RTÜK - EGEM TV'nin 04.05.2013 tarihinde 18:00-24:00 saatleri arasındaki programları - Karar No: 85
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 03.06.2013 tarihli ve 1626 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
24.05.2013 tarih ve 14821 sayılı Mesut Keskin’in şikayet dilekçesi incelenmiş, 5 ayrı konuda şikayette bulunulduğu görülmüştür. İlgide kayıtlı şikayet dilekçesinde belirtilen bazı konular hakkında, 06.5.2013 tarih ve 12489 sayılı Evrak Akış ve Talimat Fişi ile gelen Sıdıka Şen'in şikayeti üzerine rapor düzenlenmiş ve 17.05.2013 tarih ve 1325 sayı ile Üst Kurula sunulmuştur. Bu nedenle şikayetin ilk iki maddesi yeniden değerlendirilmemiştir. Bununla birlikte diğer 3 şikayet konusundaki tespitler aşağıda açıklanmıştır.
Şikayetçi 04.05.2013 tarihinde 18:00-24:00 saatleri arasındaki programlarda "Haberler" logosunun kaldırılmadığını, bu nedenle programlarda haberler logosu kullanılarak izleyicilerin yanıltıldığını belirtmiştir. Yapılan incelemede şikayete konu tarihte saat 18:00-19:19 arasında ekranın sol alt köşesinde "Haber Hattı" ibaresinin sürekli kaldığı, saat 19:19'dan itibaren bu logonun kaldırıldığı belirlenmiş her iki bölüm klip yapılarak rapora eklenmiştir (egem haber hattı logosu/logosuz). Yayın sırasında çeşitli programlar yayınlanırken ekranda "Haber Hattı" logosunun kaldırılmasının unutulduğu ilk bakışta anlaşılmaktadır. Dolayısıyla şikayette belirtildiği gibi izleyicilerin bu logo nedeniyle yanıltılmasının mümkün olmadığı, yayıncının bunu herhangi bir art niyetle yapmadığı, zaten bu logonun yayın kuruluşuna bir çıkar ve fayda da sağlamayacağı düşünülmektedir.
Şikayetçi 7-8-9.05.2013 tarihinde saat 7:30-8:30 arasında EGEM TV'nin uydudan yayın yaptığının belirtildiği röportajlara yer verildiğini, bunun doğru olmadığını ve bu nedenle de izleyicilerin kandırılarak haksız rekabet edildiğini belirtmiştir. Yapılan incelemede her üç günde de 7:30-8:30 saatleri arasında haber bülteni yayınlanmadığı görülmüştür. Ancak söz konusu yayının 7.5.2013 tarihinde saat 19:59'da yayınlandığı belirlenmiştir. Yayın incelendiğinde EGEM TV'nin uydudan yayına başladığı yönünde röportajlar olduğu ve bunun Uşak ili için bir kazanç olacağının belirtildiği görülmüştür. İzin ve Tahsisler Dairesinin veritabanından bakıldığında Uşak ilinden yayın yapan EGEM TV'nin yerel TV yayın lisansı olduğu belirlenmiştir. Ancak bazı yayın kuruluşlarının ülkemizden lisanslı olmadığı halde yurt dışı lisansıyla yayın yaptığı bilinmektedir. Bu nedenle söz konusu kuruluşun uydu yayını yapıp yapmadığı konusunda net bir bilgi edinilememiştir.
Ayrıca şikayetçi tarafından her hafta salı günleri canlı olarak yayınlanan "Kent ve Gündem" adlı program 16.05.2013 tarihinde 10:30-12:30 arasında tekrarının yayınlandığı, ancak kuruluşun yayının tekrar olduğuna dair bir ibare kullanmadığı belirtilmiştir. Yapılan incelemede programın canlı ya da tekrar olduğunun belirtilmesini gerektirecek bir formatta olmadığı, dolayısıyla programın canlı ya da tekrar olduğu belirtilmemesinin izleyicileri yanıltıcı bir unsur içermediği değerlendirilmiştir (Kent ve Gündem). Ayrıca salı günleri canlı olarak yayınlandığı belirtilen programın 16.05.2013 tarihinden bir önceki salı günündeki bölümünün 16.05.2013 tarihindeki bölümle aynı olmadığı da görülmüştür (kent ve gündem 14.05.2013).."
Şeklinde değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
EGEM TV yayın kuruluşunun şikayete ilişkin konularda 6112 sayılı Kanunun herhangi bir maddesini ihlal etmediği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Karar : Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları yukarıda izah olunduğu üzere; şikayete konu yayında çeşitli programlar yayınlanırken ekranda "HABERLER" logosunun kaldırılmamasının ve "Haber Hattı" ibaresinin sürekli kalmasının sehven yayın yapıldığı ve "kandırma" kastının bulunmadığı, dolayısıyla şikayette belirtildiği gibi izleyicilerin bu uygulamalar nedeniyle yanıltılmasının mümkün olmadığı, yayıncının bunu herhangi bir art niyetle yapmadığı, zaten bu logonun yayın kuruluşuna bir çıkar ve fayda da sağlamayacağı , diğer yandan, mezkur programın canlı ya da tekrar olduğunun belirtilmesini gerektirecek bir formatta olmadığı, dolayısıyla programın canlı ya da tekrar olduğu belirtilmemesi hususunun da izleyicileri yanıltıcı bir unsur içermediği anlaşılmakla,
EGEM TV logosuyla yayın yapan EGEM TELEVİZYON YAYINCILIĞI A.Ş. hakkında, bahse konu yayını nedeniyle, 6112 sayılı Kanun kapsamında herhangi bir İDARİ YAPTIRIM UYGULANMASINA YER OLMADIĞINA, oy birliği ile karar verilmiştir.


Full & Egal Universal Law Academy