Özelge: Pazar takibi suretiyle yapılan satış ve hizmetlerde yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanımı hk - Kararı Sayı 11395140-105[257-2012/VUK-1- . . .]-1318
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: 11395140-105[257-2012/VUK-1- . . .]-1318
Özelge: Pazar takibi suretiyle yapılan satış ve hizmetlerde yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanımı hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

 İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü

 
 

 
Sayı

:
11395140-105[257-2012/VUK-1- . . .]-1318

23/08/2013
Konu

:
Seyyar EFT-POS cihazı kullanan mükellefin seyyar EFT-POS özelliği olan yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğu
 
 
            İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, pazarda seyyar EFT-POS cihazı kullandığınız belirtilerek, EFT- POS özelliği olan yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğunuz bulunup bulunmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
            426 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesiyle Bakanlığımıza tanınan yetkiye istinaden satışı yapılan malları aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar dışındaki kimselere satan veya aynı kimselere hizmet veren birinci ve ikinci sınıf tüccarlara (perakende teslimde bulunan veya hizmet ifa eden) Vergi Usul Kanununa göre fatura vermek zorunda olmadıkları mal satışları veya hizmet ifalarının belgelendirilmesinde (06.12.1984 tarihli ve 3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanuna göre kullanmak zorunda oldukları ödeme kaydedici cihazların yerine) "Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazları" kullanma mecburiyeti getirilmiştir.
            Ayrıca mezkûr Tebliğin 4 numaralı bölümünde "3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun ve ilgili mevzuatına göre ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan mükelleflerden, faaliyetlerinde seyyar EFT-POS cihazı kullananlar 01.10.2013 tarihinden itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihazlardan EFT-POS özellikli cihazları kullanmak zorundadırlar.", 7 numaralı bölümünde ise "3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanuna dayanılarak çıkarılan Tebliğlerin ve diğer ikincil mevzuatın, bu Tebliğe ve 5 inci bölümde sayılan dokümanlara aykırı olmayan hükümleri, yeni nesil ödeme kaydedici cihaz uygulamaları bakımından uygulanmaya devam edilir." düzenlemesi yer almaktadır.
            Diğer taraftan, 3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunun 10' uncu maddesinde  "Maliye Bakanlığı, ödeme kaydedici cihazların kullanılmalarıyla ilgili olarak, bu Kanun'la belli edilen hususlar dışında uyulması gereken usul ve esasları belirlemeye ve bunlarda değişiklik yapmaya yetkilidir." hükmü yer almaktadır.
            Anılan Kanunla ilgili olarak yayımlanmış bulunan 49 Seri No.lu Genel Tebliğin A/9 bölümünde "Pazar takibi suretiyle iş yapan" mükellefler Vergi Usul Kanunu'nun ilgili hükümlerinde belirtilen fatura veya perakende satış fişlerini düzenlemeleri şartıyla ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyeti dışında bırakılmışlardır.
            Bu açıklamalara göre, pazar takibi suretiyle yapılan mal satışı ve hizmet ifası faaliyeti 426 sıra Genel Tebliğin 2 numaralı bölümü kapsamına girmediğinden, bu satışlara ilişkin  fatura veya perakende satış fişi düzenlemeniz şartıyla yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğunuz bulunmamaktadır.          
            Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 
(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy