılmıştır. Yayının bu haliyle izleyiciyi aldatıcı, yanıltıcı, abartılı ve izleyicinin sağlığına ve çıkarlarına zarar verici nitelikte olduğu dikkate alındığında 6112 sayılı Kanun'un 9 uncu maddesinin altıncı fıkrasının (c) bendi hükümlerini ihlal edildiği sabit görülmüştür.
Söz konusu kuruluşa 01.04.2013 tarihli yayını nedeniyle evvelce Üst Kurulun 17.04.2013 tarih ve 2013/24 sayılı toplantısında alınan 74 nolu kararıyla 6112 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin 6 ncı fıkrasının (c) bendi uyarınca uyarı yaptırımı uygulandığı Üst Kurul kayıtlarından anlaşıldığından; 6112 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin 6 ncı fıkrasının (c) bendini tekraren ihlali nedeniyle, Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca, anılan Yayın Kuruluşu hakkında “İdari Para Cezası” yaptırımının uygulanması gerektiği, kanaatine varılmıştır.
1- İhlalin tespit edildiği tarihi itibariyle kuruluşun Ekim 2013 ayına ait ticari iletişim gelir beyanının 5.500,00 Türk Lirası olduğu değerlendirilerek, televizyon kuruluşları için idari para cezası 10.000 (onbin) ( 2013 yılı için yeniden değerleme oranına göre belirlenen 11.886 -onbirbinsekizyüzseksenaltı - ) Türk Lirasından az olamayacağından 11.886 TL. İDARİ PARA CEZASI UYGULANMASINA,
2- İdari para cezasının tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde Üst Kurulun T.C. Ziraat Bankası Bilkent Şubesi, Ankara TR 84000 100 1762 00 999999-5001 no’lu hesabına “6112 sayılı kanunun 32 nci maddesine göre ödenen para cezasıdır” şerhiyle ödenmesi gerektiği veya 6112 sayılı kanunun 32 inci maddesinin dokuzuncu fıkrası uyarınca tebliğden itibaren en geç onbeş gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava açılabileceğinin, kanun yoluna başvurmadan önce peşin ödeme yapılması halinde, 5326 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin altıncı fıkrası uyarınca cezanın dörtte üçünün tahsil edileceğinin ve taksitlendirme talebinde bulunabileceğinin, peşin ödemenin kanun yoluna müracaat hakkını engellemeyeceğinin, belirtilen süre içerisinde ödenmeyen ve kesinleşen idari para cezasının 21/7/1953 tarihli ve 6183 Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil edilmek üzere Maliye Bakanlığınca belirlenecek tahsil dairesine gönderileceğinin bildirilmesine,
Oy birliği ile karar verildi.


Full & Egal Universal Law Academy