Özelge: Turistik tesislerde ödeme kaydedici cihaz yerine bilgisayardan fatura düzenlenip düzenlenemeyeceği hk - Kararı Sayı 11395140-195.01[2012/VUK-1-. . . ]-309
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: 11395140-195.01[2012/VUK-1-. . . ]-309
Özelge: Turistik tesislerde ödeme kaydedici cihaz yerine bilgisayardan fatura düzenlenip düzenlenemeyeceği hk
Karar Tarihi: 10.05.2020


 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü 
Sayı

:
11395140-195.01[2012/VUK-1-. . . ]-309

04/03/2013
Konu

:
Ödeme kaydedici cihaz yerine bilgisayarlı fatura düzenleyen cihaz kullanılıp kullanılmayacağı.
 

 
            İlgide kayıtlı özelge talep formunda; ... bulunan otel ve tatil köyünden oluşan turistik tesisiniz bünyesinde yer alan ve konuklarınıza çeşitli gıda ve diğer ihtiyaç malzemeleri satışı yapılan marketlerde, ödeme kaydedici cihaz fişi yanı sıra ayrıca işyerinizde kullandığınız bilgisayar bağlantılı sistemden perakende satış fişi de düzenleyip düzenleyemeyeceğiniz hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
             Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde, mükelleflerce kullanılacak ödeme kaydedici cihaz modellerinin, kuruluş şekli bu madde ile belirlenen komisyonun görüşünün alınması suretiyle Bakanlığımızca onaylanması öngörülmektedir.
            Anılan Kanunla ilgili 31 Seri No.lu Genel Tebliğde de bu Kanuna göre kullanılacak bilgisayar bağlantılı ödeme kaydedici cihaz sistemlerinin sahip olacağı teknik ve fonksiyonel özellikler açıklanmıştır.
             Buna göre sahibi olduğunuz otel ve tatil köyünden oluşan turistik tesislerin bünyelerinde yer alan marketlerde, müşterilerinize perakende olarak yaptığınız emtia satışlarının belgelendirilmesinde,  yalnızca 31 Seri No.lu Genel Tebliğde belirtilen ve üretici veya ithalatcı kuruluşlar tarafından Bakanlığımızdan onayı alınmış bulunan  bilgisayar bağlantılı ödeme kaydedici cihaz sistemlerini kullanmanız gerekmektedir.
            Öte yandan, Bakanlığımızca onaylanmış bilgisayar bağlantılı ödeme kaydedici cihaz sistemlerine, ilgili  ödeme kaydedici cihaz firmalarınca Bakanlığımızdan izin alınması suretiyle, işletme uygulama yazılımlarınızın da yüklenmesi mümkün bulunmaktadır.
            Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 
 
(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy