RTÜK - ALTAŞ TV Yayın Kuruluşunda 04.07.2013 tarihinde yayınlanan Akşam Ajansı isimli haber bülteni - Karar No: 29
Karar Dilini Çevir:



İnceleme ve Değerlendirme : İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nın 11.07.2013 tarihli ve 1973 sayılı yazısı ve eklerinin incelenmesi sonucunda;
Bahse konu yayına ilişkin Uzman Raporunda;
“ALTAŞ TV logolu Yayın Kuruluşu'nda, 04.07.2013 tarihinde saat 18:00'de Gülşah Ekinci'nin sunduğu Akşam Ajansı isimli haber bülteni ekrana getirilmiştir. Günün önemli gelişmelerinin izleyiciyle buluştuğu haber bülteninde saat 18:37'de Ekinci, "Sınırlarımız dışından haberlerle Akşam Ajansı'na devam ediyoruz. Rusya'da liseli kız öğrencilerin bir kıza uyguladıkları şiddet kameraya yansıdı. Görüntüler Rusya'da gündeme oturdu." diyerek haberi sunmuş ve bu habere ilişkin görüntüler ekrana yansımıştır.
Haber, "İki arkadaş alıkoydukları bir kıza şiddet uyguluyor, görüntünün adresi Rusya...16 yaşındaki iki liseli kız, 8. sınıfta okuyan başka bir kız öğrenciyi tekme tokat dövüyor. Görüntülerin internette yeni yayınlanması üzerine soruşturma başlatıldı. Şiddet gören kız öğrencinin beyin travması geçirdiği ve burnunun kırıldığı belirtiliyor. Görüntülerde gençlerin yanındaki bira şişesi ise dikkat çekiyor." ifadeleri ile birlikte verilmiştir.
Haberde şiddete maruz kalan kızın yüzü mozaiklenmiş; ancak diğer kızların onu yumruklama, tartaklama ve tekme atma görüntüleri net bir biçimde tekrar tekrar ekrana getirilmiştir. Yukarıda bahsi geçen yayında yumruklanma, tartaklanma ve tekmelenme görüntülerinin tekrarlar halinde verilerek haberin etkisinin artırılmaya çalışıldığı gözlenmiştir. Bununla birlikte çevresinde gördüğü her türlü uyarıcıya karşı yetişkinlere kıyasla daha hassas olan çocukların bu tür bir şiddet görüntüsüne maruz kalması, haberin yayın saati itibariyle mümkün olabilmekte ve çocuklar tarafından model alma yoluyla şiddet içerikli davranışın taklit edilme olasılığını arttırmaktadır.”
Şeklinde değerlendirmelere yer verilmiş olduğu
ALTAŞ TV Yayın Kuruluşu’nun söz konusu yayını ile, 6112 sayılı Kanun'un 8’inci maddesinin birinci fıkrasının (ş) bendinde yer "Şiddeti özendirici veya kanıksatıcı olamaz." ilkesini ve 2. fıkrasında belirtilen "Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, çocuk ve gençlerin fiziksel, zihinsel veya ahlakî gelişimine zarar verebilecek türde içerik taşıyan programlar bunların izleyebileceği zaman dilimlerinde ve koruyucu sembol kullanılmadan yayınlanamaz.." hükmünü ihlal ettiği kanaatinin Daire Başkanlığınca belirtildiği,
Konu hakkında karar alınmasını teminen yazının Üst Kurula havale edildiği, Üst Kurul’un 06.08.2013 tarihli ve 46 sayılı toplantısında yapılan görüşmeler sonucunda; 6112 sayılı Kanunun 8’inci maddesinin ikinci fıkrasının ihlali yönünden karar yeter sayısı sağlanamadığı, konunun bir sonraki gündeme taşındığı, anlaşılmaktadır.
Gerekçe :Konunun; İzleme ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı’nınyazısı, eki belgeler ve ilgili mevzuat kapsamında Üst Kurulumuzca değerlendirilmesi neticesinde;
Bahse konu yayında her ne kadar Daire Başkanlığınca 6112 sayılı Kanun’un 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ş) bendi ile aynı maddenin ikinci fıkrası ilkelerinin ihlal edildiği kanaati belirtilmiş ise de, söz konusu yayına ait deşifre kayıtlarının tetkikinde; yayın kuruluşu tarafından yayınlanan görüntülerin haber niteliğinde ve uyarıcı, bilgilendirici etkisinin olduğu, tamamen eleştirel bir dille verildiği, bu tür konuların verilmesinde kamu yararının bulunduğunun kesin olduğu, haberlerin de zaten biraz bu amaçla verildiği, haberin verilişinde abartıya kaçılmış olmakla birlikte bu durumun, "önemli haberlerde tekrarın biraz abartılı olabileceği" yönündeki mahkeme kararlarının da varlığı karşısında"şiddeti özendirici ve kanıksatıcı" bir boyuta ulaşmadığı, aslında yayıncı kuruluşun da böyle bir kastının bulunmadığı, önemli gördüğü bir olayı mümkün olduğunca dikkat çekici bir şekilde haberleştirme çabası gösterdiği, çocukların etkilenmesi hususunda ise, habere konu olanın tanınmadığı, yüz görüntüsünün net olmadığı, haberin verilişinde zaten mümkün olduğunca hassas davranıldığı ve şiddeti yapanın ayıplandığı ve bu haliyle mezkur haberin 00.00’dan sonra verilmesini gerektirir bir içeriğe sahip olmadığı değerlendirilmekle, mezkûr yayında herhangi bir mevzuat ihlali olmadığı kanaatine varılmıştır.


Full & Egal Universal Law Academy