RTÜK - Flash TV Yayın Kuruluşunda 22.07.2013 tarihinde saat 19:15:00'de yayınlanan Flash Ana Haber Bülteni (FLASH TV- GÖKTUĞ ELEKTRONİK YAY. SAN VE TİC. İŞL. A.Ş.) - Karar No: 20
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 15.08.2013 tarihli ve 2269 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“Flash TV Yayın Kuruluşu!nda 22.07.2013 tarihinde saat 19:15:00 'de Flash Ana Haber Bülteni yayınlanmıştır.
Söz konusu bültende, oyuncu Şafak Sezer'in Gezi Parkı eylemlerine katılımından dolayı Başbakan Erdoğan'dan özür dilediği haberine yer verilmiştir. Sezer'in gezi parkı eylemleri doruk noktasında iken, o eylemlerin en çetin geçtiği Dolmabahçe'de hem direnişe destek verdiği hem de en ön safta polise karşı durduğunun anlatıldığı haberde sunucu;"İşte bu görüntüsüyle Sezer eylemcilerin ve eyleme destek verenlerin övgüsüne mazhar olmuştu. Ancak şimdi o Şafak Sezer gitti. Başbakan Erdoğan'ın yanında dizlerini çöküp, gezi parkı eylemlerine katıldığı için özür dileyen Şafak Sezer geldi."ifadelerini kullanmıştır.(Klip 1)
Şafak Sezer'in iftar yemeğinde Başbakanla çekilen fotoğraflarına, dizi ve filmlerinden görüntülerine de yer verilen haberin son bölümünün deşifresi şöyledir:
"Valla Şafak Sezer gezi parkı eylemlerine katıldığı için Başbakan'dan özür dileyene kadar sette dövdüğü iddia edilen emek işçilerinden özür dileseydi daha şık olurdu. Ünlü komedyen bu özürle birlikte yeni projeleri için Kültür Bakanlığı'ndan hatırı sayılır bir para alır mı şimdilik soru işareti. Ama yaptığı neredeyse bütün işlerinde küfrün bini bir para olan Sezer kendini daha çok değiştirmeli. Bir özürle bin günah af olmaz sonuçta. Neyse! durum akla üstad Barış Manço'nun güzel bir şarkısını getiriyor. Dünya dönüyor dostlar ben dönmüşüm çok mu."(Klip 2)
Yukarıdaki ifadelerde görüldüğü üzere bültende, haber ve yorum birbirine karıştırılmış, haberin tarafsızlığı ilkesi hiçe sayılmış ve habere katılan yorumlarla toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olunmuştur. Haber spikeri bir haber sunma yerine haber içeriğinin dışına çıkarak eleştiri sınırlarını zorlamış, Şafak Sezer'in Başbakanla görüşmesinin menfaat sağlamaya yönelik bir çaba olduğunu ima hatta iddia etmiş, dolayısıyla da tarafsızca haber verme sorumluluğunu yerine getirmemiştir.
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Flash TV Yayın Kuruluşu'nun söz konusu yayınıyla 6112 sayılı Kanun'un 8. maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendinde belirtilen"Tarafsızlık.........ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak zorundadır.."hükmünü ihlal ettiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe :Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nınyazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Her ne kadar Daire Başkanlığı’nca, söz konusu yayın ile 6112 sayılı Kanun'un 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendindeki; "Tarafsızlık, … ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat oluşumuna engel olmamak zorundadır…" hükmünün ihlal edildiği belirtilmiş ise de; söz konusu yayına ait deşifre kayıtlarının tetkikinde; yayına konu olayın haberinin verilişinde işin magazinsel boyutuna ağırlık verildiği, toplumda ün sahibi birine ait haberin bu şeklinin tolere edilebileceği, kaldı ki haberin bu şekliyle tarafsızlık ilkesini ihlal boyutuna da ulaşmadığı değerlendirilmekle, rapora konu yayında ihlal bulunmadığı kanaatine varılmıştır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere; FLASH TV logosuyla yayın yapan GÖKTUĞ ELEKTRONİK YAY. SAN VE TİC. İŞL. A.Ş. hakkında, bahse konu yayını nedeniyle, 6112 sayılı Kanun kapsamında herhangi bir İDARİ YAPTIRIM UYGULANMASINA YER OLMADIĞINA, oy birliği ile karar verildi.


Full & Egal Universal Law Academy