Özelge: Serbest Bölgeye çeşitli makine kiralamasında KDV - Kararı Sayı 76464994-130[KDV.2012.151]-215
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: 76464994-130[KDV.2012.151]-215
Özelge: Serbest Bölgeye çeşitli makine kiralamasında KDV
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

ANTALYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü)

 
 

 
Sayı

:
76464994-130[KDV.2012.151]-215

19/08/2013
Konu

:
Serbest Bölgeye çeşitli makine kiralamasında KDV.
 

 

            İlgi (a) da kayıtlı özelge talep formunuzda, serbest bölgede faaliyet gösteren bir firmaya üç yıl süre ile ticari kiralama sözleşmesi kapsamında geçici ihracat beyannamesi ile forklift ve benzeri makine ve teçhizatın kiraya verileceği belirtilerek, bu kiralama işleminin katma değer vergisine tabi olup olmadığı konusunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.

            KDV Kanununun 1/1 inci maddesi ile Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler vergiye tabi tutulmuştur.

            Aynı Kanunun 17/4-ı maddesinde, serbest bölgelerde verilen hizmetlerin KDV den istisna olduğu hükme bağlanmış olup, bu hüküm gereğince, serbest bölge içinde gerçekleşen hizmet ifalarında KDV uygulanmamaktadır.

            Ancak serbest bölge dışından serbest bölgeye, serbest bölgeden serbest bölge dışına ancak yurt içine yönelik olarak verilen hizmetler KDV Kanununun 1 ve 6 ncı maddeleri gereğince KDV ye tabidir.

            İlgi (c) de kayıtlı dilekçenizde; şirketinizce, Antalya Serbest Bölgesinde merkez ve/veya şube olarak ticari faaliyette bulunan şirketlere, ihtiyaçları doğrultusunda makine, sürülebilir/taşınabilir bilgisayar cihazı, forklift, üretimde kullanılan makine, bazı ürünlerin depolanmasında kullanılan tank, ofis makine ve ekipmanlarının kiraya verildiği belirtilmektedir.

            Buna göre, Türkiye'deki mukim firmanız tarafından Türkiye'den serbest bölgeye yönelik olarak verilen ve yukarıda belirtilen makine, teçhizat ve eşya kiralama hizmeti genel hükümler çerçevesinde KDV ye tabi bulunmaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.
 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy