Özelge: Ziraat Odası'na ait iktisadi işletmenin kuruluş işlemleri nedeniyle yapılacak tescil işleminden harç alınıp alınmayacağı hk - Kararı Sayı 66813766-140[123-2014-19]-487
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: 66813766-140[123-2014-19]-487
Özelge: Ziraat Odası'na ait iktisadi işletmenin kuruluş işlemleri nedeniyle yapılacak tescil işleminden harç alınıp alınmayacağı hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü

 
 

 
Sayı

:
66813766-140[123-2014-19]-487

21/08/2014
Konu

:
Ziraat Odası İktisadi İşletmesinin Tescili İşleminden Harç Alınıp Alınmayacağı Hk.
 
 
            İlgide kayıtlı özelge talep formu ve ekinin incelenmesinden, ... Ziraat Odası'na ait iktisadi işletmenin Müdürlüğünüzde kuruluş işlemleri nedeniyle yapılacak tescil işleminden harç alınıp alınmayacağı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.
            Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 2 nci maddesinde, yargı işlemlerinden bu Kanuna bağlı (1) sayılı tarifede yazılı olanların yargı harcına tabi olduğu belirtilmiş, söz konusu tarifenin "C) Ticaret sicili harçları" başlıklı bölümünün "I. Kayıt ve tescil harçları" kısmının 1, 2, 3 ve 4 no'lu fıkralarında gerçek kişilere, kooperatiflere, şahıs şirketlerine ve sermaye şirketlerine ait işletmelerin ticaret sicilinde yapılacak işlemleriyle ilgili olarak alınacak harç miktarları belirtilmiştir.
            İncelenmesinden de görüleceği üzere tarifenin söz konusu bölümünde yalnız gerçek kişilere, kooperatiflere, şahıs ve sermaye şirketlerine ait işletmeler belirtilmekte olup bunlar dışındaki işletmeler tarife kapsamına alınmamıştır.
            Öte yandan, 6964 sayılı Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanununun 1 inci maddesinde, "Ziraat odaları, bu Kanunda yazılı esaslar uyarınca meslek hizmetleri görmek, çiftçilerin müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, meslekî faaliyetlerini kolaylaştırmak, çiftçilik mesleğinin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak, meslek disiplin ve ahlâkını kollayıp gözetmek, çiftçilikle iştigal edenlerin meslekî hak ve menfaatlerini korumak amacıyla kurulan, tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır." hükmü yer almaktadır.  Ancak, gerek 492 sayılı Harçlar Kanununda gerekse 6964 sayılı Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanununda, ziraat odalarına ait iktisadi işletmelerin ticaret sicili müdürlüklerinde yapılacak tescil işlemlerinin harçtan muaf olacağına dair bir hüküm bulunmamaktadır.
            Buna göre, Ziraat Odasına ait iktisadi işletmenin hukuken şirket statüsünde bulunmaması halinde ticaret sicilinde kuruluş işlemleri nedeniyle yapılacak tescil işlemlerinden harç aranılmaması gerekmektedir.  Odaya ait  iktisadi işletmenin şirket statüsünde bulunması halinde ise, ticaret sicilinde yaptıracağı işlemlerden tarifede öngörülen harçların tahsil edileceği tabiidir.
            Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 
(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy