Özelge: Yanarak hurda haline geldiğine ilişkin mahkeme kararı bulunan taşıttan dolayı motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyetinin söz konusu mahkeme kararına istinaden terkin edilip edilemeyeceği hk - Kararı Sayı B.07.4.DEF.0.40.10.00-012-3
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: B.07.4.DEF.0.40.10.00-012-3
Özelge: Yanarak hurda haline geldiğine ilişkin mahkeme kararı bulunan taşıttan dolayı motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyetinin söz konusu mahkeme kararına istinaden terkin edilip edilemeyeceği hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

KIRŞEHİR VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 
 

 
Sayı

:
B.07.4.DEF.0.40.10.00-012-3

22/07/2010
Konu

:
Mükellef Talebi-Motorlu Taşıtlar Vergisi
 

 

İlgide kayıtlı dilekçenizde, ... plaka numaralı taşıtınızın 29/11/2000 tarihinde yanarak hurda haline geldiğine ilişkin mahkeme kararına istinaden motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyetinizin terkin edilip edilemeyeceği konusunda Defterdarlığımız görüşü sorulmaktadır.

197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nun 3 üncü maddesinde motorlu taşıtlar vergisinin mükellefinin trafik sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilmiş olan gerçek ve tüzel kişiler olduğu; 7 nci maddesinin birinci fıkrasında motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyetinin motorlu taşıtların trafik sicili ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından tutulan sivil hava vasıtaları siciline kayıt ve tescili ile başlayacağı; 8 inci maddesinde ise, motorlu taşıtların trafik sicili ile Ulaştırma Bakanlığı tarafından tutulan sivil hava vasıtaları siciline ait kayıtlarının silinmesi halinde, silinme takvim yılının ilk altı ayı içinde yapılmış ise ikinci altı aylık döneminbaşından, ikinci altı aylık dönem içinde yapılmışsa takip eden takvim yılı başından itibaren mükellefiyetin sona ereceği hükümleri yer almaktadır.

Öte yandan, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin "Araçların Hurdaya Çıkarılması" başlıklı 39 uncu maddesinin (a) bendinde; ekonomik ömrünü doldurma veya herhangi bir kaza, yanma, tahrip edilme ve benzeri durumlar dolayısıyla kullanılamaz hale gelen araçların sahiplerinin dilekçesi üzerine, trafik tescil kuruluşları tarafından hurdaya çıkarılabilecekleri belirtilmektedir. 

Bu hükümlere göre, 29/11/2000 tarihinde yanarak hurda haline geldiğini belirttiğiniz ... plaka numaralı taşıtın yanarak hurda haline geldiği tarih itibarıyla adınıza olan trafik tescil kaydının silinmesi halinde aynı tarih itibarıyla motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyetiniz de terkin edilecektir.

Bilgi edinilmesini ve söz konusu taşıttan dolayı adınıza devam eden trafik tescil kaydının silinmesi için ilgili trafik tescil kuruluşuna müracaat etmenizi rica ederim.
 
 

Defterdar V.
 
EK :
Dilekçe
 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy