RTÜK - Karar No: 12 - Karar Tarihi: 24.09.2013
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 15.08.2013 tarihli ve 2270 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
"Kanal A medya hizmet sağlayıcıda, gazeteci Melih Altınok tarafından hazırlanıp sunulan, Türkiye'nin siyasi gündeminin nabzını tutan, siyaset ve politika dünyasından farklı konuklarla Çarşamba akşamları ekrana gelen "Hangi Taraf?" isimli bir program yayınlanmaktadır. CHP Genel Başkan Yrd. Bülent Tezcan vekili Av.Mustafa Kemal Çiçek, Kurulumuza gönderdiği dilekçe ile, 31.07.2013 tarihli bölüme konuk edilen, CHP eski MYK Üyesi Savcı Sayan'ın bazı yorumları hakkında şikayette bulunarak, 6112 sayılı Yasa'mızın 8.maddesinin (ç), (ı) ve (ş) bentleri gözönüne alınarak değerlendirilmesini talep etmiştir. Konuk Savcı Sayan ile eski CHP ve yeni CHP arasındaki fark, Deniz Baykal dönemi ile Kemal Kılıçdaroğlu dönemi, gezi olayları gibi konuların masaya yatırıldığı program izlenmiş ve sunucu Melih Altınok'un "...şimdi Baykal'a çok yakın bir isimdiniz. Hatta onun yanında kararlılıkla duran isimlerdendiniz, şunu da gördük. Baykal'ın... bu işte olaylar, kaset skandalı ortaya çıktığında, komplosu ortaya çıktığında, ben de onu komplo görenlerdenim, partideki dizayn için, bir çok isim Baykal'ın yanında duruyor gibi durdu sayın Baykal'ın, ama ertesi gün hemen Baykal'ın karşısında açıklamalar yaptılar, aday oldular, hatta sayın Kılıçdaroğlu da yani 'mümkün değil, düşünmüyorum' falan dedi, partinin başına geldi. O yüzden Baykal'ın görüşlerini, gündeme dair görüşlerini de takip ettiğinizi biliyorum. Sayın Baykal geziye dair nasıl yaklaşıyor, gezi olaylarına?" şeklinde bir soru yöneltmesi üzerine Uzman raporunda deşifresi verilen diyalogun ekrana yansıdığı görülmüştür.
Söz konusu diyalog içerisinde Savcı Sayan "...Net olacaksınız, dik olacaksınız, dürüst olacaksınız, şeffaf olacaksınız, hani siz halka yarın öbürsü gün, ben şunu yapacağım dediğiniz zaman, o zaman halk da size güvenmez, halk diyecek ki, 'siz kendi Genel Başkanınızı sattınız, kendi Genel Başkanınıza sahip çıkamadınız, bize mi sahip çıkacaksınız?'. O zaman yarın. İngilizler de gelse, güçlü olsa, hepiniz İngilizlere karşı bayrak açacaksınız, biz size teslim olduk diyeceksiniz....Siz bir insana inanmışsanız, onunla birlikte siyaset yapmışsanız, onun sayesinde milletvekili olmuşsanız, belediye başkanı olmuşsanız, bu insanın başına bir olay geldiği zaman ilk siz terk ediyorsanız, siz kalleşsiniz. Siz her yerde kalleşsiniz, solcu da olsa kalleşsiniz, sağcı da olsa kalleşsiniz, siz İslamcı da olsa kalleşsiniz," ve "Ben Baykal'la 20 sene çalıştım, Gençlik Kolları'ndan bu güne ve o gün orada isyanım vardı. Belki elimde bir silah olsaydı, orada hepsini tarardım. Niye biliyor musun? O insanların kalleşliklerinden dolayı, o insanların...." ifadelerini kullanmıştır. Sayan'ın yukarıda belirtilen ifadelerinde eski bir CHP'li olarak özeleştiride bulunduğu, eski CHP Gn. Bşk. Deniz Baykal'ın yakın çalışma arkadaşlarının vefalı davranmadıklarını belirtirken, genel bir yaklaşım içinde olduğu, herhangi bir kişiyi hedef alarak ve isim vererek doğrudan itham etmediği görülmüştür."
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Kanal A medya hizmet sağlayıcının söz konusu yayınının bir bütün olarak değerlendirilmesi neticesinde 6112 sayılı Kanun'a aykırı herhangi bir hususun bulunmadığı kanaatinin Daire başkanlığınca belirtildiği
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, 19.09.2013 tarihli toplantıda karar yeter sayısına ulaşılamadığndan konunun bu haftaya kaldığı anlaşılmaktadır.
Gerekçe :Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nınyazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Her ne kadar Daire Başkanlığınca söz konusu yayında 6112 sayılı Kanun'a aykırı herhangi bir hususun bulunmadığı kanaati belirtilmiş ise de; program konuğu tarafından, eski CHP Genel Başkanı Deniz BAYKAL eksenli olarak kullanılan ifadelerin suçlayıcı, gerçeklik ve doğruluk ilkelerine aykırı ve toplumda yanlış kanaat oluşmasına neden olabilecek bir nitelik taşıdığı anlaşılmakla, söz konusu yayında Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi hükmünün ihlal edildiği değerlendirilmiştir.
Bu itibarla, 6112 sayılı Kanun'un 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinin ilk defa ihlali nedeniyle, Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca, anılan Yayın Kuruluşu hakkında “Uyarı” yaptırımının uygulanması gerektiği, kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları yukarıda izah olunduğu üzere; KANAL A logosuyla yayın yapan KTV YAYINCILIK VE REKLAM SANAYİ TİC. A.Ş. unvanlı kuruluşunun bahse konu yayını ile; 6112 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde yer alan; “Tarafsızlık, gerçeklik ve doğruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak zorundadır;…” hükmünü ihlal etmesi nedeniyle, aynı Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre UYARILMASINA, aynı yayın ilkesinin tekraren ihlali halinde, Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan; “Uyarının ilgili kuruluşa tebliğinden sonra ihlalin tekrarı halinde medya hizmet sağlayıcıya ihlalin ağırlığı ve yayının ortamı ve alanı göz önünde bulundurularak, ihlalin tespit edildiği aydan bir önceki aydaki brüt ticari iletişim gelirinin yüzde birinden üçüne kadar idari para cezası verilir.” hükmü uyarınca idari para cezası yaptırımı uygulanacağının yapılacak tebligatta bildirilmesine, Üst Kurul Başkanı Davut DURSUN ve Üst Kurul Başkan Vekili Hasan Tahsin FENDOĞLU ile Üst Kurul Üyeleri Hamit ERSOY ve Nurullah ÖZTÜRK’ün karşı oylarıyla, oy çokluğuyla karar verildi.


Full & Egal Universal Law Academy