RTÜK - Karar No: 102 - Karar Tarihi: 19.06.2013
Karar Dilini Çevir:



Üst kurul Başkanı Davut DURSUN'un gündem dışı olarak;
" İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 19.06.2013 tarihli ve 1775 sayılı yazısının gündeme alınmasını öneriyorum." şeklindeki beyanına istinaden yapılan oylamada, konunun gündeme alınmasına Üst Kurul Üyesi Hülya ALP'in karşı oyuyla, oy çokluğu ile karar verilerek görüşmelere geçilmiştir.
İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 19.06.2013 tarihli ve 1775 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu uzman raporunda;
Ulusal 1 Yayın Kuruluşu'nun 15.06.2013 tarihle yayınında, 20.26 ile 06.25 saatleri arasında canlı olarak yayımlanan "Özel Yayın" adlı programda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin "Taksim Meydanı'nı Yayalaştırma Projesi" kapsamında yapılan düzenlemelerle ilgili olarak, kimi yurttaşlarca başlatılan protesto eylemleri konu edilmiştir. Sunuculuğunu Can Karadut'un yaptığı programın 23.07.12 ile 23.07.52 saatleri arasındaki 40 saniyelik bölümünde, kanalın muhabiri ile canlı bağlantı yapılmıştır. Söz konusu bağlantı esnasında muhabir, polisin kullandığı biber gazı nedeniyle İstanbul Taksim'de faaliyet gösteren Divan Otel'in lobisine sığınan protestocuların arasında çekim yapmakta, Otel'in lobisinde yaşananları izleyicilerle paylaşmaktadır. Bu esnada, olay yerinde bulunan bir gösterici ile muhabir arasında şu şekilde bir diyalog geçmiştir:
Muhabir - Yurttaşlar şu anda isyan eder durumdalar. Polisin, polisin bu bölgeye müdahalesine isyan ediliyor. Vatandaş - Nerede başbakan? Muhabir - Sizi böyle alabilir miyim? Sizi böyle alalım.
Vatandaş - Nerede? Bu zulüm nerede, niye bu zulmü yapıyor bize?
Muhabir - Yavaş, yavaş, sakin, bir saniye, bir saniye. Neler yaşandı burada, neler yaşandı?
Vatandaş - Çocuklarımız ne yaptı?Başbakan, cehennem olasıca başbakan, nerdesin? Sen çocuklarını bu duruma düşür inşallah, sen halkın anası (yayın 5 saniyeliğine gidip geliyor) senin gibi ülkeyi satıp savmadı, yeter senin yaptığın,Allah belanı versin, siktir ol başımızdan.(Bu esnada yayın kesilmekte ve sözü, stüdyoda bulunan Can Karadut almaktadır.)
Can Karadut (Sunucu) - Evet, yurttaşların tepkisi de vardı ve zaman zaman yayını sizlere yansıtmakta da zorlanıyoruz sevgili seyirciler.(klip 1)
Canlı olarak yayınlanan söz konusu program esnasında, özellikle de canlı bağlantı sırasında, fikirlerine başvurulan şahısların bu tarz düzeysiz ve kaba ifadeleri kullanma ihtimallerinin yüksek olduğu dikkate alınıp, bu konuda normalden daha özenli olunması gereği açıktır. Her ne kadar, söz konusu küfürlü ifadelerin kullanılmasından sonra yayın kesilip stüdyoya dönüldüyse de, bu durum yayıncının sorumluluğunu ortadan kaldırmamaktadır. Canlı yayınlarda bu tarz ifadelerin engellenmesi adına, yayıncı kuruluşların yayın geciktirme imkanı sağlayan teknik cihazlar da kullandıkları göz önünde bulundurulduğunda, yayıncı kuruluşun bu konuda gereken özeni göstermediği anlaşılmaktadır. Yayın sırasında dikkat çekici bir husus da ne muhabir ne de stüdyoya dönüldüğünde sunucu tarafından söylenen bu ağır sözler nedeniyle özür dilenmemiş, görüşüne başvurulan vatandaşın sözlerine herhangi bir tepki gösterilmemiştir. Dolayısıyla yayıncı tarafından; bu sözlerin söylenmesinden bir rahatsızlık duyulduğunu belirtir bir tavır içerisine girilmediği görülmüştür. " Şeklindeki değerlendirmelere yer verildiği,
Anılan yayında 6112 sayılı kanunun 8/1-m bendinin ihlal edildiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurul’a havale edildiği anlaşılmaktadır.
Gerekçe : Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın yazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Söz konusu yayına ait deşifre kayıtlarının tetkikinde; Türkçe'nin düzeysiz ve kaba bir biçimde kullanıldığı anlaşılmakla, Kanunun 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (m) bendinin ihlal edildiği sabit görülmüştür.
Anılan kuruluşa 23.12.2012 tarihli yayını nedeniyle evvelce Üst Kurulun 10.01.2013 tarih ve 2013/03 sayılı toplantısında alınan 28 nolu kararıyla6112 sayılı Kanunun 8 maddesinin birinci fıkrasının (m) bendi uyarınca uyarı yaptırımı uygulandığı Üst Kurul kayıtlarından anlaşıldığından; 6112 sayılı Kanunun 8 maddesinin birinci fıkrasının (m) bendini tekraren ihlali nedeniyle, Kanunun 32 nci maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca, anılan Yayın Kuruluşu hakkında “İdari Para Cezası” yaptırımının uygulanması gerektiği, kanaatine varılmıştır.
1- İhlalin tespit edildiği tarihi itibariyle kuruluşun Mayıs 2013 ayına ait ticari iletişim gelir beyanının 69.384,42 Türk Lirası olduğu değerlendirilerek, televizyon kuruluşları için idari para cezası 10.000 (onbin) ( 2013 yılı için yeniden değerleme oranına göre belirlenen 11.886 -onbirbinsekizyüzseksenaltı - ) Türk Lirasından az olamayacağından 11.886 TL. İDARİ PARA CEZASI UYGULANMASINA,
2- İdari para cezasının tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde Üst Kurulun T.C. Ziraat Bankası Bilkent Şubesi, Ankara TR 84000 100 1762 00 999999-5001 no’lu hesabına “6112 sayılı kanunun 32 nci maddesine göre ödenen para cezasıdır” şerhiyle ödenmesi gerektiği veya 6112 sayılı kanunun 32 inci maddesinin dokuzuncu fıkrası uyarınca en geç onbeş gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava açılabileceğinin, kanun yoluna başvurmadan önce peşin ödeme yapılması halinde, 5326 sayılı Kanunun 17 nci maddesinin altıncı fıkrası uyarınca cezanın dörtte üçünün tahsil edileceğinin ve taksitlendirme talebinde bulunabileceğinin, peşin ödemenin kanun yoluna müracaat hakkını engellemeyeceğinin, belirtilen süre içerisinde ödenmeyen ve kesinleşen idari para cezasının 21/7/1953 tarihli ve 6183 Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil edilmek üzere Maliye Bakanlığınca belirlenecek tahsil dairesine gönderileceğinin bildirilmesine,
Üst Kurul Üyeleri Hülya ALP, Esat ÇIPLAK, Süleyman DEMİRKAN ve Ahmet YILDIRIM'ın karşı oylarıyla, oy çokluğu ile karar verilmiştir.


Full & Egal Universal Law Academy