Özelge: Müstahsiller tarafından satışının yapılması amacıyla gönderilen ürünlerin hal komisyoncusu tarafından taşınması veya taşıttırılması durumunda sevk irsaliyesi düzenlenmesi hk - Kararı Sayı 70280967-105[230-2013/7]]-169
Karar Dilini Çevir:
Gelir İdaresi Başkanlığı Özelge
Sayı: 70280967-105[230-2013/7]]-169
Özelge: Müstahsiller tarafından satışının yapılması amacıyla gönderilen ürünlerin hal komisyoncusu tarafından taşınması veya taşıttırılması durumunda sevk irsaliyesi düzenlenmesi hk
Karar Tarihi: 10.05.2020

 

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KOCAELİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü

 
 

 
Sayı

:
70280967-105[230-2013/7]]-169

23/08/2013
Konu

:
Sevk irsaliyesi
 
 
            İlgide kayıtlı dilekçenizin incelenmesinden, ... Vergi Dairesi Müdürlüğünün mükellefi olduğunuz, ... Hâlinde komisyonculuk yaptığınız, Türkiye'nin farklı illerinden ziraat odaları tarafından imzalanmış çiftçilik belgesi (müstahsil yol belgesi) bulunan üreticilerin ürünlerinin satışını yapmanız için tarafınıza gönderildiği, yapılan yol denetimlerinde bu mallar için sevk irsaliyesi düzenlemediğinizden dolayı tutulan tutanağa istinaden tarafınıza ceza kesildiğini belirterek, komisyoncu olarak size ait olmayan ve satışını yapmak üzere tarafınıza gönderilen bu mallar için sevk irsaliyesi düzenlenip düzenlenmeyeceği hakkında görüş talep ettiğiniz anlaşılmıştır.
            213 sayılı Vergi Usul Kanununun 230 uncu maddesinin (5) numaralı bendinde, "... (Malın alıcıya teslim edilmek üzere satıcı tarafından taşındığı veya taşıttırıldığı hallerde satıcının, teslim edilen malın alıcı tarafından taşınması veya taşıttırılması halinde alıcının, taşınan veya taşıttırılan mallar için sevk irsaliyesi düzenlenmesi ve taşıtta bulundurulması şarttır.
            Malın, bir mükellefin birden çok iş yerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gereklidir. Bu bentte yazılı irsaliyeler hakkında fiyat ve bedel ile ilgili bilgiler hariç olmak üzere, bu madde hükmü ile 231 inci madde hükmü uygulanır. İrsaliyelerde malın nereye ve kime gönderildiği ayrıca belirtilir...)" hükmü yer almaktadır.
            Anılan bent hükmünden anlaşılacağı üzere, sevk irsaliyesi; ticari mal hareketinin izlenmesi için düzenlenen bir belgedir.
            Buna göre, müstahsiller tarafından satışının yapılması amacıyla gönderilen ürünlerin tarafınızdan taşınması veya taşıttırılması durumunda sevk irsaliyesi düzenleyerek taşıtta bulundurmanız gerekmektedir.
             Bilgi edinilmesini rica ederim.
 
 
(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

Full & Egal Universal Law Academy