RTÜK - Karar No: 147 - Karar Tarihi: 23.10.2013
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 23.09.2013 tarihli ve 2634 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“HM yayın kuruluşu tarafından 13.09.2013 tarihinde, 09.51.48 ile 09.58.34 saatleri arasında yayımlanan reklam kuşağında, Dr. Ömer Coşkun tarafından hazırlanan "Eklem Destek Seti", "Şeker Destek Seti" ve "Kansızlık Destek Seti" adlı ürünlerin tanıtımı yapılmıştır.
Söz konusu reklam kuşağında ilk önce,kireçlenme, kronik bel ağrıları, yumuşak doku hastalıkları ile omuz ve dirseklerdeki rahatsızlıklarda gönül rahatlığıyla kullanılabileceğiiddia edilen ve "Yıllardır çektiğiniz, bitmek bilmeyen eklem ağrılarınız son bulsun" sloganı ile pazarlanan Eklem Destek Seti adlı ürünün tanıtımı yapılmıştır. Bu tanıtımın ardından; romatizma, bacaklarda ağrı ve uyuşma şikayetleri nedeniyle 3 ay Eklem Destek Seti kullandığını, söz konusu ürün sayesinde rahatsızlıklarından eser kalmadığını belirten Cennet Taşçıoğlu adlı hasta ile yapılan mülakat ekrana gelmiştir.
Eklem Destek Seti'nin ardından, Şeker Destek Seti adlı ürünün tanıtımına geçilmiştir. Söz konusu tanıtımda konuşan Ömer Coşkun,şeker hastalığına bağlı olarak görülen ağız kuruluğu ve güçsüzlük gibi rahatsızlıkları olanlara, mezkur ürünü tavsiye etmiştir. Coşkun'un ürün hakkındaki açıklamalarından sonra, 17 yıldır şeker hastası olan ve şekere bağlı olarak halsizlik, susuzluk ve gözlere perde inmesi gibi rahatsızlıklar yaşadığını ifade eden Remzi Yıldız adlı bir şahısla yapılan mülakat yayımlanmıştır. Tıbbi tedavi görmesine rağmen, durumunda bir düzelme olmadığını belirten Yıldız,Şeker Destek Seti'ni 4-5 ay kullandıktan sonra, şekerinin 600'lerden 150'lere kadar düştüğünüifade etmiştir.
Şeker Destek Seti'nin hemen ardından, bu kez de Kansızlık Destek Seti adlı bir başka ürünün tanıtımına geçilmiştir. Kansızlık Destek Seti'nin,kansızlığın neden olduğu yorgunluk, bitkinlik, üşüme hissi, iştahsızlık, baş dönmesi, nefes darlığı ve saç dökülmesi gibi rahatsızlıkların önlenmesinde önemli bir destek ürünü olduğu ifade edilentanıtımın ardından; baş ağrısı, halsizlik, gözlerde problem ve kansızlık gibi şikayetleri nedeniyle 3 aydır "Kansızlık Seti", "Göz Seti", Migren Seti" ve "Gastricare" adlı ürünleri kullandığını söyleyen Dilek Aydoğan adlı şahısla yapılan mülakat ekrana gelmiştir. Aydoğan,bahsi geçen ürünleri kullandıktan sonra bütün sıkıntılarının düzeldiğiniifade etmiştir.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun 13.02.2013 tarih ve 18816847 sayılı yazısında, bazı TV ve radyo kanallarının reklam veya programlarında gıda takviyelerinin, muhtelif hastalıklara iyi geldiği şeklindeki sağlık beyanıyla tanıtımı ve satışının yapıldığı, bu tanıtımlarda ürünleri kullandığını ve faydalı olduğunu beyan eden kişilerin seçildiği, bu programlarda kamuoyunun yakından tanıdığı doktor unvanlı Mustafa Eraslan ve Ömer Coşkun gibi sağlık mensuplarının rol aldığı, yayınlarda hastaların bitkisel ürünleri kullanmaya teşvik edildiği, hastaların tıbbi tedaviden uzaklaştırıldığı ve yüksek maliyetli ürünleri kullanmak zorunda bırakıldığı belirtilmiştir.
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun yazısından da hareketle, muhtelif hastalıklara iyi geldiği iddia edilen ürünlerin tanıtımına yönelik söz konusu yayının, toplumun genel sağlığına zarar verebilecek davranışları teşvik ettiği; izleyiciyi yanıltıcı, istismar edici ve izleyicilerin sağlığına ve çıkarlarına zarar verici nitelikte olduğu kanaatine ulaşılmıştır."
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Söz konusu yayın ile 6112 sayılı Kanun’un 9 uncu maddesinin altıncı fıkrasının (c) bendi hükmünün ihlal edildiği, kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe :Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nınyazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Söz konusu yayının T.C. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun bitkisel gıda takviyelerinin mevzuata uygun olmayan bir şekilde reklam ve tanıtımıyla ilgili yazısı kapsamında değerlendirilmesi neticesinde, rapora konu yayında, geliştirilen bitkisel ürünler hakkında tedavi edici olduğu iddiası ile bilgiler verilmek suretiyle yayıncı kuruluşun, “Yanıltıcı olmamak ve tüketicinin çıkarlarına zarar vermemek” şeklindeki yayıncılık ilkesinin ihlal edildiği sabit görülmüştür.
Söz konusu kuruluşa 07.04.2013 tarihli yayını nedeniyle evvelce Üst Kurulun 30.04.2013 tarih ve 2013/27 sayılı toplantısında alınan 32 nolu kararıyla 6112 Sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin altıncı fıkrasının (c) bendi uyarınca uyarı yaptırımı uygulandığı Üst Kurul kayıtlarından anlaşılmıştır.
Bu itibarla, 6112 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin altıncı fıkrasının (c) bendinin tekraren ihlali nedeniyle, Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca, anılan Yayın Kuruluşu hakkında “İdari Para Cezası” yaptırımının uygulanması gerektiği, kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere; HM logosuyla yayın yapan “KAFUL RADYO VE TELEVİZYON İLETİŞİM REKLAM YAYINCILIK A.Ş.” unvanlı kuruluş hakkında;6112 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin altıncı fıkrasının (c) bendinde belirtilen “Yanıltıcı olmamak ve tüketicinin çıkarlarına zarar vermemek.”hükmünün tekraren ihlali nedeniyle, aynı Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca;
1- İhlalin tespit edildiği tarihi itibariyle kuruluşun Ağustos 2013 ayına ait ticari iletişim gelir beyanının 3.000,00 Türk Lirası olduğu değerlendirilerek, televizyon kuruluşları için idari para cezası 10.000 (onbin) ( 2013 yılı için yeniden değerleme oranına göre belirlenen 11.886 -onbirbinsekizyüzseksenaltı - ) Türk Lirasından az olamayacağından 11.886 TL. İDARİ PARA CEZASI UYGULANMASINA,
2- İdari para cezasının tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde Üst Kurulun T.C. Ziraat Bankası Bilkent Şubesi, Ankara TR 84000 100 1762 00 999999-5001 no’lu hesabına “6112 sayılı kanunun 32 nci maddesine göre ödenen para cezasıdır” şerhiyle ödenmesi gerektiği veya 6112 sayılı kanunun 32 inci maddesinin dokuzuncu fıkrası uyarınca en geç onbeş gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava açılabileceğinin, kanun yoluna başvurmadan önce peşin ödeme yapılması halinde, 5326 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin altıncı fıkrası uyarınca cezanın dörtte üçünün tahsil edileceğinin ve taksitlendirme talebinde bulunabileceğinin, peşin ödemenin kanun yoluna müracaat hakkını engellemeyeceğinin, belirtilen süre içerisinde ödenmeyen ve kesinleşen idari para cezasının 21/7/1953 tarihli ve 6183 Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil edilmek üzere Maliye Bakanlığınca belirlenecek tahsil dairesine gönderileceğinin bildirilmesine,
Oy birliği ile karar verildi.


Full & Egal Universal Law Academy