Özelge: Tapuda üzerinde anıt eser şerhi bulunan taşınmazın devir işleminin harçtan muaf tutulup tutulmayacağı hususunda - Kararı Sayı 96620903-140[57/2012-7]-72
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: 96620903-140[57/2012-7]-72
Özelge: Tapuda üzerinde anıt eser şerhi bulunan taşınmazın devir işleminin harçtan muaf tutulup tutulmayacağı hususunda
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

MUĞLA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 
 

 
Sayı

:
96620903-140[57/2012-7]-72

23/08/2013
Konu

:
Anıt eser şerhi bulunan taşınmazın alım satım harcından muaf olup olmadığı.
 

 

            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden; üzerinde anıt eser şerhi bulunan ... ili ... ilçesi ... mahallesi   ... ada ... parselde kayıtlı harap yel değirmeni ve arsa vasıflı gayrimenkulün devir işleminin harçtan muaf tutulup tutulmayacağı hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmaktadır.

            Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 59 uncu maddesinin (m) bendinde, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamındaki tescilli taşınmaz kültür varlıklarının devir ve iktisabına ilişkin işlemlerin tapu harcından müstesna tutulacağı; son fıkrasında ise, bu maddede yer alan istisnalara ilave olarak özel kanunlarda yer alan muafiyet ve istisnalara ilişkin hükümlerin saklı kalacağı hükmüne yer verilmiştir.

            Diğer taraftan, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 21 inci maddesinin 3 üncü fıkrasında, "Tapu kütüğüne "korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır." kaydı konulmuş olan ve I. ve II. grup olarak gruplandırılmış bulunan taşınmaz kültür varlıkları ile arkeolojik sit alanı ve doğal sit alanı olmaları nedeniyle üzerlerine kesin yapılanma yasağı getirilmiş taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları olan parsellerin, her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır." hükmüne yer verilmiştir.

            Konuyla ilgili olarak Başkanlığımızca yayımlanan 18/04/2007 tarih ve B.07.1.GİB.0.02.63/6373-2227 sayılı genel yazıda, korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı niteliğindeki gayrimenkulün alımı satımı ve yeniden inşası ile ilgili tapu işlemlerinin 492 sayılı Kanunun 59 uncu maddesinin (m) bendi, bu işlemler dışında kalan ve harç mükellefiyeti doğuran diğer işlemlerin ise 2863 sayılı Kanunun 21 inci maddesi uyarınca harçtan istisna tutulması gerektiği; 492 sayılı Kanunun 59 uncu maddesinin (m) bendine göre istisnanın koruma kurulunca, gayrimenkul hakkında "korunması gerekli kültür varlığıdır" kararının alındığı tarih itibariyle uygulanacağı ve bent kapsamında yürütülecek istisna uygulamasında kararın tapuya işlenip işlenmediğinin araştırılmayacağı; 2863 sayılı Kanunun 21 inci maddesine göre harç istisnasının ise koruma kurulunca alınan "korunması gerekli kültür varlığıdır" kararının tapu siciline işlendiği tarihten itibaren uygulanabileceği açıklamalarına yer verilmiştir.

             Ayrıca, özelge talebiniz üzerine Başkanlığımızca yapılan yazışmalar neticesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünden alınan .../.../2013 tarihli ve ... sayılı yazıda, söz konusu taşınmaz üzerinde yer alan değirmenin Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun .../.../1986 tarihli ve ... sayılı kararıyla  "korunması gerekli kültür varlığı" olarak tescil edildiği belirtildiğinden söz konusu gayrimenkulün devri nedeniyle tapuda yapılması gereken işlemlerin harçtan istisna tutulması gerekmektedir.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.
 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy