RTÜK - Atv Avrupa Yayın Kuruluşunda 02/05/2013 tarihinde saat 11.31’de yayınlanan “Reklamlar” (TURKUVAZ TELEVİZYON VE RADYO İŞLETMECİLİĞİ SAN. VE TİC. A.Ş) - Karar No: 78
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme: İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 09.05.2013 tarihli ve 1261 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan gelen yazıda; ulusal ve yerel bazda yayın yapan Tv ve Radyo kanallarında 'Gıda Takviyesi' adı altında üretilen bir çok ürünün sağlık beyanı ile tanıtım ve satışının yapıldığının tespit edildiğinden bahisle bu tür ürünlerin bir çok semptomlarda tedavi edici özelliğinin belirtilerek, yani sağlık beyanında bulunularak, tanıtım ve satışının yapıldığı belirtilmektedir. Tedavide etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmamış olan bitkisel gıda takviyeleri ile ilgili bu yayınlarda program sunucu ve katılımcılarının ve program jeneriklerinin sürekli olarak hastaları bitkisel tedavileri kullanmaya teşvik ettiği ve yayınların hastaların tıbbi tedaviden uzaklaşmasına neden olmasının yanı sıra hastaları yüksek maliyetli ürünleri de kullanmak zorunda bıraktığı ve reklamları yapanların gerçek amacının tüketicilere fayda sağlamaktan ziyade dolandırıcılık olduğunun düşünüldüğü ifade edilmektedir.
ATV AVRUPA isimli medya hizmet sağlayıcının 02.05.2013 tarihinde, saat 11.31'de yayınladığı reklam kuşağı içerisinde yer alan DAILY FORM isimli bitkisel ürünle ilgili doğrudan satış reklamı ilgi yazı ve 6112 sayılı Kanun doğrultusunda incelenmiştir.(Klip 1Daily Form) DAILY FORM'un tanıtımında; vücuttaki yağların parçalanmasına, metabolizmanın hızlanmasına, hazımsızlığa ve sindirimi kolaylaştırmaya faydasının olduğu ve bir antioksidan olması sebebiyle vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olma amacıyla kullanılabileceği, tamamen bitkisel olduğu, herhangi bir yan etkisinin olmadığı belirtilmektedir.
T.C Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'ndan izni bulunduğu duyurulan ürünün. vücuttaki yağ depolarının enerjiye dönüşmesine ve yağ oranının minimum seviyede kalmasına destek olduğu da belirtildikten sonra Bora Akçay isimli kişi DAILY FORM'un doğal bir zayıflama çayı olduğunu, içinde hiç bir katkı maddesinin bulunmadığını, dünyanın en güçlü bitkilerinden oluştuğunu, diğer zayıflama ürünlerinden farklı olarak işlenmemiş olduğunu, hiç bir kimyasal madde barındırmadığı için yan etkilere yol açmadığını, sabah içilen çayın dinçlik verdiğini akşam içilen çayın ise akşam saatlerinde yavaşlayan metabolizma hızının canlandırılmasına yaradığını, etken maddeler sayesinde vücuttaki ödemin atılmasına, bağırsak şikayetlerinin azalmasına katkıda bulunarak zayıflamaya yardımcı olacağını ve istenilen etkiye ulaşmak için en az iki ay kullanılması gerektiğini tekraren anlatmaktadır. Reklamın ilerleyen dakikalarında ileri yaşta bir kadın kullanıcı da çayın tadının çok güzel olduğunu, günde iki bardak içtiğini, şişkinlik ve gaz problemini gidermede çok yaralı bulduğunu anlattığı görülmektedir. Ürün hakkında olumlu ve izleyenleri bu çayı kullanmaya teşvik edici fikir beyan eden kullanımcıların çeşitli yaş gruplarından seçilmesiyle, ürünün herkesçe kullanılabileceği mesajının verilmesinin de hedeflendiği izlenimi edinilmektedir.
Yayın süresince ürüne ulaşılabilecek telefon numaralarının yanı sıra "www.biosell.tv" web sayfasının ismi de ekranda yer almaktadır. Söz konusu sayfa incelendiğinde DAILY FORM çayının yanı sıra başka karışımlardan oluşan çaylar, kozmetik setler, tabletler, yağlar ve sular, zayıflama, bal ve macunlar başlıkları altında diğer reklamı yasaklanan türde başka ürünlerin de satışının yapıldığı bir siteye ulaşıldığı tespit edilmiştir. Yayında ürünün Türkiye ve Avrupa'daki satış fiyatları ve ödeme koşulları açıklanmakta, okunması üç adet ve üstü siparişlerde french press bitki çayı demliğinin hediye verildiği belirtilmektedir.
Yukarıda yapılan tüm açıklamalar doğrultusunda; ATV AVRUPA isimli medya hizmet sağlayıcının, "vücuttaki yağların parçalanmasına, metabolizmanın hızlanmasına, hazımsızlığa ve sindirimi kolaylaştırmaya fayda eden ve bir antioksidan olması sebebiyle vücuttan toksinlerin atılmasını sağlayan, kuvvetli bitkilerin karışımından oluşmuş DAILY FORM çayı" gibi etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmamış bir ürünün sağlık beyanında bulunularak tanıtım ve satışının yapıldığı belirlenmiştir.
Şeklindeki değerlendirmelere yer verilmiş olduğu,
Anılan yayında 6112 sayıl Kanun'un 9/6-c maddesi hükmünün ihlal edildiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, anlaşılmaktadır.
Gerekçe: Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın yazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Her ne kadar Daire Başkanlığınca, rapora konu yayında, geliştirilen bitkisel ürünler hakkında tedavi edici olduğu iddiası ile bilgiler verilmek suretiyle yayıncı kuruluşun, “Yanıltıcı olmamak ve tüketicinin çıkarlarına zarar vermemek” şeklindeki yayıncılık ilkesinin ihlal edildiği belirtilse de, yayında tanıtımı yapılan ve zayıflatıcı olduğu iddia edilen ürününün, Sağlık Bakanlığı'nın İlgili yazısında belirtilen endikasyon ( hastada belirli bir tedavi veya müdahale uygulanmasına karar verilmesi gerektiren durum ya da emare ) grubuna dahil olduğuna dair elimizde somut bir veri de mevcut olmadığından, anılan ürünün bu kapsamda değerlendirilemeyeceği anlaşılmakla, mezkur yayında herhangi bir mevzuat ihlalinin olmadığı kanaatine varılmıştır.
Karar :Yapılan görüşmeler sonucunda, ayrıntıları ve gerekçeleri yukarıda izah olunduğu üzere; ATV AVRUPA logosuyla yayın yapan TURKUVAZ TELEVİZYON VE RADYO İŞLETMECİLİĞİ SAN. VE TİC. A.Ş hakkında, bahse konu yayını nedeniyle, 6112 sayılı Kanun kapsamında herhangi bir İDARİ YAPTIRIM UYGULANMASINA YER OLMADIĞINA, oy birliği ile karar verilmiştir.


Full & Egal Universal Law Academy