RTÜK - Karar No: 100 - Karar Tarihi: 29.05.2013
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 08.05.2013 tarihli ve 1181 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
Tuna Shopping TV, 24 saat elektronik eşya, kozmetik, oyuncak, sağlık ve spor malzemeleri, bilgisayar, telefon ve ev aletlerinin pazarlamasının yapıldığı bir Yayın Kuruluşudur. Yapılan incelemede 03.05.2013 tarihinde 10:08, 11:48, 13:18, 16:16, 19:36, 20:33 saatlerinde, Dr.Hijy'nin Beautiful Pembe Maske ve Salyangoz Salgı Özlü Alizze kreminden oluşan güzellik setinin tanıtımı yapılarak söz konusu güzellik setinin, önerildiği şekilde ve düzenli olarak kullanılması durumunda, sivilce ve oluşturduğu izler, cilt lekeleri, ciltteki kırışıklıklar, yüzdeki siyah noktalar gibi cilt problemlerini kısa sürede iyileştirdiği anlatılmıştır. Bu durumu kanıtlamak için de sözü edilen seti kullanan ve faydasını gören bayanların ifadeleri ekrana getirilmiştir. Bunun yanı sıra bu güzellik seti kampanyasından yararlanmak ve bu fırsatı kaçırmak istemeyenlerin 0216 645 0 645 nolu telefonu araması gerektiği hem sesli hem yazılı ifadelerle tanıtım süresinde yayınlanmıştır. Dolayısıyla bu yayının, T.C. Sağlık Bakanlığı'nın yazısında ifade edilen hususları ihlal edici nitelikte olduğu düşünülmektedir.
Reklam yayınının deşifresi Uzman raporu ile sunulmuş olup, arka sesten aşağıdaki ifadeler yayınlanarak, söz konusu kremin cilt problemlerine yönelik tedavi amaçlı kullanılabileceği vurgulanmıştır.
"Artık cilt problemleriniz kabus olmaktan çıkıyor. Sağlık ve güzellik uzmanı Dr.Hijy ile yaza güzel başlamak ve güzel bir yaz mevsimi geçirmek sizin de hakkınız. Vücudumuzdaki lekeler yüzünden tatile çıkmaktan korkmanıza gerek yok. Cildinizdeki sivilce lekelerini kapatmak için kullandığınız makyaj malzemeleri yüzünden paranızı çöpe atmayın. Cildinizdeki kırışıklıkların giderilmesi için ameliyat masasına yatmanıza da gerek yok. Artık bu problemleriniz sorun olmaktan çıkacak. Dr.Hijy Beautiful Pembe Maske ve Salyangoz Salgı Özlü Alizze kremle doğal güzelliğinize kavuşacaksınız. Alizze kremin içindeki alantoin maddesi, tıpkı salyangozun kırılan kabuğu onardığı gibi cildinizdeki problemleri de onarıcı özelliğe sahip. Alizze kremi harika bir ürün haline getiren bu özellik sayesinde düzenli kullanımda cildinizdeki lekelerin, kırışıklıkların zamanla yok olduğunu göreceksiniz. Deneylerde Alizze krem uygulanan bir çok cilt rahatsızlığında cildin kısa sürede onarıldığı ve yeni bir görünüme kavuştuğu görüldü. Etkisi bilimsel olarak da kanıtlanmış olan Dr.Hijy Salyangoz Salgı Özlü Alizze krem, yaşlanmayı geciktirerek cilde ipeksi bir görünüm kazandırıyor.
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Anılan yayında 6112 sayıl Kanun'un 9/6-c maddesi hükmünün ihlal edildiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe: Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın yazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun 13.02.2013 tarih ve 18816847 sayılı yazısında tedavide etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmamış olan bitkisel gıda takviyeleri ile ilgili bu yayınlarda program sunucu ve katılımcılarının ve program jeneriklerinin sürekli olarak hastaları bitkisel tedavileri kullanmaya teşvik ettiği ve yayınların hastaların tıbbi tedaviden uzaklaşmasına neden olmasının yanı sıra hastaları yüksek maliyetli ürünleri de kullanmak zorunda bıraktığı ve reklamları yapanların gerçek amacının tüketicilere fayda sağlamaktan ziyade dolandırıcılık olduğunun düşünüldüğü ifade edilmektedir. Söz konusu yayında, sağlık sorunu olan akne, leke gibi sorunları çözeceği iddiası ile tanıtımı yapılan ürünün halk sağlığının tehdit edici yönünün bulunması ve tüketicilerin yanıltılarak istismar edilmesi nedeni ile 6112 sayılı Kanun’un 9 uncu maddesinin 6 ncı fıkrasının (c) bendinin ihlal edildiği sabit görülmüştür.


Full & Egal Universal Law Academy